Filistin’e Araplar neden sahip çıkmıyor? Araplar, Filistinlileri kendinden görmüyor

İsrail-Filistin savaşı tüm hızıyla devam ederken Arap devletler ise yıllardır Filistin devletini yalnız bırakmasının nedeni ortaya çıktı. Arap vatandaşlar son zamanlarda sosyal medyada paylaştığı videolarda Filistinlilerin Arap olmadığını söylerken tarih kaynakları da bu iddiayı doğruladı.

İsrail devletinin kurulduğundan bu yana Filistin ile İsrail arasında savaşlar ve çatışmalar devam ediyor. Buna rağmen Arap devletler Filistin halkını her zaman yalnız bırakırken Arap vatandaşların sosyal medyalarda paylaştığı videolar ise Filistinlilerin Arap olmadığından dolayı destek olmadıkları dile getirilmeye başlandı. Peki tarihi kaynaklar bu paylaşımları doğruluyor mu?

Filistinliler Arap değimli?

Araplar Filistinlilerin Arap olmadığı gerekçesiyle tam destek vermediklerini dile getirmeye başladılar. Tarihi kaynaklar ise Filistinlilerin, İsrailoğullarıyla aynı anda tarih sahnesine çıktıklarını ortaya çıkardı.

Bir Deniz Kavmi olan Filistinliler Anadolu, Kıbrıs ve Suriye'yi yerle bir ettikten sonra MÖ 1190'da Antik Mısır'ı işgal ettiler. Mısırlılar tarafından geri püskürtülünce Filistin'in güney sahilinde, bugünkü Tel Aviv-Yafa arasındaki Joppa denilen bölgeye yerleştiler. Sonradan Yunanlar tarafından Filistin olarak adlandırılan bölgede 5 şehirden oluşan bir konfederasyon (Pentapolis) kurdular. Bu şehirler Gazze, Aşkelon, Aşdod, Gat ve Ekron'du.

Filistinliler bölgede yayılmaya başlayınca komşuları İsrailoğulları ile mücadele etmeye başladılar. Bu konudaki temel kaynak Eski Ahit'teki Hakimler 13-16 bölümüdür. İsrailoğullarından daha üstün silahlara ve daha iyi askerî düzene sahiptiler.MÖ 1050 yılı civarında Yehuda dağlık bölgesini topraklarına kattılar. MÖ 10. yüzyılda Birleşik İsrail kralı Davut (İslam'da Davut peygamber) tarafından mağlup edildiler. Bu dönemden sonra Antik Filistinlerin tarihine dair kayıtlar halktan ziyade bireysel şehirler hakkındadır. 10. yüzyılda gerçekleşen Yehuda ve İsrail krallığı bölünmesinden sonra Filistinliler bağımsızlıklarını yeniden kazandılar ve bu iki krallıkla savaşmaya başladılar.

MÖ 7. yüzyılın ilk yarısında Filistin şehirleri Asur hükümdarlarının vasalları (feodal beylikleri) hâline geldiler. Aynı yüzyılın ikinci yarısında ise Mısır vasalları hâline geldiler. Daha sonra Babil kralı II. Nebukadnezar (MÖ 605-562) Suriye ve Filistin'i Neo-Babil imparatorluğuna kattı. Daha sonraları sırasıyla Pers, Yunan ve Roma kontrolüne girdiler.

Gündem Haberleri