Temelleri 1970 yılında Küçük Sanayi Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi “KÜSGET” ile Sınai Eğitim ve Geliştirme Merkezi “SEGEM” projeleri kapsamında atılan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB);1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kurulmuş bir kamu destekleme kuruluşudur.
Ülkemizde 2021 yılı TÜİK verilerine göre 3 milyon 427 bin 891 işletme bulunmakta.Bunlardan 3 milyon 419 bin 773’ü Kobi kapsamında ( yıllık cirosu 125 milyon altında) bulunuyorken 18 Mart 2022’ de Resmi Gazetede yayınlanan mevzuat değişikliği ile birlikte Kobi sınıfı üst limiti 250 milyona arttırılmış ve bu haliyle toplam KOBİ sayısı 3 milyon 421 bin 817’ye çıkmıştır.
Devlet Destekleri’nin en aktif kurumu olan Kosgeb yatırımcı ve girişimcilere faydalar sunmaya devam etmektedir, Günümüzde destekleri özellikle yenilikçi Teknolojiler, Ar-ge yönlü çalışmalar ve dış ticaret ile ilgili projelerde yoğunlaşmaktadır,
Kendine özgü bir veritabanı ve proje döngüsü olan Kosgeb ilgili proje çağrılarında başvuruları;oluşturduğu kurulları aracılığıyla yatırımcı ile bire bir görüşmeler çerçevesinde değerlendirmeye almaktadır.
İşletmelerin planlamaları doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlarını; KOSGEB ‘in uygun proje çağrılarına uyumlu olarak başvurabilmektedirler. Her proje çağrısının kendi içinde farklılıkları ile birlikte , ihtiyaçların proje çağrısı ile örtüşmesi,işletmenin mali dengesi, işletmenin kadro yapısı ve tüm safhaları ile birlikte doğru ve teknik bir proje senaryosunun hazırlanması gibi değişkenlerin olduğu unutulmamalıdır.
1990 yılından beri Türk sanayisine destek vermeye devam eden KOSGEB bugün itibariyle yatırımcıların ve işletmelerin en çok başvurdukları destek mekanizması hüviyetindedir.