Hafta başında İstanbul Sanayi Odasının 2. 500 listesi açıklandı. Konya’dan 15 firma var. Geçen yazımızda da ifade ettiğimiz gibi Kombassan’dan 3 firma bu listeye girmiş.
33. sıradan Hekimoğlu Un Fabrikası Tic. ve San. AŞ, 90. sıradan Aydınlar Yedek Parça San. ve Tic. AŞ, 141. sıradan Büyük Hekimoğulları Gıda San. ve Tic. AŞ, 169. sıradan Atiker Metal İthalat İhracat ve İmalat San. Tic. AŞ, 183. sıradan Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil San. Tic. AŞ, 203. Komyapı Hazır Beton Prefabrik İnşaat Taahhüt San. ve Tic. AŞ, 242. Selva Gıda Sanayi AŞ, 283. sıradan Altınapa Değirmencilik Tic. ve San. AŞ, 296. sıradan Akbel Süt ve Süt Ürünleri San. ve Tic. AŞ/EREĞLİ, 370. sıradan Kompen PVC Yapı ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. AŞ, 382. sıradan KOMGIDA Kombassan Gıda İhtiyaç Mad. ve Petrol Ür. San. ve Tic. AŞ, 408. sıradan Serin Makina San. ve Tic. Ltd Şti, 423. sıradan Safa Tarım AŞ, 458. sıradan İzi Süt ve Gıda Mamülleri San. Tic. AŞ, 496. sıradan Tosunoğulları Mobilya San. ve Tic. AŞ listede yer alıyor.
Tabiî ki burada ismini yazdığımız bütün firmalarımızın yöneticileri, sahipleri tebriki, takdiri hak ediyorlar. Hepsini bu başarılarından dolayı kutluyoruz…
Kesinlikle bu firmalarımızın yetkilileri birer kahramandır. Aman yanlış anlaşılmasın, muhtemelen biz onlar kadar başarılı olamazdık. Türkiye’de ilk 1000 firma arasında yer alan bütün kurumlarımızın sahip ve yöneticileri birer destan yazıyor. Buradan biz basit ahkâm keserek, onların yaşadıkları sıkıntıları hiç dikkate almadan bol keseden atarak olaylara yaklaşmak istemiyoruz. Ben şahsen bu firmaların yöneticilerinin hepsinin tek tek kahraman ilan edilmesi gerektiğine inanıyorum.
Bu arada sektör çeşitliliği de Konya için kazanım olan bir diğer konudur.
Gıda sektöründen tutunda, makine imalat, dorse, otomotiv yedek parça, inşaat, kâğıt, tarım makineleri, ofis mobilyaları gibi çok farklı sektörlerden Türkiye çapında büyük firma çıkarmak Konya Sanayisi açısından da hakikaten önemli bir başarı göstergesidir.
Bizim eleştirilerimizi veya önerilerimizi aman sizin yaptığınız işleri hafifletmek olarak almayın. Biz burada mevcut büyükleri daha büyük hale nasıl getiririz ve şu anda bu kadar büyük olmayanları nasıl bu büyüklüklere ulaştırırız, onun teatisini yapıyoruz ve âcizane onun için farklı düşünceleri gündeme getirmeye çalışıyoruz.
Bugün Konya’daki birçok firmamızın en büyük sorunu ne yazık ki marka üretememektir. Bu marka üretememe firmalarımızın ürettiklerinin daha ucuza satılmasına ve satışlarının yaygınlaşmamasına, firmalarımızın ulusal markalar ve uluslar arası markalar haline dönüşememesine neden olmaktadır.
Ayrıca TÜMOSAN gibi fabrikaların olması gereken büyüklüğe ulaşamaması da Konya Sanayisindeki bir diğer handikaptır.
TÜMOSAN yöneticileri ne yapıp edip bu fabrikayı büyütmelidir. Yeni ve farklı araçlar üretebilecek kapasiteye bu fabrika biran önce getirilmelidir.
TÜMOSAN yüzde yüz yerli dizel motor üretiyor ama bu motorlar bugün çok fazla ticari kabul edilen otomotiv sektörüne değil, daha dar bir pazarı olan traktöre hitap ediyor.
Bir an önce TÜMOSAN traktörden başka, en azından ağır, hafif iş makineleri ve hafif ticari kamyonetler de üretebilecek konuma gelmelidir. Ayrıca dizel motor geliştirilerek çok rahat otomobil bile bu fabrikada üretilir. Konya Ticaret Odamızın ve Konya Sanayi Odamızın yetkilileri TÜMOSAN’ın sahipleri ile görüşse ve bu fabrikada yüzde yüz yerli dizel otomobil motorlarını üretecek kapasite yakalansa olmaz mı?
Konya’ya dinamizm katacak başka ağır sanayi önerisi olan varsa lütfen ifade etsin.
Bu arada Konya’daki bir diğer sorun ise kurumsallıktır. Kurumsallığı aşamadığımız sürece ilk 1000’deki ilk 10’da firma görme olasılığımız yoktur. Oysa Konya ilk 500’de en az 25 ilk 50’de en az 5 firma ile yer almalıdır. Satışları artırmak ve ürün çeşitliliği ile bunu Konya’da Konya Şeker’in dışında başarabilecek en az 5 firmayı ben size sayabilirim…
Evet, her şey Türkiye için, her şey Konya için. Ve her zaman ifade ediyoruz, sadece kendimiz için değil bütün dünyanın huzuru için Konya büyük olmaya mecburdur…