Ülke olarak daha ne kadar şaşırabiliriz dediğimiz her an bizi biraz daha şaşırtacak şeylerle karşılaşmaya devam ediyoruz.
Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzyıllık bir gafa imza attı. Gaf kelimesi biraz hafif kalıyor aslında ama biz yine de iyi niyetimizi koruyalım..
Referandum gündeme geldiği andan itibaren karşısında durup üstelik maddeleri oylayan fakat sokakta ki vatandaş kadar bile bilgisi olmayan bir ana muhalefet liderini konuşuyoruz günlerdir. Gülmekle ağlamak arasında arafta kaldık..
Gülüyorum, oyladığı maddeleri bile okumayan bir insanı kanaat önderi görüp arkasında yürüyen geniş bir kitle var. Dahası bu kitle evet cephesine koyun, cahil diyen bir kitle. Nereden tutsan, elinde kalır. Fıkra gibi, gülüp geçelim..
Ağlamak istiyorum, ülkem böyle bir muhalefeti hak etmediği için..
En iyisi ağlamayı gülmeyi bir kenara bırakalım bir gazeteci olarak ana muhalefet liderinin bile bir haber olduğu maddeleri karınca kararınca kendimizce anlatalım.. Allah izin verirse her hafta 5’er madde şeklinde anayasa maddelerini açıklamaya çalışacağım.
Haydi Bismillah..
1.MADDE
YARGI YETKİSİ
Bu madde ile yargının bağımsızlığının yanına tarafsızlık ilkesi eklenecek. Bağımsızlık ve tarafsızlık zaten aynı kapıya çıkıyor, içi boş bir madde diyebilirsiniz. Bu yorumun haklı tarafları da olabilir fakat bunun anayasal hüküm haline gelmesinde bir sakınca göremiyorum. Belki FETÖ gibi paralel yapıların önüne geçilmesinde pozitif anlamda etkisi bile olabilir. Velhasıl bu maddeye evet demek, negatif sonuçlar doğurmaz.
2.MADDE
MİLLETVEKİLİ SAYISI 550’DEN 600’E ÇIKACAK
Vekil sayısı fazlalığı demek, yönetimde millet gücünün artması demektir. Fazladan 50 vekil demek, milletten çıkacak artı masraf demek diye düşünenler olabilir. Öncelikle ortada vekillerin hepsine özel araç tahsisi, konut tahsisi gibi bazı yanlış bilgiler var. Vekile sadece maaş veriliyor ve bütün giderleri kendisi karşılıyor. Ayrıca 2 yıl vekillik yapıp emekli olup emekli maaşı alındığına dair bir şehir efsanesi var. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Vekillerde emekli gün sayısını ve yaşını beklemek zorundalar. Tüm bunların yanında temsil gücümüzün artmasını pozitif olarak yorumluyorum.
3.MADDE
SEÇİLME YAŞI 25’TEN 18’E DÜŞÜRÜLÜYOR
Açık ara en çok tartışılan ve halkın kafasında soru işaretleri oluşturan maddelerden bir tanesi. Ülke olarak bu konularda çelişkilerle dolu olduğumuzu düşünüyorum. Yeri geliyor Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın ama aklın beş karış havada, ben senin yaşındayken 3 çocuk büyütüyordum denilen gençlere imkan vermeye gelince o daha çocuk demek en azından benim açımdan büyük bir çelişki. Bu demek değil ki her 18 yaşını dolduran vekil olabilir. Sınır 25 iken kaç tane 25 yaşında vekil vardı? Bu madde ile kendine güvenen donanımlı olan gençlere hem cesaret hem bir fırsat veriliyor. Bırakalım da aralarından kaç Fatih çıkacak görelim.. Hem de gençlerin içinden, gençlerin isteklerine daha hâkim vekiller görelim.
4.MADDE
TBMM VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ 5 YILDA BİR YAPILACAK
Millet olarak en büyük beklentimiz istikrar. Cumhurbaşkanlığı ayrı, genel seçimler ayrı olunca ülke sürekli olarak bir seçim sürecinde oluyor bu da ekonomi başta olmak üzere bizi yani halkı negatif anlamda etkileyebiliyor.
5.MADDE
CUMHURBAŞKANININ PARTİSİ İLE İLİŞİĞİ KESİLMİYOR
Ülkemiz de çoğu vatandaşın hayran olduğu Amerika’ya bakalım. Başkanın partisi ile ilişiği kesiliyor mu, kesilmiyor. Türkiye’ye bakalım, bu zamana kadar partisiz tarafsız bir cumhurbaşkanı gördü mü bu ülke?
En azından bürokrasiyle uğraşmayacağız ve yine bizim seçtiğimiz birisi olacak.
Açılışı ilk 5 madde ile yaptık. Referanduma kadar elimden geldiğince maddeleri ele almaya çalışacağım..