Geniş katılımla düzenlenen seminere Aksaray ve Karaman illerinde gıda üretiminde çalışan gıda mühendisleri de katılım sağladı.
Gıda etiketleri, sağlıklı beslenme bilincindeki artışa paralel olarak, tüketicilerin gıdalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarını sağlayan araçların başında geliyor. Gıdaların etiketlenmesi ile ilgili yasal düzenlemeler, 10 yılı aşkın bir süredir sık sık güncelleniyor. Son olarak 26 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe konan yönetmelikler oldukça detaylı yeni uygulamalar içerirken, yapılan güncellemelerle gıda etiketleme mevzuatı sürekli değişiyor.
GÜVENİLİR GIDA BİLİNÇ OLUŞTURULUYOR
Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile “beslenme yönünden etiketleme” zorunlu hale getirilirken, Söz konusu yönetmelik ile “gıda markalarında mevzuata uyum” koşulları ile etiketlemede “satış ve toplu tüketim yerlerinin sorumlulukları” da netleştirilmiş bulunuyor. Gıdaların etiketi üzerinde yer alacak “zorunlu bilgiler” ile “ilave zorunlu bilgiler” ve bu bilgilerin kullanılabilirliği Yönetmelik hükümleri içerisinde yer alıyor. Yönetmelikle, gıdaların etiketlenmesinde, sunumunda veya reklamında kullanılan beslenme ve sağlık beyanlarında yeni düzenlemeler yapılmıştır. Seminerde gıda üretim işletmelerinin gıdayı tüketiciye sunarken uyması gereken kurallar ve sorumlulukları ile tüketiciyi yanıltıcı etiketleme reklam ve sunum konusunda bilgi verildi. Güvenilir gıda ve sağlıklı beslenme ve doğru tüketim bilincinin oluşması konusunda tüketicileri aydınlatıcı beslenme beyanları ve etiket üzerinde gösterim şekilleri konusunda üretici işletmeler bilgilendirilmiştir.