İsrail her yıl olduğu gibi, bu Ramazan ayında da Filistin’i kana buladı. Bu saldırılara, sadece İsrail’in Filistin’e saldırısı gibi bakmamak gerek. Bu, bizzat 1.5 milyarlık İslam dünyasının onuruna yapılan saldırıdır. Çünkü, Kuran-i Kerimde de söylendiği gibi, etrafı mübarek kılınan Mescidi Aksa, Müslümanların 3 kutsal mekanından biridir. Buraya yapılan saldırı, direk Müslümanların namusuna ve şerefine yapılmıştır. Oradaki Filistinliler, 1.5 milyarlık Müslümanlar adına mukaddes mekanı koruduklarından dolayı bu katliama uğruyorlar. Ancak maalesef İslam dünyası Doğu Türkistan, Arakan ve diğer Müslüman beldelerde olduğu gibi, burada da sessiz kalıyor.
İsrail sadece cepheden vurmuyor, Müslüman ülkelerin hassas noktalarını kullanarak, medya aracılığıyla Filistin aleyhine propagandalar yapıyor. Bu ülkelerin birisi de Azerbaycan’dır. Azerbaycan medyasında sürekli, Filistin’in Ermenilere ve Ermenistan’a destek vermesiyle ilgili haberler dolaşıyor. Bu konuyla ilgili olarak, Filistin’in Azerbaycan’daki Büyükelçisi Nasir Abdul Kerim’in “Sputnik Azerbaycan”a verdiği röportajın, bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum:
Bu söylentiyi (Filistin’in ermenilere desteği) yaymanın iki amacı vardır. Birincisi, araştırma zahmetine katlanmak istemeyip, söylentiye inanır ve yalanın yayılmasına katkıda bulunur, ikincisi, ideolojik olarak İsrail'deki akımların birine yakındır.
Saygın bir ajans, geçtiğimiz günlerde, Merhum Cumhurbaşkanı Yaser Arafat'ın, Arap Hıristiyan din adamı Hilarion Cappuci ile yaptığı görüşme fotoğrafını, Facebook sayfasında “Yaser Arafat'ın bir Ermeni rahip ve Asala terör örgütünün başkanıyla görüşmesi” başlığıyla paylaştı.
Bu videoyu 102.000 kişi izledi. Ve kimse bu adamın kim olduğunu araştırmadı. Bu adamın adı Hilarion Cappuci. Bu kişi Ermeni değil, Arap Hıristiyan din adamı. Ve, Filistin halkı tarafından bir kahraman olarak görülüyor. Filistin'i savunduğu için İsrail hapishanelerinde dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Vatikan'ın müdahale etmesinden sonra serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra Yaser Arafat onunla samimi bir şekilde karşıladı. Ermenilere bu kişinin kim olduğunu sorarsan, onu tanımazlar. Bazen Yaser Arafat'ın dilinde caps’lar, hazırlanıyor. Güya Arafat'ın Ermeni yanlısıdır. Ancak, kimse resmi bir kaynak göstermedi. Bu nedenle, ajans ile temas geçildi ve onlar özür diledi. Yani, bu tür bilgiler araştırılmadan verilmemelidir. Yaser Arafat ve Mahmut Abbas'ın resimlerinin yanındaki kelimelerin hepsi fotoşoplandı.
Filistin'de bir ermeni mahallesi var. Orada yaklaşık 3.000 ermeni yaşıyor. Ama, onlar Filistin vatandaşı. Mahmut Abbas ya da Yaser Arafat konuşurken bu ermenilere hitap ediyor. Ancak, bazı insanlar, konuşmanın bu kısmını alıp yayınlıyorlar. Buradan bakıldığında da öyle zannediliyor ki, Mahmut Abbas ve Yaser Arafat'ın sanki, Ermenistan'daki ermenilere hitap ediyor.
2015 yılında ajansların birinden bize, Filistin tarafından basıldığı iddia edilen bir posta pulu gönderdiler. Birisi, bu posta pulu üzerinde profesyonel şekilde çalışmıştı. Sonda da “Filistin'in Ermeni soykırımının 100. yıldönümü anısına” bir posta pulu bastırdığı yazılmıştı. Bu medyada da yayıldı. Biz habere tekzip verdik. Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın da konu hakkında beyanat verdi. Filistin Bilgi Teknolojileri Bakanlığı da böyle bir pul basmadığını belirten resmi bir açıklama yaptı. Filistin'in böyle bir pul çıkarması imkansız. Birincisi, böyle bir pulun basılması Filistin'in siyasi bakışıyla ile örtüşmüyor, ikincisi de Filistin devletinin kardeş ve önemli ortağı Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkilerine zarar vermesi gerçeğidir.
Bir diğer husus, Filistinlilerin Dağlık Karabağ'a giderek, Ermeniler ile birlikte Azerbaycan’a karşı savaştığına dair söylentidir. Filistinliler, modern insanlık tarihinin en zor ve en uzun işgalinden muzdaripler ve sorunlar kendi kendine yeter. Yıllardır, özgürlükleri ve bağımsızlıkları için savaşıyorlar. Bu onlar için yeterli değil mi? İkincisi, Filistin, savaşçılarını oraya buraya gönderip, başkalarının savaşlarına katacak kadar büyük bir güç değil. Ne için? Filistinlilerin Dağlık Karabağ'a gidip orada Ermenilerle birlikte savaşmakta menfaati nedir? Ayrıca, Filistin devleti, 1992 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkiler kurdu. Yani, Azerbaycan devleti, bağımsızlığını kazandığı an bu ilişkiler kuruldu. Filistin devletinin Bakü'de büyükelçiliği var ve büyükelçilik önünde bayrağımız dalgalanıyor. Ama, kendinizi araştırırsanız, Filistin'in Ermenistan ile hiçbir ilgisi olmadığını göreceksiniz. Diplomatik ilişki yok, elçilik yok, konsolosluk yok. Filistin ile Ermenistan arasında resmi bir bağlantı yok.”
Yazını bir ayet ile bitirmek istiyorum:
“Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz.” (Hucurat, 6)