İnşaat fuarı neden ilgi görmüyor?

İsmail Koç

Türkiye son yıllarda yaptığı atılımla dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alıyor. Bu sayede Türkiye dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasına girmeyi başardı. Ekonomide bu hızlı yükselişte en önemli pay da hiç kuşkusuz inşaat sektörüne ait…

Geçmişten günümüze İnşaat Türk ekonomisinin lokomotifi olarak kabul edilir. Büyüme inşaatla gerçekleşir, herhangi bir kriz çıkacaksa da ilk belirtisi inşaat sektöründe görülür. Bu tüm dünyada olduğu gibi bu Türkiye’de de bu böyledir.

Hatta son yıllarda Türkiye’de İnşaat sektörü o kadar büyüdü ki Avrupa’ya kafa tutabilir hala geldi. Yurt dışında yapılan projelerde Türk firmaları artık daha büyük işler yapmaya başladı.

Konya’da tabii ki bu hızlı büyüme trendinden nasibini aldı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve modernleşen kentleri arasında en önlerde gelen Konya son dönemlerde adeta bir şantiye alanına dönüştü. Bu kapsamda bir yandan yeni binalar yapılırken bir yandan da kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde eski binalar yıkılarak yenileri yapıldı.

Son yıllarda Belediyelerin de öncülüğünde kentsel dönüşüme büyük önem veriliyor. Şehirlere kötü bir görüntü veren aynı zamanda da asayişin sağlanmakta güçlük çekildiği eski binalar yıkılarak, kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni ve modern binalar yapılıyor. Bu sayede hem insanlar daha kaliteli mekânlarda yaşama fırsatına kavuşuyor hem de şehrin imajına olumlu bir katkı sağlıyor.

Kentsel dönüşüm Türkiye için olduğu kadar Konya için de çok önemli bir konudur. Konya kentsel dönüşüm sayesinde ilerleyen dönemlerde daha modern bir görünüme kazanacaktır.

Bu konuda da Meram Belediyesi başı çekiyor. Özellikle Şükran Mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları çok yakın bir zamanda Meram’da farklı bir çehre kazandıracaktır.

Meram İlçesinde bulunan Şükran Mahallesinde yıkımlar başladı bile ancak kentsel dönüşüm işinin sadece belediyeler ile içinden çıkılması çok zor. Özel İnşaat firmalarının da işin içine girmesi gerekiyor. Çünkü birçok mahallede kentsel dönüşüm noktasında yoğun talepler var ve bu iş sadece belediyelerin içinde çıkabileceği bir iş değil. Bu noktada Meram Belediye Başkanı Fatma Toru taşın altına elini koyarak belki de işaret fişeğini ateşlemiş oldu. Bundan sonra da özel sektör açılan bu yolda desteklerini esirgememesi gerekiyor.

İnşaat sektörü dünyada olduğu kadar ülkemiz için de büyük bir öneme sahip. Milyonlarca insanın ekmek yediği dev bir sektör.  Ancak tüm bunlara rağmen Konya’da düzenlenen İnşaat Fuarına hem firma hem de misafir katılımcı anlamında beklenen ilginin oldukça uzağında kalındı. Katılım bu denli az olmasını anlamak oldukça güç. Konya’da birçok dev inşaat firması şehri neredeyse yeniden imar ediyor ancak iş fuar organizasyonlarına gelince sınıfta kalıyoruz.

Şunu kabul etmek gerekir ki TÜYAP fuar alanını tarım fuarı dışında dolduramıyoruz. İnşaat sektörüne Türkiye’nin lokomotifi diyoruz ancak bunun altını dolduracak işleri yapamıyoruz.

Yine de çok büyük ümitsizliğe kapılmayalım. Her zaman ümit var olmak gerekiyor. Konya’ya nasıl bir tarım, sanayi, kültür son olarak da bir spor şehri diyorsak, belki bir gün de fuarlar şehri deriz.

Kim bilir?..