İman

Erol Çimen

İman kelimesi sözlükte “bir kişiyi söylediği sözü tastik etmek ve doğrulamak , söylediğini kabullenmek, gönül huzuru ile benimsemek, karşısındakine güven vermek, güvenlikte olmak, şüpheye yer vermeyecek biçimde yürekten inanmak anlamına gelir.

Terim olarak” Hz Peygamberin Allah-u Teala dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümleri tastik etmek, O’nun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip, bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir.

Dini manası ise” Allahın varlığını, birliğini ve Peygamber Efendimiz (s.a.v) in Allahın kulu ve elçisi olduğunu kalp ile tastik edip dil ile bunu söylemektir.

İman “icmali” ve “tafsili” olmak üzere iki kısma ayrılır.

İCMALİ İMAN: İnanılması gereken dinin temel kurallarına ayrıntılarını bilmese bile topluca inanmaktır. Bu da Kelime-i Şehadeti dil ile söyleyip kalp ile tastik etmektir. Bu imanın en düşük mertebesidir. İnsana ilk önce lazım olan iman budur. Böyle bir iman geçerlidir. Fakat mum gibi her an sönmeye yakındır. Her Müslümanın tafsilatlı bir şekilde temel insani ve itikadi bilgileri öğrenmesi gerekir.

TAFSİLİ: İnanılması gereken dinin temel kurallarının ayrıntılı bir şekilde öğrenerek inanmaktır.Kur-anı Kerim de ve Hadisi Şeriflerde geçen Allah’ın ve Peygamber Efendimizin emirlerinin hepsine ayrı ayrı tereddütsüz inanmaktır. Yani “Allah ve Rasulü (s.a.v) ne söyledi ise doğrudur” diye tastik etmek,gerçek iman da budur.

Enes İbni Malik radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu:”Üç özellik vardır; bunlar kimde bulunursa o imanın tadını tadar:

1-Allah ve Rasulünü herkesten fazla sevmek

2-Sevdiğini Allah için sevmek

3-Allah kendisini küfür bataklığından kurtardıktan sonra tekrar küfre dönmeyi ateşe atılmak gibi çirkin ve tehlikeli görmek(Buhari İman 9-14 Müslim iman 67)

Hz Peygamber ashabı ile otururken beyaz elbise içinde bir adam gelir.Hz Peygamberin önüne diz çöküp oturur.

Rasullullah’a “iman nedir?” der.

Rasullullah “İman Allah’a, Meleklerine, Kitaplarına, Peygamberlerine, Ahiret gününe (öldükten sonra dirileceğine),kadere, hayrına ve şerrine inanmandır” cevabını verdi.

Adam “İslam nedir”? der

Rasullullah “İslam  Allah’a ibadet edip O’na hiçbir şeyi ortak koşmaman, namazını kılman, farz olan zekatını vermen, hacca gitmen, orucunu tutmandır” karşılığını verir.

Adam”ihsan nedir”? der

Rasulullah “İhsan Allahı görüyormuş gibi O’na İbadet etmendir. Her ne kadar sen O’nu görmüyorsan da O seni görüyor” diye cevap verir. Adam sonra çıkıp gider.(Buhari İman 37-Müslim İman 1-5)

ALLAH hepimizi imanlı kullarından eylesin. Amin.

Selam Ve Dua İle