Konya Gıda ve tarım Üniversitesi kurulmuş. Hayırlı olsun diyelim. Ancak haberi gördüğüm andan itibaren sorgulamaya başladım. Hatta biraz hayret edip, birazda bıyık altı güldüm. Hakikaten Konya'da yahut daha da genişletelim Türkiye'de bir tarım üniversitesine ihtiyaç var mı?
Kendime sorduğum bu soruya yanıt ararken bir tarım üniversitesinde hangi bölümlerinin olabileceğini düşündüm.
Herhalde ziraat fakültelerinden çok farklı olmaz diye de aklımdan geçirdim. Gelip gelip o soruya takılı kalıyorum. Ne yapacaklar ki tarım üniversitesini? Üstelik özel bir tarım üniversitesini... Bakın bugün Vakıf üniversitesi kurmanın maliyeti 50 miyon TL. YÖK’ün ilk şartı bu. Tabi işletme maliyeti hariç. Yani her sene harcayacağınız para haric üniversite için ayıracağınız gayrimenkul ve nakit değerleriniz 50 Milyon TL olmalı. Peki, bu bütçeyi ayırıp kurduğunuz Gıda ve Tarım üniversitesinde hangi bölümler olur? Muhtemelen ziraat fakültesinde yer alan bölümlere ilaveten birkaç mühendislik bölümü. Hani yukarda sorup duruyorum ya "ihtiyac var mı, ihtiyaç var mı?" diye. Ziraat fakültelerinin genel durumunu rakamlarla ben yazayım, sonra birlikte karar verelim ihtiyacın olup olmadığına.
Bugün Türkiye’de 25 civarı ziraat fakültesi var.
Bu fakültelerde yer alan bölüm sayısı 80. Toplam 80 bölümün öğrenci kontenjanı ise 3500 civarı.
Yine ziraat fakültesinin Selçuk üniversitesinde 10 bölümü ve 390 kontenjanı var. Aşağı yukarı rakamlar böyle. Ziraat fakültelerinin ücretsiz olan devlet üniversitelerin de yerleşme puanı 240 ortalama diyebiliriz. Ziraat öğrencileri ve mezunlar alınmasın ama vasatın altı sınav sonuçlarıyla bu bölümlere yerleşmek mümkün. Hatta yerleşmemek mümkün. Çünkü bölümlerden pek çoğu boş kalıyor. Boş kalma nedeni elbette istihdam sorunu. Yani ziraat fakültesini bitirdiğinizde sizi bekleyen iş maalesef ülkemizde pek fazla yok. Bu yüzden bölümde genellikle kontenjan açıkları oluyor. Örneğin geçen sene Selçuk üniversitesinde açık kalan kontenjan sayısı 62. Toplam kontenjanı düşündüğünüzde yüzde 20 ye yakın bir oran. Sadece Selçuk değil diğer bütün üniversitelerin ziraat fakültelerine gidin tablo çok farklı değil. Durum devlet üniversitesinde böyle. Şöyle bir bakayım dedim hiç özel ya da diğer adıyla vakıf üniversitelerinde ziraat fakültesi yada tarım la ilgili bir fakülte var mı?
Varmış. İsim vermek reklam olur murat bey dedi editör o yüzden ismini yazmayım. Baktığım özel üniversitemizin tarımla ilgili bölümlerinin malesef ve malesef yine boş kaldığını gördüm. Bu üniversitemizin boş kalan kontenjan sayısı 61 hem de yüzde 50 burslu olmasına rağmen. Bu rakam toplam kontenjan sayısının yarısından fazlası. Şimdi bu rakamlardan sonra, sesli düşünmeye devam ediyorum. Bir tarım üniversitesi, hem de özel bir üniversite, yani para verip okuyacağınız bir üniversite hangi misyonu üstlenecek Konya'da? Tarım elemanı mı yetiştirecek. Rakamlar ortada. Zaten bu ihtiyacı karşılayan, hatta eksik talepten dolayı yeterli öğrenci bulamayan bir sürü üniversite ve bölüm var. Hem de devlet üniversitesi yani bedava üniversite. Devlet üniversiteleri bu bölümlere bedavayken öğrenci bulamıyor. Siz para alarak nasıl öğrenci bulacaksınız gerçekten merak ediyorum. İşin bir başka boyutu. Bakın sadece Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde bulunan bölümlere bir göz atalım.
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Zootekni
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
Tarla Bitkileri
Bahçe Bitkileri
Bitki Koruma
Tarım Ekonomisi
Gıda Mühendisliği
Peyzaj Mimarlığı
Bir tarım üniversitesinde yer alması gereken bölümlerin hemen hemen tamamı var. Şimdi bakın 50 milyon TL üniversite kurmak için istenen sermaye. Binalar araçlar ve nakit. Bu para kimin? Konya’nın. Dahası çiftçinin. İşletme sermayesini saymıyorum. Şimdi söyle düşünelim. Selçuk Üniversitesiyle bir protokol yapılsaydı. Bu paranın bir kısmı üniversiteye verilseydi ve çalışmalar ortak yapılsaydı ne olurdu? Daha daha net ifade edeyim. Selçuk Üniversitesi'nin Ziraat Fakültesi'ne bir tohumculuk laboratuvarı açılsaydı. Tohum ıslah çalışmaları yapılsaydı nasıl olurdu? Elinizde hazır bir üniversite, akademisyenler ve bölümler var. Ziraat Fakültesi ayağa kaldırılsaydı. Öğrenciler için cazip hale getirilip hem akademik çalışma hem de istihdam sağlansaydı nasıl olurdu? Konya’da bu işi yapacak tam donanımlı bir üniversite varken ben hala özel bir tarım üniversitesi kurulmasının mantığını, gerekçesini anlamıyorum. Ve yine söylüyorum. Milletin bedava gitmediği bölümlere siz parayla nasıl öğrenci bulacaksınız? Yetkililer anlatırsa mutlu olurum.