Konya sivil toplum örgütleri on yıldır güzel bir geleneğe imza atıyor. “Birlikte Konyayız” sloganıyla her sene Ankara’daki Konyalıları iftar sofrasında buluşturuyorlar.
Özellikle siyaset, bürokrasi ve iş dünyasının bir araya gelmesiyle birlikte tanışma ve kaynaşmada sağlanmış oluyor. Şehrin sorunlarının görülmesi ve konuşulması açısından bu programı önemsiyorum.
Bu önemli programı gerçekleştiren odalarımızı ve MÜSİAD’ı da kutluyorum.
10. su düzenlenen yemeğin bu sene şeref konuğu Eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’dı.
Sayın Bakan'ın yanı sıra MÜSİAD Başkanı Lütfi Şimşek, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'da programda birer konuşma yaptı.
Lütfi Şimşek konuşmasında hükümet vurgusu yaparken Selçuk Öztürk’ün konuşmasında ise erken seçim ifadesi sanki kalın puntoyla yazılmış gibiydi.
Başbakan ve ekibine yakınlığını göz önünde bulundurursak, Selçuk Bey’in ifadelerinden yola çıkarak Ak Parti üst yönetiminin seçim konusunda eğilimi olduğunu söylemek hiçte zor olmaz.
Yemek sonrası yapılan konuşmalardan çıkarttığım bir başka sonuç ise Ziya Altunyaldız’ın yaptığı konuşmada da değindiği ve bende seçim öncesi verdiği sözlerinin arkasında duracağı izlenimi uyandırdığı husuların konuşmalarda yer almasıydı. Ziya Bey'le daha önce yapmış olduğumuz görüşmede bana bahsettiği bazı konular vardı.
Neydi bunlar?
Ziya Bey seçim öncesi yaptığımız söyleşiye şu cümleyle başlamıştı.
“Murat Kardeşim, en önemli ideallerimden bir tanesi Konya’nın ikinci Marmara üretim havzası olmasını sağlamak.”
· Nasıl yani?
· Şöyle anlatayım. Bugün sanayinin merkezi İstanbul. Ancak İstanbul sanayisinin arkasında kocaman bir havza var. Marmara havzası. Burası üretim üssü. İşte benim idealim İstanbul Kocaeli ilişkisinin benzerini Mersin Konya ilişkisi olarak bina etmek.
· Nasıl olacak bu?
· Şöyle planlıyoruz. Üretim, lojistik merkezi ve ihracat üçgeni kuracağız. Konya sanayi açısından zaten iyi durumda. Biz ürünlerin Konya’dan gümrüklenip konteynırlanmasını sağlayacağız. Bütün bürokratik işlemler ve konteynırlanma işlemleri Konya’da yapılan ürünler trenlerle Mersin Limanı’ndan direk gemilere yüklenecek. Böylece ihracatçımızın işini kolaylaştıracağız.
Dünkü iftar programında Ziya Bey aynı konulara vurgu yaptı. Ziya Bey’in hemen arkasından kürsüye Sayın Bakan çıktı.
Kendisinin konuşmasını dikkatle dinledim.
Konya’nın limanı olmaması ve Konya’nın limanla direk bağlantısının sağlanması adına neler yapılabileceğinden bahsetti.
Bu bağlamda Mersin Limanıyla Konya Havzasının birleştirilmesi müjdesini adeta veriyor gibiydi.
Ben bu konuşmalardan sonra Mersin Limanı’yla Konya sanayisinin birleştirileceği konusunda oldukça ümitlendim.
Konya İhracatının nicelik ve nitelik olarak yukarılara çekilmesi gerekiyor. Bu yüzden Mersin ve Konya yük taşımacılığı bağlamında raylı sistem projesini önemsediğimi her defasında söylüyorum.
Konya’nın üretim havzasını Ziya Bey’in söylediği gibi Mersin Limanıyla buluşturursak Konya sanayisinin iyi bir ivme yakalayacağı ortada.
Ayrıca şunu da söyleyeyim. Kurulacak ilk hükümetin bu konuyu gerçekleştirmek adına adım atacağına yüzde yüz eminim.
Kısa süre sonra Mersin Konya buluşmasının gerçekleşeceğinden hiçbir kuşkum yok.
Dolayısıyla bu konu artık bir hükümet meselesi haline gelmiş durumda.
Sonuç olarak Konya meselelerinin çözümü konusunda ortaya sinerji çıkartan ve birlik ve beraberlik noktasında katkısı ortada olan bu iftar için emeği geçenleri kutluyorum.