Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla düzenli olarak yaptığı denetimlerde taklit ve tağşiş yapılan ürünleri tespit edip ifşa etmeye devam ediyor. Son güncellemeyle birlikte, uygunsuz üretim yapan firmaların ve ürünlerinin isimleri yine kamuoyuna açıklandı. Bakanlık, taklit-tağşiş yaparak sağlığı tehlikeye düşürebilecek 5 gıda markasını daha resmi internet sitesi "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinden duyurdu.
LİSTEDE KONYA FİRMALARI DA VAR
Bakanlığın günlük olarak açıkladığı listelerde, uygulamanın başladığı günden bu yana yer verilen firmalar; şehir, isim, marka, ürün ve kusurları listelenerek kamuoyuna ifşa edildi. Bakanlığın, “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ve “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” başlıklarıyla ikiye ayırdığı listede Konya’dan bazı firmaların olması dikkat çekti.
KONYA ÜRETİMİ PEYNİRDE TEHLİKELİ MADDE TESPİT EDİLDİ
“Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” başlığı altında birçok firmanın listelendiği görülürken, Konya’dan ise Akşehir’de üretim yapan bir süt ürünleri firmasının ürettiği ‘Yarım Yağlı Taze Çeşnili Eritme Peyniri (Ayçekirdeği Çörekotu Çeşnili)’ üründe natamisin tespiti yapıldı. Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre; süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği, raf ömrünün artırılmasını sağlıyor. Günlük vücuda alım miktarı 0.3 mg/kg vücut ağırlığı olarak belirtiliyor. Fazla miktarda kullanıldığında toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlına zararları olduğu ifade ediliyor.
KONYA’DA TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPILAN ÇOK SAYIDA ET ÜRÜNÜ TESPİT EDİLDİ
Bakanlığın açıkladığı “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesinde ise Konya’dan çok sayıda firmanın olduğu görüldü. Akşehir’de faaliyet gösteren et ve et ürünleri firmasının kangal sucuğunda kanatlı eti tespit edilirken, Sarayönü’nde faaliyet gösteren bir restoranın Adana kebap ürününde sakatat (kalp) tespiti yapıldı. Karatay’da faaliyet gösteren bir kebapçının ürettiği lahmacunda da yine sakatat (taşlık) tespiti yapılırken, aynı kebapçının ürettiği etliekmek harcında sakatat (taşlık) tespit edildi. Yine Karatay’da faaliyet gösteren bir kokoreççinin ürettiği dana köftede deri dokusu ve kanatlı eti tespiti yapıldı aynı bölgede bir firmanın ürettiği ısıl işlem görmüş dana sucukta da sakatat (baş eti) tespiti yapıldı. Bir başka restoranın ise 3 ürünü bakanlık denetiminden geçemedi. Buna göre söz konusu restoranın müşterilerine servis ettiği bıçakarası ürününde kanatlı eti tespiti ve sakatat (taşlık) tespiti, kıyma ürününün içinde kanatlı eti tespiti ve sakatat (taşlık) tespiti, dana eti olarak satılan bıçakarası iç harcının içinde de kanatlı eti tespiti yapıldı.
KONYA’DAKİ SÜT ÜRÜNLERİ DE RADARA YAKALANDI
Bakanlığın açıkladığı “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesinde Konya’da faaliyet gösteren bazı süt ve süt ürünleri firmaları da radara yakalandı. Buna göre, Karatay’da faaliyet gösteren bir firmanın tuzlu tereyağı olarak sattığı ürünün içinde süt yağı harici yağ tespiti yapıldı. Karapınar’da faaliyet gösteren bir başka firmanın ürettiği tam yağlı taze ayçekirdeği çeşnili eritme peyniri ve tam yağlı taze çeşnili eritme peyniri olarak satılan iki ürününde de nişasta tespit edildi. Selçuklu’da faaliyet gösteren bir firmanın naturel sızma zeytinyağı adı altında sattığı ürünün içine ise tohum yağları karıştırıldığı tespit edildi.
