İSYAN

Doç. Dr. Ömer Akdağ

Face’den birisi Selman Kayabaşı adlı yazardan alıntılar yapmış. Bir öğrencimiz de bahsi geçen yazardan söz etti. Ben de merak ettim. Karar Odası adlı kitabının bir kısmını okudum. Benim alanım Milli Mücadele dönemi ve inkılaplarla ilgili kısımla ilgili değerlendirme yapacağım. Baştan şunu söyleyeyim; Selman Bey bilerek veya bilmeyerek hatalar yapıyor.  Şöyle ki,

  1. Face'de bir iştirakçi Kayabaşı’ndan şöyle bir alıntı yapmış; “Dil devrimi Selanik’in İstanbul’a isyanıdır” demiş. Hızını alamamış Selman Bey şöyle devam etmiş “Bütün Anadolu’nun İstanbul’a isyanı” diye devam etmiş. İstanbul’a Selanik niye isyan ediyor? Selanik’ten kasıt kimdir? Şayet Selanik’ten kasıt İttihatçılarsa (Başkası olamaz)  kusura bakılmasın, bunlar sadece Osmanlı’yı değil Türk –İslam dünyasının köküne kezzap suyunu dökenlerdir. Zira İttihatçıların rehberleri Selanik’teki dönmelerdir.  ŞİMDİ SELMAN BEY TÜRK-İSLAM DÜNYASININ KALBİ KONUMUNDA OLAN İSTANBUL’U SELANİKLİLERE KURBAN EDİYOR. Biz buna itiraz ederiz. İSTANBUL SELANİKLİLERE KURBAN EDİLEMEYECEK KADAR SAYGIDEĞERDİR.  
  2. Selman beye ait verilen metinde isabetli tespitler vardır.  Ama en tehlikeli doğru, yanlışların doğrulara yedirildiği metinlerdir. BU TÜR METİNLER DİKKATLİ OKUNMASI GEREKİR. .
  3. Benim okuduğum “karar odası” adlı kitabının son sayfalarında şöyle bir ifade kullanıyor; “Mustafa Kemal paşa başsız ve başkansız kalmış İstanbul’dan ayrılıp da yeni bir devlet kurmak üzere Samsun’a giderken Anadolu’daki halkın yüreğinde hangi his varsa yüreğimde o hissi taşıdım”….. Selman Bey’in bu cümlesinde tashihi gereken bir sürü hatalar vardır; Bunları söyleyelim;

a.M. Kemal Paşa Anadolu’ya gitmemiş,  gönderilmiştir. Gitmek başkadır gönderilmek başkadır. Gönderen de Sultan Vahdettin’dir. Paşa Anadolu’ya Birinci Dünya savaşının galipleri Paris’te Sevr antlaşmasıyla ilgili görüşme yapılırken gönderilmiştir. Sevr antlaşmasının ağır şartları matbuatta ortaya çıkmaya başlayınca, Wilson prensipleri muvacehesinde, bu antlaşmanın şartlarının hafifletilmesine matuf olmak üzere halk hareketini başlatmak üzere Paşa gönderilmiştir.  DİKKAT EDERSENİZ PAŞA’YA VERİLEN YETKİLER ÇOK GENİŞTİR. Kendisine iki otomobil (o tarihte Anadolu’da 10 otomobil yoktu),  üç aylık erken maaş, 20 civarında danışman  vs.

b. M. Kemal Paşa’nın yeni bir devlet kurmak için Anadolu’ya gitmesi meselesi Paşa’ya göredir. Paşanın “sır” gibi sakladığını iddia ettiği bu husus su götürür bir konudur. Bahsi diğerdir. Bu “sırra” inanan, inanır. Paşa’ya inananlar vardır. Hatta Paşayı “ilahlaştıranlar” olduğunu biliyoruz. Paşanın sözlerini “ayet” diye nakledenlerden 1930’lu 1940’lı yıllarda geçilmiyordu. Hala günümüzde böyle “Ataseverler” vardır. Bu, onların tercihidir. Hiç kimseyi sorgulayacak değiliz.

 

SELMAN BEYİN KİTABINI OKULLARDA VERİLEN İNKILAP TARİHİ BİLGİLERİ ZEMİNİNDE OKURSANIZ, SİZİ TATMİN EDER.

SİZ VE SİZİN GİBİ MÜNEVVERLERDEN BEKLENTİMİZ YAKIN TARİHİN SAĞLIKLI BİR ZEMİNDE ÖĞRENİLMESİDİR.