Referandum öncesi hala neye evet neye hayır diyeceğini bilemeyen, kafası karışmış bir kitle var.
Maddeleri oylayan ana muhalefetin genel başkanına tekrar girmek bile istemiyorum..
Kendimce referandum gününe kadar maddeleri ele alacağım.
Geçtiğimiz hafta Yeni Anayasa Maddelerinin ilk 5 maddesini ele almıştım..
Şimdi gelelim..
6.MADDE
CUMHURBAŞKANINA KARARNAME ÇIKARMA YETKİSİ VERİLİYOR
Şuan kararname çıkarma yetkisi Bakanlar Kurulu’nda bulunuyor. Bu madde ile hükümetin başı olan Cumhurbaşkanına devredilecek. Vatandaşı korkutan maddelerden birisi olduğunu düşünüyorum. Öncelikle Cumhurbaşkanı hangi konularda kararname çıkaramaz buna bakalım; temel haklar, kişi hakları, siyasi haklar konusunda kararname çıkaramaz. Kanunla düzenlenmesi gereken konularda kararname çıkaramaz. Meclis aynı konuda kanun çıkardığında ise kararname hükümsüz kalıyor. Tüm bunların yanında kararnameler, Meclis ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabii oluyor. Ayrıca bu madde ile yine en çok yakındığımız bürokrasiden kurtulmuş oluyoruz. En önemli kazanımı ise çift başlılık ortadan kalkıyor. Her zaman söylediğim gibi bir arabada iki şoför olmaz.
7.MADDE
CUMHURBAŞKANI VEYA TBMM SEÇİMİ YENİLEME KARARI VERİRSE, İKİ SEÇİM AYNI ANDA GERÇEKLEŞİYOR
Benim en olumlu bulduğum maddelerden bir tanesi. Şuan ki sistemde Cumhurbaşkanı Meclisi seçime götürebiliyorken meclisin Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili bir yetkisi olmuyor. Bu madde ile Cumhurbaşkanı meclisle çalışamıyorum dediğinde seçime gidilecek fakat kendisi de gitmek durumunda kalacak, aynı şekilde Meclis Cumhurbaşkanı ile çalışamıyorum dediğinde 600 vekilden 360’ı ile kendisi de gitmek kaydı ile seçime gitme yetkisi olacak. Yani Cumhurbaşkanı’na ve TBMM’ye seçimleri karşılıklı yenileme yetkisi tanınıyor. Bir nevi yasama ve yürütme arasında bir denge sağlanacak. Ayrıca fesih olayı ortadan kalkmış oluyor.
8.MADDE
SIKIYÖNETİM KALKIYOR, OHAL YENİDEN DÜZENLENİYOR
Bu madde ile OHAL ilan yetkisi Bakanlar Kurulu’ndan, direkt Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. Aynı gün içerisinde, Cumhurbaşkanı OHAL ilanı ve kararnamelerini meclisin onayına sunuyor ve Meclisin OHAL’i uzatma, kısalta ve kaldırma yetkisi bulunuyor. Dolayısı ile Meclisin denetleme gücü ve sorumluluğu artıyor. Ayrıca seçim dönemlerinde OHAL olsa dahi seçim süreci YSK tarafından denetlenecek. Ve belki de en önemlisi, kriz anlarında askeri personlein idaresini öngören sıkıyönetim son buluyor.
9. MADDE
ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİNİ CUMHURBAŞKANI ATIYOR
Bürokratik engellerin önünün açılmasında hayati maddelerden bir tanesi olarak görüyorum. Ayrıca millet olarak her zaman devlete kapağı attığı için çalışmayan bürokratlardan yakınmışızdır. Görevini layığı ile yapmayanları yerinden almak için bürokrasiye takılmamak adına olumlu bir madde. Bunun yanında Cumhurbaşkanı’nın kendi oluşturduğu ekip ile çalışması ülkenin ilerlemesi açısından da önemli. Basit bir anlatım ile özel sektör olarak ele alırsak çalışmayan ve anlaşamadığı bir çalışan ile bir patron ne kadar verim alabilir? Ülke Cumhurbaşkanının malı değil, devlette özel sektör değil diyebilirsiniz. Özel sektör mantığı ile çalışan işimi iyi yapmazsam yerimden olurum diye hareket ederse daha verimli olmaz mı?
10.MADDE
SORUMLU CUMHURBAŞKANLIĞI GELİYOR
Bu madde diktatörlük söylemine cevap niteliğinde bir madde diye değerlendiriyorum. Zira hangi diktatör sorgulanamaz haldeyken, sorgulanabilir hale getirir ki kendini? Mevcut sistemde Cumhurbaşkanını vatan hainliği dışında suçlanıp yargılanamaz. Hatta bunu yapabilmek için de meclisten yüzde 75 oy isteniyor. Yeni sistemde ise meclisin beşte üçünün gizli oyu ile soruşturma açılabilecek. Ve akabinde yüce divana gönderilebilecek. Bu madde ile yetkili bir o kadar da sorumlu Cumhurbaşkanı geliyor. Cumhurbaşkanına soruşturma açılabilecek ve bu süreçte erken seçime gidemeyecek. Bu madde demokrasinin sigortasıdır.
Bir daha ki hafta diğer beş maddeyi ele almak üzere.. Allah’a emanet..