Markette, büfede, kozmetik veya giyim mağazasında, neredeyse her köşe başında satılan ve sadece modaya uyma kriterini yerine getiren güneş gözlükleri, erişkinlerin ve çocukların göz sağlığını tehdit ediyor. Bu tarz yerlerde satılan güneş gözlüklerinin plastikten yapıldığına dikkat çeken Optisyen Murat Çakmak, “Bunların üretildiği camlar bildiğiniz geri dönüşüm yani pet şişelerden yapılan camlardır. Özellikle seyyarlarda satılan güneş gözlüklerinin devlet tarafından tedahülden kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü gözünüzü korumaktan daha çok gözlere zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
‘GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ OPTİSYENLERDEN ALINIR’
Sağlıklı ve kaliteli güneş gözlüğü alınabilecek yerin optisyenlik müesseselerinin olduğunu kaydeden Murat Çakmak, “Yer altı çarşısında bulunan seyyarlar ya da kozmetik ürünler satan yerlere kadar kalitesiz güneş gözlüğü satıyorlar. Aslında optisynelik müesseselerinin dışında satılması yasak ama devletimiz güneş gözlüğü kozmetiğe giriyor diye ayrım yapıyor. Lakin gözlük kozmetik bir ürün değildir. Burada bir ticaret değil sağlık satıyoruz müşterimize. Sağlığını düşünen herkes güneş gözlüklerini optisyenlerden alması gerekiyor” şeklinde konuştu.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN UV KORUMASI OLMASINA DİKKAT EDİLMELİ
Güneş gözlüğü alırken UV koruması ve polarizesi olması gerektiğini vurgulayan Çakmak, bu özellikli gözlüklerin kullanılması daha faydalı olduğunu belirtti. Çocuklarda güneş gözlüğü kullanımından bahseden Çakmak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çocuklara aileler seyyarlardan gözlük alıyorlar ama baktığımız zaman göz bozukluğuna ve göz hastalıklarına neden oluyorlar. Onlara da polarize güneş gözlüğü alınması lazımdır. Güneş gözlüğünü gidip bir seyyardan ya da sosyal medya da kendim kullanıyorum çok güzle zararı olsa kendim kullanmam diyen birkaç şahıs var. Konya’da da var bu tarz insanlar. Bu vatandaşlar aslında gözlerine çok büyük zararlar veriyorlar.”
Göz probleminiz olmasına rağmen isteğinize göre güneş gözlüğünün tercih edilebileceğini söyleyen Murat Çakmak, “Miyop, astigmat veya hipermetrop gibi göz bozukluğunuz vardır. Eğer öyle bir probleminiz varsa güneş gözlüğünüzü beğeniyorsunuz isteğinize göre numaralı yapabiliyoruz. Bu sorunların çözüm noktası sadece optisyenlerdir. Mesela Herhangi bir gözlüğün etrafı şeffaf olduğu zaman ışık alma olasılığı daha da artıyor. Işık çerçeveden yansıma yapıyor. Yansıma yaptığı içinde tam bir koruma sağlayamıyor. Büyük gözlük istediğinizde istediğiniz rengi kullanabilirsiniz ama küçük bir tarz ve şeffaf bir gözlük isterseniz gözlük ışık aldığı için gözleriniz biraz rahatsız olacaktır” ifadelerine yer verdi.
750 TL’NİN ALTINDAKİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SAĞLIKLI DEĞİL
Güneş gözlüklerinin 700 ila 750 arasında değiştiğini ifade eden Çakmak, “Daha ucuz ürünler de mevcut hatta gözlükçülerin bile sattığı var. 400-500 liralık bir ürünün orijinal olma ihtimali yok. Çünkü güneş gözlüklerindeki gümrük vergisi yüzde 45’tir. O yüzden mantıklı düşünüldüğü zaman bunun üretimi, nakliyesi ve gümrük vergisi var. Yani minimum olarak 750 liranın altındaki bir ürün çokta sağlıklı bir ürün olmaz” dedi. İnternet üzerinden güneş gözlüğü alınmasının sağlıklı olmadığından bahseden Çakmak, kalitesiz ürün olabileceği için göz sağlığını tehdit edebileceğine dikkat çekerek sözlerini noktaladı.