Nezaket kuralları bize açılması zor kapıları açar. Yüksek tahsil yapmamış olsak dahi nazik davranışlarımızdan ötürü çevremizdekiler tarafından iyi yetişmiş biri olarak nitelenebiliriz. “En kibar insan yalnız olduğunda dahi, esnerken eliyle ağzını kapatandır” diye bir söz vardır. Sadece başkalarının yanında nezaket kurallarını uygulamak değil, bu davranışları tabiatımıza geçirmek hedefimiz olmalı. Bu bizim özgüvenimizi ve kendimize olan saygımızı arttırır. Önemsiz gibi görünse de, yolda yürümenin dahi bir yordamı bulunur. Bu konuda toplumda yer edinmiş olan kurallara uymaksa edebimizin göstergesidir.
Türk filmlerinde izlediğimiz türden, başının üzerine kitap koyarak dimdik bir şekilde yürüme eğitimi alalım demiyoruz elbette. Sokakta caddede bir yere doğru ilerlerken ya da şöyle bir gezintiye çıktığımızda gözetmemiz gereken bir durum ....
Bir büyüğümüz sözü aklıma geldi.Aynen kullandığı ifade şuydu ; 'Göz ayakta Gönül Allahta ' o zaman Çevreye gereksizce bakınmak yerine, önüne bakarak hedefine ilerleyen kişinin gafletten büyük ölçüde korunacağı belirtilir. Böylece kendisini lüzumsuz bakışlardan sakındırıp, iç alemindeki huzur ve sükun halini muhafaza edebilir insan.Tevazu erdemini de kazanır bu düstura uyan kişi. Nasıl ki dimdik ve böbürlenerek yürümek kibrin göstergesiyse, önüne bakarak edepli bir şekilde yürümek de tevazunun göstergesi değil mi ?
Yürürken bile kul hakkını gözetmeyecek miydik?
Aslında bunları görmek hiç zor değil
Malumunuz, trafik kuralları yayalar için de geçerlidir, sadece taşıtlar için değil. Oysa bazı aceleci kişiler henüz yayalara kırmızı ışık yanmaktayken sabredemeyip yola fırlar ve gelen arabaları el hareketiyle yavaşlatıp karşıya geçer. Bu son derece alışıldık bir manzara olsa da, bir o kadar tehlikelidir. Bunun yanı sıra, çift yönlü olarak kullanılan merdivenlerde, yukarı çıkılıyorsa da aşağıya iniliyorsa da sağ taraf tercih edilmelidir. Bunu herkes bilir. Fakat bu kuralı umursamayan üç- dört kişilik bir grubun merdivenleri enlemesine kaplayıp, inenleri göğüsleyerek yukarı çıkmaya çalıştıklarını sıkça görebiliriz.
Bu tür davranışlarla öncelikle kul hakkına girildiğinin farkında olunmalı. Özür dileyip helalleşmeden affı olmayan kul hakları, böyle basit gibi görünen durumlarda dahi karşımıza çıkabiliyor. Ve ne yazık ki hatamızın farkına varmış olsak da, gelip geçenlerle helalleşmek pek mümkün olamıyor.
Kalın efendim sağlıcakla ...