İmam Hatip Okulları bu yıl 111’nci yaşını kutluyor. Birçok alanda ön plana çıkan İmam Hatip Okulları, başarılara imza atmaya devam ediyor. İmam Hatip Okullarının altın çağını yaşadığını ifade eden ÖNDER Konya İmam Hatipliler Derneği Başkanı Arif Bağcı, geçmişte çok büyük badireler atlatıldığının da vurgusunu yaptı.
‘ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR’
İmam Hatip Okullarının altın çağını yaşadığını ifade eden Bağcı, “İmam Hatip Liseleri ilk, Cumhuriyet Döneminde 1951 yılında açıldı. Osmanlı Dönemini de baz alırsak 111’inci senesi. İmam Hatip Okulları geçmişten bugüne kadar çok büyük badireler atlatarak bugünlere geldi ve şu anda altın çağını yaşadığını düşünüyorum. Türkiye’de toplam 9 farklı türde proje okullarımız var. Türkiye’nin yurt dışına ihraç ettiği tek eğitim modeli İmam Hatip’tir. Bu da bizim için gurur kaynağıdır. Geçmişte sıkıntı yaşadığımız dönemlerde hep önleri kesilmişti. Başarılı İmam Hatip Lisesi öğrencileri istedikleri üniversitede okuyamadılar. Hamdolsun bugün öğrencilerimiz bugün her alanda varlar.” şeklinde konuştu.
‘BAŞARILARA İMZA ATAN BİRÇOK KİŞİ VAR’
İmam Hatip Okulları öğrencilerinin donanımlı kişiler olduğunu ve birçoğunun başarılara imza attığını vurgulayan Bağcı, “İmam Hatip Okulları teknolojik alanda da var. TEKNOFEST’lerde boy göstermeye başladılar. Birçok bölgede öğrencilerimiz bu alanda başarılara imza attılar. Okullarımızın fiziki anlamda da eksiği kalmadı. Bunun güzel geri dönüşlerini aldık. Konya İmam Hatip Lisemiz de yıkıldı ve yeniden yapılıyor. Son teknolojiyle okulumuz yapılıp, tekrar hizmete açılacak. İmam Hatip Okullarımızdan mezun olup, çok başarılı işlere imza atan kişiler var. Cumhurbaşkanımız, bürokratlarımız, merkez ilçe belediye başkanlarımız buna birer örnek. İmam Hatip Okullarında yetişen gençler oldukça donanımlıdır. Çünkü sosyal etkinliklere daha fazla katılım sağlama fırsatı yakalıyorlar. Düzenlenen kamplar, projeler, yarışmalar öğrencilerin daha donanımlı olmasına katkı sağlıyor.” diye aktardı.
‘ÖNDER BÜYÜK BİR AİLEDİR’
Bağcı, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türkiye’de 1958 yılında ilk İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunlarının Yüksek Öğretimlerine devam edebilmeleri için Ankara’ya giderken kurdukları cemiyettir. 28 Şubat döneminde ÖNDER, VÖNDER ismiyle Türkiye’de okuyamayan öğrencileri Viyana’da okuttular. Günümüze kadar 81 ilde 600’ün üzerinde ilçede şubeleşmiştir. Büyük bir ailedir. Konya’da da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin Önderleri adı altında okuma projelerimiz, Konya’nın Önderleri adı altında akademisyenlerin katıldığı seminerlerimiz, üniversiteli gençlerimizin dernek binamıza gelen liseli talebelerle özel ilgilendiği çalışmalarımız oluyor. Kız öğrencilerimiz de birçok alanda farklı başarılara imza atıyorlar. ÖNDER Konya olarak TİMAV iş birliği ile gençlerimizi desteklemeye devam ediyoruz.”
ÖNDER 66 YAŞINDA
İmam Hatip Okulları, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olarak 111. yaşını kutluyor. 13-21 Ekim tarihlerinde kutlanacak olan İmam Hatipliler Haftası, "Köklü Gelenekten Nitelikli Geleceğe" temasıyla gerçekleşiyor. 1958 yılında kurulan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği de bu anlamlı haftada 66. yılını geride bırakmanın gururunu yaşıyor. ÖNDER’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul İmam Hatip Okulu, 17 Ekim 1951 tarihinde eğitim ve öğretime, gençlerin ve toplumun hayatına yeni bir yön verebilmek için kapılarını açtı. Aynı tarihlerde Adana, Ankara, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri ve Konya’da da okullar eğitim hayatına başladı. Dini eğitime susamış gençler, çölde bir vaha bulmuş gibi Anadolu’nun dört bir yanından zor şartlar altında gelerek bu okullara kaydını yaptırdı. Ülkenin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi tüm şehirlerinden akın akın gelen ve imam hatip okullarına kaydolan öğrencilerin birbirine benzer onlarca hikayesi vardı ancak bunlardan daha önemlisi mezun olan gençlerin hangi okula gideceği, yüksek tahsil yapıp yapamayacağıydı. Zaman içinde okullardan mezun olan gençler bunun üzerine kafa yorarak, “Ankara’ya gidip, Yüksek İslam Enstitüsü’nün kurulmasını talep edelim” derken büyüklerinden bir öneri geldi. “Bir cemiyet kurun öyle gidin ki muhatap bulabilesiniz” tavsiyesi üzerine, İstanbul İmam Hatip Okulu’ndan mezun olan 12 genç, 13 Ekim 1958 tarihinde İstanbul İmam Hatip Okulu Mezunlar Cemiyeti’ni, bugünkü adıyla ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’ni kurdu.
