Hakkınızda şikayet var!

Sümeyra Kenesarı

Biri size, “Merhaba, bir şikayet sayfasında sizin adınıza yapılmış bir şikayet gördüm. Böyle bir olaydan haberiniz var mı?” diye bir mesaj atsaydı ne yapardınız?

Muhtemelen önce bir korkardınız, sonra kim benim hakkımda niye şikayet oluştursun diye düşünürdünüz ama aynı zamanda da şikayetin ne olduğunu merak ederdiniz değil mi? O şikayeti görmek için muhtemelen sayfayı takip etmek isterdiniz?

İşte sosyal medya dolandırıcılarının yeni yöntemi bu! Eğer dolandırıcıların sosyal ağına takılırsanız geri çıkmak için epey çırpınmanız gerekebilir. Geri çıkmaya çalışırken de maddi manevi olarak kayıplar verebilirsiniz.

İşte bunların olmaması için toplum olarak bu konuda bilinçlenmemiz ve bilinçlendirilmemiz gerekiyor. Çünkü artık günümüzde 7’den 70’e herkes sosyal medya kullanıyor. Hal böyle olunca dolandırıcıların yeni adresi sosyal medya oldu!

Size başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum. Sosyal medyada iki hafta süreyle farklı kişilerden bana mesaj geldi. O iki kişiyi de hiçbir şekilde tanımıyorum. Bana yazdıkları mesajı aynen yazıyorum:

“Sümeyra Hanım merhaba, hakkınızda bir şikayet gördüm. Yazılan şikayet gerçekten doğru mu? Yoksa hakkınızda yapılan yalan haber mi? Eğer sayfayı görmediyseniz size sayfayı atabilirim”

Bir başka kişinin attığı mesaj da şöyle:

“ Sizin adınıza bir şikayet sayfasında sizin hakkınızda kötü, hatta mide bulandırıcı bir paylaşım gördüm. Böyle bir olaydan haberiniz var mı veya bu olayın aslı var mı?”

Her iki mesajda da cümleler farklı olsa da yöntem aynı! İkisinin amacı da dolandırmak. Eğer ben bu mesajlara inansaydım dolandırılacaktım, belki de hesabım çalınacaktı.

Birçok insan kolay yoldan para kazanmak istiyor ve takılıyor dolandırıcıların sosyal ağına… Sonra elindekini de kaybediyor ama ne çare, bulaşmış bir kere, kurtulması zor.

Öyle yöntemler var ki o yöntemlerle insanları ağlarına düşürmeye çalışıyorlar. Ama düşene de düşürülene de yazık oluyor. Bir dolandırıcının ağına takılan bir sosyal medya kullanıcısı istemeden de olsa başka insanların da dolandırılmasına neden oluyor. Daha sonra dolandırılmak domino taşı etkisi yaratıyor, ondan ona yayılıyor ve önüne bir türlü geçilemiyor.

Öncelikle sosyal medya üzerinden en yakın arkadaşınız, kardeşiniz hatta aileniz dahi size yüksek meblağlarda para kazandıracağını söylese sakın inanmayın! Kart bilgilerinizi sosyal medya üzerinden kimseyle paylaşmayın. A-101’den hediye çeki kazandınız, Migros hediye çeki dağıtıyor gibi cümlelere de inanmayın, atılan linklere de tıklamayın çünkü hepsi bir tuzak!

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımın hesabı çalınmıştı. O çalınan hesaptan tomarla para fotoğrafı hikaye olarak paylaşılıp, bu paralar için şu kişiye teşekkür ederim diye yazılmıştı. Daha sonra başka bir arkadaşım o hikayeye yanıt veriyor ve bu paraları nasıl kazandığını soruyor. Arkadaşı sandığı dolandırıcı da kart bilgilerini istiyor ve kendisine de bu parayı kazandırabileceğini söyleyerek kart bilgilerini istiyor. Arkadaşım da kart bilgilerini veriyor ve daha sonra bir alışveriş sitesinden telefonuna mesaj gelmeye başlıyor. Gelen mesajları onaylayan arkadaşımın hesabından yaklaşık 3 bin lira çekiliyor.

Aslında dolandırıcı olduğu apaçık belliydi ancak maalesef toplum olarak hayal satan kişilere çabuk inanıyoruz. Kolay yoldan para kazanmaya da bayılıyoruz. Oysaki emek olmadan yemek de olmuyor. Öncelikle bunun farkında olmalıyız. Bunun farkında olsak kimsenin bizi dolandırmasına müsaade etmeyiz.

İşte bu tür olaylara inanmayın ya paranızdan olursunuz ya de sosyal medya hesabınızdan.