Kıymetli okurlarım geçen hafta size Aile Hekimlerinin görev , yetki ve sorumluluklarını yönetmeliklerinden bire bir yazmıştım.
Bana göre Aile Hekimleri aileyi en iyi tanıyanlar olmalıdır. Bu aile içinde kim kronik hasta , kim yatalak hasta , kim kanser hastası , kim mütemadiyen ilaç kullanmak zorunda bilmeliler .Hükümet Aile Hekimlerini birinci basamak sağlık teşekkülü olarak dizayn etmiş. Hasta buraya gelecek, ilacını alacak, tedavisini olacak. Grip olan tam teşekküllü hastanelere gitmesin oralarda yoğunluk oluşmasın diye aile hekimliği teşekkül ettirildi. Aile Hekiminin ilaç yazmak, rapor vermek, gerekiyorsa tam teşekküllü hastaneye sevk etmek görevi, bunlar normal hastalar için. Bir de yatağana bağımlı olarak yaşayan, oksijen makinasına bağlı yaşayan veya her zaman ilaç kullanmak mecburiyetinde olan kanser hastaları veya kronik hastalar var. Bu hastalar mütemadiyen düzenli ilaç kullanmak zorunda, bu hastaların kullandıkları ilaçların ilaç raporları da var. Aile Hekimleri bu hastalara düzenli ilaç yazmak zorunda. Bu hastaların ilaç raporlarını aile hekimleri kendi sistemlerinden zaten görebiliyorlar. Bu hastaların hangi ilaçları kullandıklarını zaten biliyorlar.
Şimdi bir hasta düşünün evde oksijen makinasına bağlı yaşıyor. Dışarı çıkamıyor. Çıkarsa oksijen tüpü ile çıkmak zorunda. Bu hasta mütemadiyen ilaç kullanmak zorunda. Şimdi bu hastanın ilacı nasıl yazılacak? Aile Hekimi ben hastayı görmeden yazmam diyor. Haydi kardeşim eve gidelim gör diyorsun. Hayır ben oturduğum yerden kalkamam diyor. Şimdi ne olacak?
85 yaşında konik bir hasta düşünün. İlacı bitmiş. Hasta yakını Aile Hekimine gidiyor. Aile Hekimi 85 yaşındaki hastayı görmeden ilacını yazmıyor. Haydi eve gidelim gör diyorsun. Hayır ben buradan kalkamam diyor. Peki bu hasta sahipleri ne yapacak? Oksijen makinası ile yaşayan hasta sahibi bir oksijen tüpü alacak, bir de taksi tutacak hastayı aile hekimine göstermeye götürecek.85 yaşındaki hasta sahibi hastasını nasıl götürecek? Hastasını sırtına alacak önce apartmandan aşağıya indirecek. Sonrada bu hasta sahibi bir taksi çağıracak 85 yaşındaki hastasını aile hekimine göstermeye götürecek. Aile Hekimi görecek ilaçlarını yazacak, taksiye bindirecek eve getirecek, sırtına hastayı alacak yaşadığı evine yukarı çıkaracak. Bu hasta sahipleri bu kadar sıkıntıyı çekmek zorunda mı? Hani Aile Hekimleri ailenin doktorlarıydı? Hani bürokrasi bitecekti? Hani hastalara daha iyi hizmet gidecekti? Hani en iyi hizmet ayağındaki hizmet idi? Bu hasta sahipleri ilaç ticareti mi yapıyor? Bu ilaçları bu hastaların kullanacakların bu aile hekimleri bilmiyor mu? Ha bilmiyorlarsa bilecekler. Bu konuya yetkililerin ivedilikle bir çözüm bulmaları gerekiyor.
ALLAH hepimize hastalıksız , doktorsuz ve ilaçsız günler geçirmemizi nasip etsin. Amin. Selam ve dua İle.