HER TÜRLÜ UYGUNSUZLUK YAYIMLANACAK
Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı, bir yemek zincirinin pişmiş köftesinde domuz eti tespit edilmesi ve firmanın adının kamuoyuna uzun bir süre açıklanmamasına ilişkin iddialarına cevap verdi. Bakanlık, taklit-tağşiş ürünlerle ilgili yapılan saptamaların ardından suç duyurusunda bulunulduğunu ve son kararı yargının verdiğini belirtti. Kamuoyuna yapılan açıklamada, "Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde 8 binden fazla gıda denetçimizle yaptığımız rutin ve anlık denetimlerde ortaya çıkan her türlü uygunsuzluk, teknik sürecinin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır" denildi.
LABORATUVARLARDA TEST EDİLİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı, denetimler sonrası örnek alınan ürünleri laboratuvarlarında test ediyor ve ürünlerin içindeki maddeleri tespit ediyor.
ŞİRKET VE ÜRÜN DETAYLARI TEK TEK PAYLAŞILIYOR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni sistemimiz guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride; 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' ile 'Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar' başlıkları altında duyurular yapılacak” açıklamasında şu bilgileri aktarmıştı: Bakan Yumaklı, vatandaşların bu iki kategoriye girdiğinde duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabileceğini belirterek, yeni sistemin hazırlıklarına 1 Ocak'ta başladıklarını anımsattı. Sistemin ilk açıldığında 1 Ocak'tan bu yana denetimlerde gıda kamuoyu duyurusuna konu olan marka ve firmalara yer verileceğini dile getiren Yumaklı, “Yarından itibaren artık her yeni sonuç ilave bir satır olarak bu internet sitesinde yer alacak” diye konuştu.
7 BİN 800 KONTROL GÖREVLİSİ SAHADA
Bakanlık olarak 7 bin 800 kontrol görevlisiyle yıllık 1,3 milyon resmi kontrol gerçekleştirdiklerini dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti: “Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1,5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. İşletmenin risk durumuna göre bu sayı ülkemizde 2-3, şikâyet durumuna göre daha fazla olabilir.” Yumaklı, resmi kontrollerde gıda işletmelerinin hijyeni, gıda etiket bilgileri, uyulması gereken ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve sorumlu oldukları dokümanların kontrolü gibi birtakım gerekliliklerin kontrolünün yapıldığını belirtti.
724 BİN GIDA İŞLETMESİ TEK TEK DENETLENİYOR
Türkiye genelinde, 724 bin gıda işletmesi bulunduğunu söyleyen İbrahim Yumaklı, şu bilgileri verdi: “Resmi kontrollerimizin tamamı risk esasına göre belirlenir. Düşük riskli olsa da her gıda işletmesine en az yılda bir defa denetim yapılır. Bu sıklık bazı ülkelerde 3 yıla kadar uzarken, ülkemizde işletmeler mutlaka her yıl en az bir defa denetime tabi tutulur.”
İDARİ YAPTIRIMLARDA TÜKETİCİYİ BİLGİLENDİRME
Resmi kontroller, analizler, ürün toplatma veya işletme faaliyetlerini durdurma gibi idari yaptırımların ardından tüketiciyi bilgilendirdiklerini anlatan Yumaklı, kamuoyu duyurusunu ‘kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler’ ve ‘taklit veya tağşişli ürünler’ olmak üzere iki kategoride yaptıklarını söyledi. Yumaklı, sağlığı tehdit eden ürünleri piyasadan toplatıp imha ettiklerini ve işletmeler hakkında kendi yaptırımlarına ek olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
HEM FİRMA HEM DE VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Yumaklı, vatandaşlara, ‘bu uygulamaya ilgi göstermeleri’ çağrısında bulunarak, “Onları sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz. Tıpkı karekod uygulamasında olduğu gibi. Firmalara, işletmelere de 'kendi süreçlerinizi tekrar ve ciddi bir şekilde gözden geçirmeleri' çağrısı yapıyoruz. Bu şekilde marka güveninin oluşması firmalarımız için de bir kazanım olacaktır” dedi.