Kuyum sektörü için yapılan düzenlemeye göre; kuyum ticareti, yalnızca yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılacak. Yetki belgesi için ustalık belgesi sahibi olma şartı aranacak. Kuyum niteliği taşımayan imitasyon ürünler kuyum işletmelerinde bulundurulamayacak. Belge, her bir kuyum işletmesi için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek. Sarraflar Yeraltı Çarşısı ve Kuyumcu Esnafı, kuyumcular arasında yapılan haksız kazanç ve rekabet hakkında bilgi vererek herkesin yetki belgesi alması gerektiğini ifade ettiler.
‘ESNAFIMIZIN YÜZDE 90’INDA USTALIK BELGESİ VAR’
Konya’da kuyumcu esnaflarının yüzde 90’ında ustalık belgesi olduğunun bilgisini veren Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, “Kuyumculuk yasası son şekliyle resmi gazetede yayınlandı. Kuyumcular 2021 yılı sonuna kadar yetki belgesi alabilecek. Düzenlemeyle kuyumculukta hizmet kalitesinin artmasını haksız rekabetin ortadan kalkmasını ve kayıt dışılığın önüne geçmesini amaçlanıyor. İnşallah istenilen sonuç elde edilebilir. Kuyumculuk sektörünü ciddi ve hata affetmeyen bir sektördür. Aynı zamanda sahteciliğin oluşabileceği bir sektör. Bir çeki düzen verilmesi gerekiyordu. Büyükşehirlerde kuyumcu adına iş yerleri açılıyor. Tefecilik yapılıyor. Bunlar bizim sektörümüze zarar veriyor. Bu nedenle devletimiz bir çeki düzen vermek istiyor. İnşallah bunlarla birlikte başarılı olur diye düşünüyorum. Bu zamana kadar hiçbir kuyumcuda yetki belgesi yoktu ama hemen hemen herkeste ustalık belgesi var. Ustalık belgesini çıraklık okulu veriyor ama yetki belgesi İl Ticaret Müdürlüğü kanalıyla verilecek” ifadelerine yer verdi.
‘MÜŞTERİYİ YANILTMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK’
Kuyumcular arasında yapılan haksız rekabet hakkında bilgi veren Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Karakulak, “Önceden altın olmayan demo ürünleri satılıyordu. Vitrinler dolu gösterilip müşteri yanıltılıyordu. Artık bu düzenlemeyle birlikte bunun önüne geçilecek. Bundan sonra yetki belgesi almayan kuyumculuk yapamayacak. Bu düzenleme çok yerinde olmuş. Devletimizin aldığı kararın arkasındayız. Kuyumcuların yetki belgesini alabilmek için meslek odalarına kayıtlı olmaları gerekmektedir. Şunu da söylemek gerekir: Yetki belgesi aldıktan sonra kanun dışı yapılan bir suç olursa yetki belgesi iptal edilecek. Konya’mızda Sarraflar ve Kuyumcular Derneğimize kayıtlı kalfalarla birlikte 300 kişi bulunmaktadır. Yine derneğimize kayıtlı 200 de kuyumcu işletme esnafımız vardır. Bunların yüzde 90’ında ustalık belgesi vardır. En kısa sürede yetki belgesini de alacaklardır” diye aktardı.
‘HERKESİN BELGE SAHİBİ OLMASI GEREKİR’
Kuyumculukta ustalık ve yetki belgesi olmasının gerekliliğine değinen Poçan Kuyumculuk Müşteri Temsilcisi Mevlüt Tezgel, “Yetki belgesinin zorunlu hale gelmesi bizim açımızdan olumlu bir düzenleme oldu. Adaletli satışın yapılması, kâr marjının belli oranlarda tutulması gerekiyordu. Herkesin belge sahibi olması gerekir. Derneğin belirlemiş olduğu fiyatlar var. Bu fiyatların üstünde ya da altında satışlar yapılabiliyor. Bazı ürünlerde müşteriden çok fazla fiyat alınabiliyor. Ticaretin gerektirdiği şekilde satış yapılması vicdanla alakalı bir durumdur. Belge olmadan dinimizi yaşasak zaten hiçbir şeye gerek kalmadan haklı bir kazancın kapısını açmış olacağız ama belgenin gelmesi de artı sağlayacaktır. Kuyumculuk sektörü tecrübesi olmayan bir insan için kurt kapanıdır. Burada alım satım maliyetleri, tezgahtarlık bunlar gerçekten bilinmesi gerekiyor. Altın uzun yıllar içinde çalışmanız lazım ki gerçekliğini sahteliğini ayırt edebilesiniz. O nedenle kuyumculukta ustalık belgesi ve yetki belgesi şartı önemli bir konudur” şeklinde konuştu.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