Güven, insanın hayatında en önemli şeydir. Yeryüzündeki milyonlarca canlı arasındaki en üstünü olan insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için güvende olması, güvenmesi ve güvenilmesi gerekir.
Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu anlamına gelen güven, ikili ilişkilerin devamı açısından da çok önemlidir.
Biz insanlar bir birimize güven sağlamak için her şeyi yapabilen varlıklarız. Güven ikili ilişkilerde her şeydir, güven olmadan sağlam bir arkadaşlık, dostluk, sevgi bağı veya farklı bir bağ kurulamaz. Kısacası güven ilişki bağlarında güçlü bir temeldir, biz ise bu temeli sağlam yapmalıyız ki bağımız kopmasın. Güvensiz bir ilişki samimi ve gerçek değildir, her iki tarafta karşılarındaki kişinin güvenini kazanmalı ve ondan güven almalıdır. Eğer güven sorunu var ise temeli olmayan bir bina gibi bu ikili bağ çöker, yıkılır.
Güvenilmeyen bir insanla sizde bir bağınız bulunmasını istemezsiniz, ne dost olursunuz ne de başka bir şey. Tabii güven meselesi için karşıdaki kişiyi iyice tanımanız gerekiyor, zaten içiniz ısınmadıysa bu dostluğu sürdürmenize gerek yoktur, sürse bile bu ilişkinin sonu yakındır.
Güven insan karakterindeki bir şeydir, çoğu insan güven vermez güven vermeyen bir insan ile sadece arkadaş olabilirsiniz o da pek samimi olmayan geçici kısa süreli bir dostluk. Bir kişiye güvenmek çok da kolay değildir. Güven sıkıntısı çekebilir, güvensizlik yaşayabilirsiniz. Dostunuz veya karşınızdaki kişi sizi tanımaya çalışacak, sizin hareketlerinizi izleyecektir. Buna göre size güven duygusu bağı çok yada az olacaktır.
Güvenin şifreleri, mütevazilik, sadakat, hoşgörü, adalet ve cesarettir. Bu beş madde olmadan güven olmaz.
Mütevazilik, güven veren bir şeydir, çoğunluk mütevazi insanlara güven gösteriyor.
Sadakat, Güven konusunun belli başlı konularından biridir sadakat. Sadakatsiz biri güven duygusunu karşı tarafa veremez.
Hoşgörü, sadece belli başlı insanlara hoşgörü göstermemeli, toplumda ki her kitleye karşı hoşgörülü olmalı.
Adalet, adaletsizlik güven kırıcı şeydir.
Cesaret, cesaretli bir insan hem kendine hem de karşı tarafa belirli bir güven verir.
Onur, dürüstlük, sözünün eri olmak gibi konuları da örnek verebilirdim, kısacası erdemli, topluma örnek bir kişilik sahibi olmanız yeterlidir. Aslında her insana belirli bir miktarda güvenmeliyiz, bunu güvenmenin sebebi güvensizlik hastalığına karşı bir tedavi yöntemidir. Güvensizlik kötü, sinsi bir şeydir bu güvensizlik bunalımına girmeyin.
Hayatınızda güvenebileceğiniz insanlarla karşılaşabilmeniz temennisiyle hayırlı bir hafta sonu diliyorum.