Hastalıklara Karşı Kalkan ‘Lifli Beslenme’

Hatice Altunsoy

Günümüzde, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için sağlıklı beslenme temel  olarak kabul edilmeye başlandı. Bu amaçla beraber, düzenli su tüketimi, sağlıklı besinlerle öğün yapma, hareketli bir hayat, dengeli beslenme hayatımıza yerleşti.

***

Sağlıklı beslenmeyi hayatımıza adapte etme sürecinde, tüketicilerin gıdalardan beklentisi sadece lezzetli olmaları değil aynı zamanda besleyici özelliklere sahip olmalarıdır. Besin lifi, ince bağırsaktan  sindirim ve emilime karşı direnç gösteren ancak kalın bağırsak da kısmen fermente olabilen bitki kaynaklı bileşiklerdir. Özellikle son 25 yılda diyet lifine karşı oluşan ilgi artış göstermiştir. Bu durumun temel sebebi çoğu ülkedeki besinlerin diyet lifinden eksik olduğundan dolayı kabızlık, hemoroid, kalın bağırsak kanseri, diğer sindirim sistemi hastalıkları gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasıdır.

***

Günümüzde bir çok hastalıkların tedavisinde önlenmesinde yüksek lifli besinler kullanılmaktadır. Düzenli olarak günlük 25-30 gram lif tüketimi, kalp-damar hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riski azalır. Lif, bağırsak hareketleri için önemli bir besin olup bağırsak hareketlerin düzenli çalışmasını destekler.

***

Lifli gıdalar, özellikle kabızlık önlenmesinde ve tedavisinde düzenli olarak alınmalıdır. Ayrıca lifli gıdalar, bağırsaklardaki kolesterolü bağlayarak emilmesini engeller. Böylelikle kan kolesterolü düşer ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlanır. Bununla beraber  lifli gıdalar, kandaki şeker seviyesini kontrol eder ve tip-2 diyabet riskini azaltır. Lifli gıdalarla yaşam kalitesini ve hastalıklardan korunma ile yaşam süresini arttırmak mümkün.

Peki bu lifli besinler neler?

Lifli besinler, bağırsaklarda sindirilmez, ancak diğer besinlerin sindirilmesine ve emilmesine yardımcı olurlar. Başlıca lifli besinler, tam buğday unundan yapılmış ürünler, yulaf,keten tohumu, kurubaklagiller, kuru yemişler, portakal , armut , kuru meyveler, yaş meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, salatalık,soğan, kereviz,domates, biber gibi sebzelerde yüksek oranda lif içerir.Özellikle sebzelerden fayda almak için çiğ tüketilmesi gerekir.