İnsan yaratılış itibariyle diğer canlılardan daha üstün yeteneklere sahip bir varlıktır. İnsanın diğer varlıklardan üstünlüğü sorumluluğunu da beraberinde getirmektedir. Kişinin sorumluluğu da iradesine bağlıdır.
Zekâ ve bilgi az çok hayvanda da vardır fakat iradesi olan tek canlı insandır.
İnsan hayatı boyunca bazı seçimlerle karşı karşıya kalır. Öyle bir an gelir ki yaptığı ya da yapacağı seçimler hayatını ya iyi tarafa ya da kötü tarafa sürükler. Yani seçimlerin insan hayatında ki yeri büyüktür.
İrade, ruh bilim açısından ise “itici bir güç ve bilim yetisidir”. Duygusallığa karşıt olarak ussallık anlamında kullanılır. İradenin kalıtımla genlerden gelen özellikleri olabilir. Bununla birlikte bireyin toplumsal yaşantısı da etkiler. Bütün etkilenmelere rağmen bireyin kendine özgü karakteristik bir iradesi oluşur.
İnsan zekâsı, bilgisiyle değil, ancak iradesi ile insandır.
İrade, başarının temelidir. Kaygıdan uzaklaşıp kendine güvenmenin önemli bir bağlantısı da irade ile olur. Çevremize baktığımızda, öyle pek üstün zeka veya bilgi düzeyinde olmayan fakat sarsılmaz bir irade sahibi oluğu için büyük işler başarmış başarılı insanlar görebiliriz.
Özgürlükten ve özgür davranmaktan ayrı düşünülmeyecek bir kavramdır irade. İrade karar alabilmektir. İrade başta kişinin kendisini idare edebilmesidir. Verilen kararların olumlu sonuçlanması isabetli bir karar olduğunu gösterir. İsabetli kararlar almasını istediğimiz evlatlarımızı ise küçüklükten itibaren karar almaları konusunda teşvik etmeli ve cesaretlendirmeliyiz.
İrade eğitimi her yaşta mümkündür fakat çocuklarda daha işlevseldir. Çocuklar için yapabileceğimiz irade eğitiminde ise temel strateji, çocuğun tek başına alabileceği bir karar alanı olmalıdır. Örneğin oynadıkları evcilikte neyi nereye koyması gerektiğine dair fikir vermemeli. Kendi özgür bir alanı olsun evcilikte. Ne de olsa ev’cilik… ya da alışverişte biraz daha kendi kararlarını dikkate alabilirsiniz. Elbette küçük tavsiyeler verilebilir, verilmeli fakat küçük kararlar diyebileceğim hatası telafi edilebilen ciddi zararlar doğurmayacak kararlarda biraz daha esnek bırakılmalı.
Okuyacağı kitapları vermektense kitapevlerinden birlikte kitap alınmalı. Ve bunun gibi onlarca etkinlik sayılabilir.
Karar verme becerisi gelişsin ki iradesini geliştirsin. İradesini geliştirerek önce kendisini idare edebilsin. Büyüdüğünde ailesini idare edebilsin. Sorumluluk sahibi olan, ailesine ve ülkesine yük olan değil destek olabilen bir nesil yetişsin inşaallah.
Nefsimizi ve neslimizi iradeli kılalım.