Birkaç gün önce Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde okuyan, dava şuuru yerinde, dini bütün bir arkadaşım bana, Filistin bayrağının anlamını yeni öğrendiğini, ancak çok üzüldüğünü söyledi. Sebebini sorunca da, Filistin bayrağının Osmanlı Devleti aleyhine hazırlanmış ve Arap ırkçılığını sembolize eden bir bayrak olduğundan bahsetti. Daha önceden Filistinli arkadaşlardan bayrağın anlamını öğrendiğim için yanlış bilgi olduğunu ve sebebini araştıracağımı söyledim. Böylece Filistin bayrağıyla ilgili internette küçük bir araştırma yaptım.
Arama motorlarında Türkçe “Filistin bayrağının anlamı” diye arayınca gerçekten de karşıma çıkan bütün Türk sitelerinde sanki hepsi bir yerden kopyalanmış gibi arkadaşımın söylediğini tasdik ediyor nitelikteydi. Türk sitelerinde Filistin bayrağının anlamı olarak bu bayrağın Osmanlıya karşı az bir bedevi kabilesiyle isyan başlatan Şerif Hüseyin tarafından tasarlandığından ve 1964 yılından sonra Filistin bayrağı olarak kabul görüldüğünden bahsediliyordu. Bayrağın renklerine gelince ise, siyah rengin Abbasileri, yeşil rengin Fatımileri, beyaz rengin Emevileri, sol taraftaki kırmızı renkli üçgenin ise Osmanlıya karşı savaşan şehitlerin kanını simgelediği anlatılıyordu. Bu açıklamalar sadece Türk sitelerinde değildi. Al Jazeera Türk ve Filistin Haber Ajansı diye Türkçe yayın yapan sitede bile çok az bir değişiklik hariç aynı şeyler yazılıyordu.
Artık kendimden şüphe etmeye başladım. Filistinli arkadaşlardan bu işin aslını sordum. Onlar da duyduklarında hayret ettiler. Zira Filistin ve Arap kaynakları bu bilgiyi yalanlıyor ve sadece Türk kaynaklarında bu bilgi geçiyordu.
En başından yeniden araştırmaya başladığımda bir şey fark ettim, bayrakların renklerinin yeri farklıydı. Yani normalde Filistin bayrağının rengi siyah, beyaz ve yeşil olmalıyken bu kaynakların birçoğunda siyahtan sonra yeşil daha sonra beyaz geliyordu. Şerif Hüseyin’in Osmanlıya karşı kaldırdığı bayrağı incelediğim zaman, bayrağın rengi siyah, yeşil ve beyazdan ibaret olup sol tarafında da kırmızı bir üçgen vardı. Halbuki, Filistin bayrağında siyah renkten sonra yeşil değil, beyaz renk geliyordu. Öyle zannediyorum ki bu sebepten Filistin bayrağıyla Şerif Hüseyin’in isyan bayrağı karıştırılmış ve yanlış anlamalar da buradan ortaya çıkmıştır. Tabi bundan istifade eden art niyetlileri de unutmamak lazım…
Filistin bayrağının gerçek anlamına gelecek olursak, bayrak ilk defa 1964 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin’in Bayrağı olarak ilan edildi. 15 Kasım 1988 tarihinde de bağımsız Filistin Bayrağı olarak kabul gördü. Bayrağın renklerinden bahsedecek olursak, siyah renk Filistin halkının acılarını ve hüznünü, beyaz renk saflığı ve temizliği, yeşil renk ise aydınlık geleceği simgeliyor. Bayrağın sol tarafındaki kırmızı renkli üçgen ise zannedildiği gibi Osmanlıya karşı değil, İsrail’e karşı verilen savaştaki şehitlerin kanını simgeliyor. Zira 1964 yılında Filistin Osmanlıya karşı değil, İsrail’e karşı savaşıyordu.
Sonuç olarak her ne olursa olsun, Filistinli kardeşlerimiz, bugün mukaddesatını unutan ümmetin onuru ve kutsalı olan Mescidi Aksa’nın, Müslümanlar adına bekçiliğini yapmaktalar. Bugün onca zulüm ve baskılara rağmen hala direniyorlar. Eğer, Filistinliler oranı terk ederse, ilk kıblemiz olan Mescidi Aksa, tamamen Müslümanların elinden çıkar. Yani 1.5 Milyarlık İslam Alemi’nin yükü, Filistinlilerin omzuna binmektedir. Onlar bizim kardeşlerimiz, bizde onların kardeşiyiz. Allah onlardan razı olsun.