7 Haziran seçimlerinde ilk kez oy kullanan 1 milyonu aşkın genç seçmen, sandıktan çıkan koalisyon ihtimali karşısında tedirgin. 2002’de 5-6 yaşındaki gençler, tek partinin sağladığı istikrar ortamının nimetleriyle koalisyon hükümetlerinin zayıf ekonomisini karşılaştırıyor.
Seçim gecesi toplam 3 milyon kişinin Google'a koalisyon yazarak arama yapmış. Sosyal medya kullanımında ABD'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye'de gençler şimdi koalisyonu tartışıyor. Twitter'da, #koalisyon etiketi altında seçim sonuçlarını yorumlayan gençler, 'Kafamıza yazar kasa gelebilir. Hoş geldin ekonomik kriz ve erken seçim. Güle güle gelişen Türkiye' gibi paylaşımlarda bulunmaya devam ediyor. Yeni döneme ilişkin kafası hayli karışık olan genç seçmenler, koalisyonun ekonomik istikrara darbe vuracağına inanıyor.
Bugün önümüze gelen koalisyon olgusunun Türkiye için ilk değil.
Bunun en çarpıcı örneği 90'lardır. 1991 yılında yapılan seçimlerle başlayan koalisyon dönemi tam 11 yıl sürmüş ve hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oyu alamamıştı.
Bizler ,genç nesiller koalisyon dönemlerini hayal meyal hatırlıyoruz, yaşayan bilir.
Üniversiteyi 13 yıllık kesintisiz bir istikrar döneminde okuyan, devlet bursuyla, kredisiyle öğrenci olan, sıfır kitapları ücretsiz alan bizler yönetimsel krizi, karşılıksız para basmayı, üç haneli enflasyonu, devalüasyonları, seçim ekonomisini bilmiyoruz.
Seçimlerde hiçbir parti mutlak çoğunluğa ulaşamadı.
Ak Parti CHP koalisyonu kolay olamayacak evet, seçim öncesi atılan naralar bir bir unutulacak önce.
CHP’nin 13 yıldır, kötü yönetimle suçladığı AK Parti’yle koalisyonu tabanına anlatması için bu konuda bir şeyler yaptığını göstermesi lazım.
Hükümetin kurulmasında en geçerli yolun, AK Parti -CHP koalisyonuyla olabileceğini düşünüyorum. Yani en sağlıklı seçenek bu olacaktır.
Bir AK Parti-MHP koalisyonu, Kürt tarafında bir sıkıntıya yol açabilir ya da işlerin çok daha uzamasına yol açabilir. Geçtiğimiz seçimlere göre oylarını HDP ve MHP ye kaydıran Ak Parti için de sıkıntı olacaktır, diğer seçenekler.