Fiyatlar esnafı da düşündürüyor!

Son zamanlarda yaşanan gıda fiyatlarındaki artışlar hem esnafı hem de vatandaşı düşündürüyor. Gıda ürünlerinin daha çok değerleneceğini söyleyen esnaflar, satışların düşmesi nedeniyle işlerin yavaş gittiğini söylüyor.

Son zamanlarda yaşanan gıda fiyatlarındaki artışlar hem esnafı hem de vatandaşı düşündürüyor. Gıda ürünlerinin daha çok değerleneceğini söyleyen esnaflar, satışların düşmesi nedeniyle işlerin yavaş gittiğini söylüyor.

Gıda fiyatlarındaki artışlar vatandaşı gram hesabı almaya yönlendiriyor. Gıdanın da artık altın gibi değer kazandığını söyleyen esnaflar bayramdan önce vatandaşların mutlaka alışverişlerini yapmaları ve ihtiyaçlarını tamamlamaları gerektiği çağrısında bulundular.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda sorununun yaşandığına dikkat çeken Kadınlar Pazarı esnafı Bünyamin Kurucu, “Gıda altın çağına geçiyor. Örneğin yem fiyatlarının artması süt fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Hal böyle olunca fiyatlar yükseliyor ve bu vatandaşa da yansıyor. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki önümüzdeki devir gıda devri olacak. Bir ürünü alıp kenara koymak kâr sağlar ama koymamak da zarara neden olur. Bunu altın gibi düşünebiliriz. Altını aldığımızda nasıl değerleniyorsa artık gıda da öyle olacak. Talep artınca arz talebe yetişemiyor. Hal böyle olunca fiyatlara yansıyor. Almanya’da un, şeker ve yağ yok diyorlar. Avrupa’da bile bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Şu anda tereyağın kilosu 95 TL. Ramazan’dan önce 75 TL’ye satıyorduk. Yoğurt fiyatları Ramazan’dan önce 25-35 TL’ydi. Şimdi 45 TL oldu. 10 lira bazında bir artış oldu. Bir buçuk ay içerisinde süte yeniden zam yapılacağı söyleniyor. Yemciler ve sütçüler şu an bir çıkmazın içinde. Bu noktada devletimizin elini taşın altına koyması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘GIDASIZ YAŞAYABİLİRSİN AMA VATANSIZ YAŞAYAMAZSIN’

Ülkede yaşanan sıkıntılarla birlikte vatandaşların da stokçuluk yaparak ülkenin daha çok sıkıntıya girmesine neden olduklarını belirten Bünyamin Kurucu, “Gıda fiyatlarının artması maliyetlerdeki artıştır. Mesela nakliye fiyatları da çok arttı. Eskiden 3 bin liraya gelen ürünler şimdi 20 bin liraya geliyor. Tarımda gübre, mezot, elektrik maliyetleri gıdayı yükselten şeylerdir. Bunlar yüksek olmazsa gıda fiyatları yüksek olur mu? Vatandaşlarımız stokçuluk yapmasın. Herkesin evine bir tane lazımsa bir tane alsın. 10 tane 20 tane alanları görüyoruz. Başkalarını düşünmüyoruz. Örneğin şekerden çok sayıda alıyoruz talep artınca arzda da sıkıntı yaşanınca şeker fiyatları otomatik olarak artıyor. Bu şekilde piyasanın şişmesine neden oldular. Bırakın yani piyasa kendi çarkında dönsün. Beş kilo şekeri 1 ayda tüketiyorsanız 10 kilo almanıza gerek yok. Ölmezsiniz ya! Şekersiz yaşayabilirsiniz, çaysız yaşayabilirsiniz, vatansız yaşayamazsınız! Bu vatan bizim ve bizim gidebilecek hiçbir yerimiz yok.” diye konuştu.

‘GRAM HESABIYLA ALIŞLAR BAŞLADI’

Fiyat artışlarından dolayı vatandaşların artık gram hesabı yaparak ürün aldıklarını belirten Kadınlar Pazarı esnafı Mevlüt Emre Bildirici, “Gıda fiyatlarındaki artış hiç durmuyor. Toptancılardan aldığımız bir ürünü, örneğin bir peyniri aldığımızda diğer hafta tekrar alacağımız zaman aynı fiyata tekrar bulamıyoruz. Bir kilo ürün alacak vatandaş yarım kilo veya 250 gram alıyor. 3 kilo ürün alacak vatandaş 1 kilo alıyor. Tereyağı ramazandan önce 60-65 lira civarındaydı. Şu an 60 liraya değil satmak bu fiyata kendimiz bile alamıyoruz. Kâr oranlarımız düştü. Eskiden kâr oranlarımız yüzde 20 ise şu an yüzde 10-15 kârımız var. Önümüzdeki günlerde fiyatların biraz daha artacağını düşünüyoruz. Şu anda paramız olmasına rağmen ürün alamıyoruz. Çünkü stokçuluk yapıyorlar. İstediğimiz kadar ürün alamadığımız için fiyatlar artıyor” diye aktardı.

‘HER HAFTA ZAM GELEN ÜRÜNLER VAR’

Bazı gıda ürünlerine her hafta zam geldiğini belirten Mevlüt Emre Bildirici, “Şu anda fiyatı en yüksek gıda ürünü Konya düğünlerin ve iftar daveti yemeklerinin vazgeçilmezi olan bamyadır. Kilosu 700 liraya kadar çıktı. Her sene 100 gram bamya alan vatandaş bu yıl 20-30 gram almak zorunda kaldı. Yine Konya’nın vazgeçilmezlerinden biri olan küflü peynir fiyatları da çok arttı. Yeni sezon ürünleri daha gelmedi. Buna rağmen şu anda küflü peynir 50 liradan satılıyor. Yeni mahsuller çıktığı zaman fiyatlar daha çok artabilir. Bu nedenle vatandaşın parası varsa şimdiden alsın. Yine fiyatlara bayramda veya bayramdan sonrada zam gelebilir. Her sene sürekli fiyat artışı oluyor. Ama bu sene ki kadar değil. Şu an haftadan haftaya hatta günden güne zam geliyor. Şu an tezgâhımızda her hafta zam gelen ürünler var. İşveren kazanmıyor. Tamamen çalışan adam kazanıyor” ifadelerine yer verdi.

‘ARTIK 5 ALACAĞIMIZA 2 ALIYORUZ’

Fiyat artışlarıyla herkesin geçim sıkıntısına girdiğini vurgulayan vatandaşlardan Nurettin Okşen, “Fiyat artışları vatandaşlar olarak bizi çok etkiliyor. Herkes bir geçim derdine girdi. Evin ihtiyaçları neyse onu almaya çalışıyoruz ama haliyle bizi biraz zorluyor. Artık kilo kilo alma dönemi bizim için bitti. Artık 5 alacağımıza şimdi 2 alıyoruz. Ama hiç alamayanlar da var. Allah onların yardımcısı olsun.

Bir an önce bu artışların önüne geçilmesi gerekiyor. Bu memlekette herkes eşit değildir. Fakiri de var, zengini de var. Bu düşünceyle hareket edilip gerekenin yapılması gerekir. Biz vatandaşların üzerine de çok şey düşüyor. Herkes ihtiyacı olanı alsın, ihtiyaçtan fazlası talebin artmasına talebin artması da fiyatların artmasına neden olur” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri