Hedef mi ? Heves mi ? Takıntı mı ?

Mevlüt Uğur

Hangi mesleği seçeceği ile alakalı yer yer sıralamasına göre karar verenler olduğu gibi yer yer de istediği mesleği seçebilecek sadece şehir ve üniversite konusunda kararsız olan öğrencilere rastlıyoruz.

Hedeflediği mesleği tercih edebilecek puana erişmiş kıymetli gençler …

Elbette bazı mesleklerde üniversite imkanları ve şehrin alternatifleri sizlere farklı fırsatlar sunacaktır. Ama bölüm aynı olduğu sürece bazen farklı şehir ve üniversitelerde okumak konusunda bakışınızı esnetebilirsiniz. Üniversite hazırlık için ilk seneniz ise bazı meslekler için şunu diyebiliriz. Mezuna kalıp bir daha denemek bir hedef olabilir. Dilediğiniz mesleği hem dilediğiniz şehir hem de dilediğiniz üniversite de koridorlarında okuyabilirsiniz. Ya da ikinci sene tekrardan hazırlanacak kadar cesur olabilirsiniz. Takdir ederiz sizleri ve kararınızı destekleriz.

Fakat 3. Yıla kalma konusunda hayatta herhangi bir alanda tekrar tekrar deneyeceğiniz tüm aksiyom ve eylemlerinizin dikkatlice sorgulamalı kendinizi tanımaya çalışmalısınız. Varsa yaptığınız bazı hataları tekrar yapmamak şartı ile denenebilir. Endişeniz şüpheniz varsa üçüncü kez tekrardan sınava girmek sizler için yıl kaybı olabilir.

Okumak istediğiniz bölüm sizler için mi hedef mi? Heves mi? Yoksa Takıntı mı?

Eğer gerçekten hedef ise gerekli sorumlulukları yerine getirmiş olmalısınız. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza inanıyorsanız tercihinizi gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Daha iyisini yapabileceğinize inanıyorsanız tekrar denemekten korkmayınız.

Gerekli sorumlulukları yerine getirmemiş iseniz bu bir hedef değil hevesdir. Hevesli olmak başarmak için yeterli değildir. Heves bir şeyi isteme hem de çok istemektir. Fakat daha çok gönülden istemek gibi bir benzetme yapabiliriz. Hevesli olduğunuz alan her ne ise akıl süzgecinden geçirerek gerekli sorumluluklarınızı akıllı bir eylem haline dönüştürebilirseniz işte bu sizler için hedefe dönüşecektir. Aksi halde sadece bir heves olacaktır.

Takıntı ise hem hedeften uzak hem de hevesten uzaktır. Mevcut başarınızı kabul etmeli daha iyisi için elbette mücadele etmelisiniz. Ama ortada mücadele yoksa plan yoksa programlara uyulmuyor gerekli çalışmalar ihmal ediliyorsa ve halen erişmeniz gereken bölüm ile alakalı gerçeklerden uzak ve tutarlı davranışlarınız yoksa işte bu takıntıdır. bu nokta önemli çünkü ömür boyu sayıklayacağınız bir alan ve erişemediğinizde kendinizi hep eksik yetersiz ve kusurlu hissedebilirsiniz. Aslında şu bölümü okuyacaktım ama… diye başlayan cümleler…

Bir başka sıkıntısı ise yıllar sonra yapacağınız hangi iş olursa olsun halen takıntı haline gelmiş söylemleriniz mevcut işteki yaşamda ki performansınızı ve hayat enerjinizi de ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.

Hevesiniz olsun akılla harmanlanırsa hedefe dönüşür. Fakat dikkat edelim takıntınız olmasın hastalığa mutsuzluğadönüşür.

Tercih edeceğiniz meslek için bazen bir iki yıl ciddi kayıp değildir. Fakat mezuna kalarak sorumluluklarınızı yerine getirmemek ve iki üç yıl sonra ilk yıl ki sonuçtan daha farklı bir sonuç alamamak üzücü olur. Fakat bu riski alıp denemeye değer mi? Elbette değer. Fakat sorumluklarınız yerine getirmek şartıyla…

Gençler bu ülkenin ne kaybedecek zamanı ne de kaybedecek bir insanı yok.

Zamanın kıymetini bilelim ve zamanımızı değerlendirelim.

Gençliğin kıymetini bilelim ve gençliğimizi değerlendirelim.

İnsanımızın kıymetini bilelim ve insanımızı değerlendirelim aksi halde Sakarya tekrardan yüz üstü sürünebilir.

Sakarya ayağa kalktı. Durdu ve yürüdü. Şimdi koşma zamanı …