İnsanlar hayatlarında, birlik ve beraberliklerini sürdürdükleri ölçüde mutludur, huzurludur.Çünkü, birliğin olduğu yerde dirlik; Dirliğin olduğu yerde de rahmet vardır.Tıpkı bir binanın yapı taşları gibi bir birimizle kenetlenir ve bir birimize destek olur isek, sağlıklı bir sosyal bünyenin oluşmasına vesile oluruz.Böylece bir olmanın rahmet ve faziletini yakalar, toplumumuzun bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da asırlar boyu birlikte yaşamasını temin etmiş oluruz.
On altıncı yüz yılda yaşamış ünlü halk ozanımız Pir Sultan Abdal, “Gelin canlar bir olalım” demek suretiyle, bizi birliğe davet etmiştir. Bu çağrı, gönüllerde yankı bulmuş ve felsefi boyutu itibariyle de bilimsel mana da yeni yaklaşımların oluşmasına can suyu vermiştir.
Bir olmanın, dayanışmanın ve bir birimizle kenetlenmenin inkişafı ancak gönüllerde kurulan köprüler ile mümkündür. Sevgi, gönül köprülerinin kurulmasına zemin sağlayan; Sen ve ben’i değil, “Biz” olmayı fısıldayan tılsımlı bir sözcüktür.Bu itibarla; Bu güne kadar gelmiş geçmiş bütün bilim adamları, şairler, ozanlar ve mutasavvıflar yazdıkları eserlerinde, sevginin sonsuz gücüne işaret ederek, insanları bu payda da buluşmaya çağırmışlardır.
Bendeniz kaleme aldığım, Sevgi Dili adlı şiirimin dizelerinde: Sen ben demeyip, biz diyebilsek/Birlikte dirlik var bir bile bilsek/İnsanları sevip hoş görebilsek/Bak o zaman hayat ne güzel olur.Diyerek, duygularımda sevgi temasını işlemişimdir.İnsanların bir birleriyle omuz omuza vermesi, gönüllerinde birliğe ve dirliğe dair güzel duygular taşıması ne güzel bir ameldir.Esasen insan olmanın ve insanca yaşamanın en önemli paydası sevgi’dir. Sevgisizlik, hoşgörüsüzlük, kin ve nefret gibi duygular, insanlara hayatı zehir eder ve insanların bir arada yaşamalarını da tehdit ederek, hayatın kabusa dönmesini sebebiyet verir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur:” Bir birinize sırt çevirmeyiniz, bir birinize kin tutmayınız, bir birinizi kıskanmayınız.Bir birinizle dostluğunuzu kesmeyiniz.Ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz.”Bu hadisi şerif ışığında tefekkür eder ve birliğimizin anlam ve önemine akıl yorar isek; Yine Peygamber Efendimizin (s.a.v.) başka bir hadislerinde “Birlikte rahmet ve ayrılıkta azap vardır”buyruğunu hatırımızdan çıkarmamamız gerektiğini anlarız.
Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde; Müslümanların kardeş oldukları bu yüzden de birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri gerektiği bildirilmiştir.
Dini öğretilerimiz, inancımız, örf-adet ve göreneklerimiz hep birlikte bize; Kardeş olunuz diyor. Kardeşlik, dostluk yardımlaşma ve dayanışma bizim ebedi olarak bir arada yaşamamızı sağlayan “olmazsa olmaz”larımızdır. Madem birlikte rahmet vardır, o zaman rahmet üzere olalım.”Biz” olalım.Gelin canlar bir olalım.Sağlıcakla kalınız..