40 kişilik İdare Heyeti seçildi, aralarından en yaşlısı ve tecrübelileri olan Yahya Kutluoğlu da başkanlığa getirildi. Mücadelenin ilk meyvesi olarak Yüksek İslam Enstitüsü, orta ve muadili okullara din dersleri öğretmeni yetiştirebilmek amacıyla kuruldu. 19 Kasım 1959 tarihinde İstanbul İmam Hatip Okulu binasında öğretime başladı. Bu; kurulan cemiyetlerle güçlenen, seslerini duyuran gençlerin ülkeye ve geleceğe dair ilk kazanımlarıydı. Ardından “Basında bir sesimiz olsun” diyerek 1963 yılında Tohum Dergisi çıkarıldı. Yıllar yılı usta kalemlerin tecrübelerini aktardıkları Tohum’un toprağa atılmasının üzerinden bugün tam 61 yıl geçti. Darbeler, yasaklar, hak ihlalleri ve uzun soluklu mücadeleler devam etti. İmam hatiplerin onlarca yılı haklı, vakur, sessiz ve derin mücadelelerle geçti.”
ÖNDER, BİR DAVANIN ÖNCÜLÜĞÜNÜ VE ÖNDERLİĞİNİ ÜSTLENDİ
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin bu dönemlerde bir davanın öncülüğünü ve önderliğini üstlendiği belirtilen açıklamada, “Halkın taleplerini hep diri tutmaya, meşru zeminlerde hakkını aramaya, en iyi çözüme ulaştırmaya çalıştı. Gün geldi çekilen sıkıntılar; 12 Eylül’ler, 28 Şubat’lar sona erdi. Sultanahmet Mitingleri, Eyüp’te sabah namazı buluşmaları, El Ele Zincirleri, Bu Yıldızlar Sönmesin Kampanyalarıyla yıldızları yarınlara taşıyanlar, bir kez daha haklı olmanın gururunu, sabrın selametini ve kabul olmuş dualarının mutluluğunu yaşadı. İmam hatip okullarının sıralarından nice hatipler, yazarlar, hukukçular, doktorlar, avukatlar, mimarlar geçti. Takvimler 2000’li yılları gösterdiğinde bu sıralardan geçen bir liderin samimi çabalarıyla katsayı adaletsizliği ortadan kaldırıldı, başörtüsü zulmü son buldu, kapatılan okullar yeniden açıldı. 1913 yılında Medresetü’l-Eimme ve’l-Huteba diğer adıyla İmamlar ve Hatipler Medresesi adıyla açılan okullar, ülkenin en köklü okulları oldu. Dünyadaki pek çok ülkeye model teşkil edecek şekilde sınırlar ötesine geçti. İşte bu günler, imam hatip okullarının kuruluşunun 111. yılı olarak tarihe geçti. Sayısı milyonları bulan bir camiaya ulaşan imam hatiplerin ümmetin umudu olarak ortaya çıkışının, kardeşlik hukukuyla yola revan oluşunun yıldönümü olarak takvimlerdeki yerini aldı. Ve bugünler 1958 yılında kurulan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin 66. Yıldönümü aynı zamanda. Fedakâr gönüllerin gayretlerini, çabalarını hayalleriyle harmanlayıp ortaya güzel eserler koyduğu; ülke için, millet için, ümmet için varoluşunun, insanlık için durduğu gelecek duasının yıldönümü. ÖNDER’in 66. yılını ve imam hatip okullarının 111. yılını kutluyoruz. Yarınlarımızı imam hatip okullarımızdan yetişen gençlerimiz imar edecek. “Nitelikli Gelecek”te imam hatip okullarımızın, gençlerimizin emeği, sözü, eylemi olacak. Ahdimize vefa göstererek, sadakatle yarınlara yürüyeceğiz. Hayırlı, mübarek olsun” ifadelerine yer verildi