Güzel Ahlak

Erol Çimen
Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi arkadaşlarla arkadaşlık etmekle elde edilen iyi huylardır. Dinimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emreder. Yüce Rabbimiz, Sevgili Peygamberimizi överken (Gerçekten Sen büyük bir ahlak üzeresin) buyurmaktadır. İyi insan, güzel huylara sahip olan demektir. Güzel huy iyi iş yapmaya sebep olur. Güzel ahlak, ruhumuzun alışkanlık haline getirdiği iyi huylara denir.
 
İslam alimleri Güzel ahlakı tarif ederken buyuruyorlar ki:
 
-“Güzel ahlak , güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir.”
 
-“Güzel ahlak, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak
 demektir.”
 
-“Güzel ahlak Allah’tan razı olmak demektir.”
 
-“Güzel ahlak hayır ve şerri Allah’tan bilmek nimetlere şükür, belalara sabır etmektir.”
 
-“Güzel ahlak, haramlardan kaçıp helali aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile fertleriyle de iyi geçinip onların geçimlerini sağlamaktır.”
 
-“Güzel ahlakın en azı güçlüklere göğüs germek , yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek ve bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır.”
 
-“Güzel ahlak, Yaradanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir.”
 
Bir Müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Güler yüzlü olmayan Mü’min sıfatlı değildir. Müslüman herkese karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmalıdır.
 
Güzel ahlaklı olmanın, bazı alametleri şunlardır:
 
İnsaflı olmak, arkadaşlarının hatasını görmemek, hüsnü zan etmek, kötü zandan kaçınmak, arkadaşlarının eziyetlerine göğüs germek, onlardan şikayetci olmamak, hep kendi ayıp ve kusurlarını düşünmek, kendi nefsini kınamak, güler yüzlü olup herkese yumuşak konuşmaktır. Güzel ahlak sahibi kimse edeplidir, az konuşur, hatası azdır, kimseyi çekiştirmez, Allah için sever, Allah için düşmanlık eder. Emaneti korur, komşu ve arkadaşını gözetir, Bütün iyi huyların başı ise haya yani utanmadır.
 
Güzel ahlak insanın bu dünyada  ve ahiret de rahat ve huzur içinde yaşamasını sağlar.
 
ALLAH hepimizi güzel ahlaklılardan eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle.