Yılsonu hesaplarımızda, kasa defteri için kullanılan giren borçlu, çıkan alacaklı hesabı yapabiliriz.
Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağıdır. Borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasa boş demek.
Hesabın borç toplamı alacak toplamından fazla ise aradaki fark kasada bulunması gerekendir. Alacak toplamı, borç toplamından fazla olamaz, zira kasaya giren ve çıkan paralar hesaba aynı kaydedildiğinden giren paradan çıkan paranın fazla olması imkânsızdır.
***2021 Öngörüleri
Salgın aşı sonrası azalarak bitecek bu yıl diye hesaplamalar yapılıyor. Süreç içinde daha az kirlettiğimiz doğa kendine geliyor gibiydi…
İklim ve yeşil enerji ciddi bir problem olarak dünyayı ve ülkemizi bekliyor. Sadece teknoloji kendini geliştiriyor gibi gözükse de. Hava, su, güneş bunlar bizi derinden sarsabilir.
Yenilenebilir enerji ve su problemi en büyük problem olacak gözüküyor.
Yerküre üzerindeki erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının %1’inden bile az. Gıda güvenliği, ekonomik büyüme, iklim değişikliği ile mücadele gibi birçok alanın temelinde, su kaynaklarının sürdürülebilirliği yer alıyor.
Bugün geldiğimiz noktada, su kıtlığı tüm dünyanın yaşadığı en büyük sorunlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen 1519 m3'lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda.
Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3'e gerileyeceği öngörülüyor. Bu öngörüler, Türkiye’nin “su fakiri” olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Bu arada, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin artması ile birlikte, kuraklık da Türkiye için çok önemli bir risk temsil ediyor.
Başvuru süresi 31 Aralık 2020'de biteceği açıklanana yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizmasında başvurular salgın nedeniyle 30 Haziran 2021'ye kadar uzatıldı. Yatırımcılar, döviz bazlı teşviklerden faydalanmak için bu yıl içinde yatırımlarına hız verdi ve kasım sonu itibarıyla devreye giren yenilenebilir enerji kurulu gücü rekor bir seviyede gerçekleşerek 4 bin 200 megavatı aştı.
***Kadın cinayetleri bitmeli
Türkiye yılı büyük kayıplarla kapattı. Dünyayı etkisini alan salgın ülkemizde 20 binden fazla insanımızı aldı. İzmir ve Elazığ'daki depremler 161 can kaybına neden oldu. Başka bir felaket daha var ki, sadece bu yıla özgü değil: Kadın cinayetleri...
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun istatistiklerine göre yılın 11 ayında şüpheli ölümlerle birlikte 436 kadın öldürüldü. Son 10 yılda 3 katına çıkan sayılar ürpertirken tabloya eklenecek son cinayetler Türkiye'yi sarstı. Aylin Sözer, Kemal Ayyıldız tarafından önce boğazından bıçaklandı, ardından yakıldı. Selda Taş, eşi Mehmet Taş tarafından kafasından vurularak öldürüldü. Vesile Dönmez, kendisini rehin alan oğlu tarafından pompalı tüfekle vuruldu!
***Uzay çağı ve aşılama hızı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Pazartesiyi salıya bağlayan gece Türksat 5A uydumuzu uzaya fırlatacağız. Programını yaptık. Onun heyecanını taşıyoruz şu anda.''
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sonuçları anlık ve canlı olarak paylaşılacaktır. Bilim Kurulumuzun belirlediği stratejiye uygun olarak 28 gün ara ile iki doz halinde uygulanacaktır. Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur." dedi.
Uzay ligine çıkmamız için öncelikle ülke olarak sağlıklı olmalıyız. Son yıllarda uzay ligi çok önemli oldu. Eskiden Apollo serileri vardı. Şimdilerde uzayda olmayan ülke yok.
***Sonuç olarak;
2020 yılına damga vuran en önemli konulardan biri iklim değişikliğinin dünyaya etkisi oldu. Yangınlara, buzulların erimesine ve sera gazı salınımına daha çok dikkat çekilen 2020’de dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Sibirya’daki Yakutsk bölgesinde termometreler 38 dereceye kadar çıkarken Birleşmiş Milletler, 2020 yılını şu ana kadar ölçülmüş en sıcak yıl olduğunu açıkladı.
Ekim ayında yapılan açıklamayla 2020 yılında yaklaşık 100 bin yangın çıkan Amazon ormanlarında yangınların sayısı son 12 yılın zirvesine çıktı. "Dünyanın akciğerleri" olarak adlandırılan Amazon ormanları yeryüzünün oksijenlerinin %20’sini sağlarken dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin %10’unun yaşadığı ormanlarda 2020 yılında doğal hayat her geçen gün daha çok zarar gördü.
2020’de tarihte ilk kez özel bir şirket uzaya insan yollamak için roket fırlattı. ABD’li şirket SpaceX, 30 Mayıs günü ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden Crew Dragon isimli uzay aracını 2 astronot ile başarılı şekilde uzaya gönderdi. Elon Musk’a ait şirket SpaceX, bu başarılı fırlatma ile uzaya ilk defa insanlı uçuş gerçekleştirirken 16 Kasım 2020’de SpaceX Falcon 9 roketi, içinde "Crew-1" adı verilen 4 astronot ile Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstayonu'na (ISS) kenetlenerek fırlatıldı.
2021 yılında yeşil enerji dikkatimizde olacak. Elektrikli araçlar ve daha önemlisi pil teknolojisi gelişme için çok önemli.