Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılındı.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Avukat Betül Gürel, şu ifadelere yer verdi; “Kadının evlendikten sonra eşini soy ismini almasını Anayasa Mahkemesi, 10’uncu maddesine göre yani eşitlik ilkesine aykırı olduğu için iptal etti. Kadınlar artık eşlerinin soy ismini almak zorunda kalmayacak.”
‘EVLİLİĞE ZARAR VERECEK BİR KONU DEĞİL’
Bu kararın evliliğe herhangi bir zarar vermeyeceğini ifade eden Gürel, “Bu hakkın getirebileceği olumsuzlukları zamanla göreceğiz ama zamanla nüfus sicilinde, resmi kurumlarda aile içerisindeki soy isim farklılığından dolayı bir takım hatalar yaşanabilir. Fakat çiftler arasında evliliğe zarar verecek bir durum değil. Çünkü evlilik öncesinde verilen bir karar.” diye aktardı.
‘KADINA VERİLMİŞ BİR HAK’
Kadına verilen bu hakkın kullanılabileceğini söyleyen Gürel, “Böyle bir kararın aile yapısını bozacağını düşünmüyorum. Çünkü aile yapısını oluşturan temel şeylerden biri soy isim değil. Fikir uyumu, saygı, sevgi, anlayış çok daha önemli şeyler.
Bu kadının tercihi. Kadına verilmiş bir hak var. Kadın bu hakkı kullanabilir. Karşıdaki kişi de bunu anlayışla karşılamalı. Saygı duymalı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.