Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, gazetemizin 10 yaşına girmesi dolayısıyla TBMM’de görüşülecek olan sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni Basın Kanunu’nun, gazetecilik yapanların ve basılı gazete ile yayın hayatına devam eden kuruluşların lehine bir durum olduğunun altını çizen Koyuncuoğlu, yasanın ivedilikle çıkması gerektiğini savundu. Yeni Basın Kanunu’nun yürürlüğe girmesi için birçok sebep olduğunu belirten Koyuncuoğlu, “Mesleği gazetecilik olan ve bu işten geçimini sağlayanlar için bu yasa birçok avantaj sağlıyor. Yasanın öncelikle sosyal medyada "dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" boyutu oldukça önemli. Bir ülkenin kendi güvenliğine yönelik saldırılara karşı tedbir alması, kesinlikle sansür olarak değerlendirilemez. Yalan haber yapılmasının önüne geçilmesi, vatandaşlarını endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla haber ve paylaşım yapanlara karşı korumak her ülkenin doğal hakkıdır ve Türkiye de bu yasayla bunu sağlayacak” dedi.
“YALAN HABERE KARŞI BİR YAPTIRIM OLMASI GEREKİYOR”
Düzenleme ile birlikte, gazeteci olmayanların, belli terör gruplarına üye olanların, ajan gazetecilerin Türkiye aleyhinde yaptıkları anti propagandaların önüne geçileceğini söyleyen Koyuncuoğlu, “Sosyal medya artık hayatın bir gerçeği, herkesin yoğun zaman geçirdiği bir alan. Burada yayılan yalan bilgiler doğruymuş gibi algılanıyor, bir denetim mekanizması yok. Özellikle gençler okudukları bilgileri doğru bilgiymiş gibi alıyor. Bu sebepten dolayı internet medyasının kesinlikle düzenlenmesi ve disipline edilmesi gerekiyor. Gerçekdışı bilgiler, şiddet veya toplumsal kışkırtmalar içeren haberleri yayınlayanların, bedel ödeyeceklerini bilmeleri gerekiyor. Her medeni toplumda olması gereken bu yasanın, ivedilikle yürürlüğe girmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“RESMİ İLANLAR İNTERNET SİTELERİNDE DE YAYINLANMALI”
İnternet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasıyla ilgili düzenlemeye de destek verdiklerini söyleyen Yeni Haber Genel Yayın Yönetmeni Koyuncuoğlu, “Artık haberciliğin yoğun olarak sosyal medya üzerinden yürüdüğü bir gerçek. Basılı gazetelerin etkileri azalıyor ama fiziki olarak var olmaya devam etmeleri gerekiyor. Çünkü basılı gazeteler; değiştirilemez olmaları, arşivlik olmaları anlamında önem arz ediyor. Özellikle gazetelerin birinci sayfalarını çok önemli buluyorum. Dolayısıyla hem basılı gazetelerin devam etmesi hem de haberlerin internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla anında okuyucuyla buluşması daha değerli. Bu yasanın çıkmasında tartışmalara neden olan ‘resmi ilanların internet sitelerinde yayınlanması’ başlığında bir kaygı taşımıyorum ve bilakis kendi adımıza teşvik ediyorum. Çünkü gelirlerimizin artacağı çok net görülüyor. Resmi ilanların sayısı arttığında buna hazır olan, aktif olarak yayın hayatını sürdüren gazetelerin internet siteleri bununla muhatap olacak. Böylece bu imkanlardan da faydalanacaklar. Akabinde ekonomik sıkıntı çeken yerel gazeteler için yeni bir gelir kalemi daha oluşacak” şeklinde konuştu.
“ŞARTLARI YERİNE GETİREN İNTERNET SİTELERİ RESMİ İLAN ALABİLMELİ”
Basılı gazetelerin internet haber sitelerine verilecek ilanla birlikte haklarının zayi olmaması gerektiğini savunan Koyuncuoğlu, bazı önerilerde bulundu. “Öncelikle aktif olarak yayında olan, özel içerik üreten internet haber sitelerinin resmi ilan almasında bir sakınca görmüyorum. Yeni yayın için başvuracak internet haber sitelerinin ortalama 24 ay gibi bir bekleme süresi olması gerekiyor. Bu 24 ay süresinde çalışanlarıyla ve yayıncılıklarıyla bulundukları şehirde varlıklarını kabul ettirirler, eksikleri varsa giderirler. Üstelik ilan aldıklarında gerçekten bir yayın kuruluşu oldukları için kimse bundan rahatsızlık duymaz. İkinci olarak şehirlere göre basılı gazetelerde olduğu gibi asgari çalışan kadrosunun internet haber siteleri için de olması gerekiyor. İnternet haber sitelerinin, yayın yaptığı şehre göre kadrosunda; küçük ilçelerde 2 kişi, Karaman, Isparta gibi illerde 4 kişi, Konya gibi büyükşehirlerde 6 kişi, İstanbul, Ankara gibi metropol şehirlerde ise asgari 10 kişiyi bulundurmasını öneriyorum. Bu işi yapacak bir yayıncının, özlük haklarını sağladığı en az bu kadar personeli çalıştırması gerekir. Üstelik bu kadronun yarısının da İletişim Fakültesi mezunu olmasını öneriyorum. Böylece hem nitelikli gazetecilik yapılır ve özel içerik üretilir hem de iletişim fakültelerinin fonksiyonu artar. Buradan mezun olan gençlere de yeni istihdam alanı sağlanmış olur” cümlelerini kullandı.
“GAZETECİLİĞİ GAZETECİLER YAPSIN”
Düzenleme ile birlikte gerçekten gazetecilik yapanların korunmasının üzerinde durulması gerektiğini belirten Koyuncuoğlu, her mesleğin kendi mensupları olduğu gibi gazeteciliğin de sadece gazeteciler tarafından yapılması gerektiğini savundu. “Gazeteciliği gazeteciler yapsın” diyen Koyuncuoğlu, “Bununla ilgili tavsiyemiz, yasa yürürlüğe girdiği zaman bu işle ilgili resmi ilan almak için başvuran kurumlar dışında, haber sitesi olanlar için artık gazetecilik tanımının kullanılmaması gerekiyor. Yürürlüğe girecek yasadan istediğimiz en önemli katkı bu. Çünkü kimin gazeteci olduğuyla ilgili bir ayrıştırma gerekiyor. Günümüzde birçok sosyal medya platformunda fenomenler dediğimiz kişiler veya sayfalar gazetecilik yapıyor gibi faaliyet yürütüyor. Yasa çıktıktan sonra resmi ilan için başvuru şartlarını taşımayanların ya da başvuru yapmayanların gazeteci olmayacağı, sadece sosyal medyada paylaşım yapan kişiler olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. En önemlisi de bu işi takip eden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu’nun da bu işi disipline etmesidir. Gazetelerin hem ekonomik olarak desteklendiği hem de gazeteci olmayanla, olanın ayrıldığı bir döneme girmeye bu yasa fırsat verecektir. İvedilikle bu yasanın çıkmasını bekliyorum. Biz başka mesleğe sahip olanların gazetecilik yapmasını istemiyoruz. Ayrıca basın kartının alınmasıyla ilgili yapılan düzenlemeyi de doğru buluyoruz. Burada da benzer hassasiyetin gösterilmesini umuyoruz” diye sözlerini tamamladı.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