FİKİR BABASI

Dr. Ramazan Tuzla

İşletmeleri bir adım öne çıkaran, sektöründe gösterdiği özgün davranışlardır.

İşletmeyi öne çıkaran davranışlar, işletme bünyesindeki istişârelerden ve o işletme içindeki insanlardan neşet eden fikirlerin fiiliyata dökülmüş halleridir.

Önceki yazımızda, işletme çalışanının önce insan olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiş ve insan olarak da, fikirlerine değer verilmesi gerektiğini dile getirmiştik.

“Mârifet iltifata tâbidir, iltifatsız mârifet zâyidir.” diyen atalarımızın sözüne saygının gereği olarak aşağıdaki satırları ekleyelim.

Fikre kıymet verme, bir anlamda iltifat ile eşdeğerdir ve bu iltifatın nasıl yapılacağı, asıl meseledir.

Birkaç alternatif üzerinde durmaya çalışalım ve gönlümüzde olama iltimas geçerek yazımızın başlığını ete-kemiğe büründürelim.

Bir işletmenin sahibisiniz ve işletmeniz içinde güzel bir alışkanlık devam etmektedir ve o alışkanlığın başlamasına sebep, bir çalışanınızın fikridir.

Çalışanınızın fikrine kıymet verdiniz ve fikri uygulamaya koydunuz. Gâyet de güzel devam ediyor.

Bu fikrin sahibi çalışanınıza iltifat olarak bir maaş ikramiye verdiğinizi düşünün. Bu durumda, fikre olan iltifattan bir siz haberdar olacaksınız, bir de fikrin sahibi çalışanınız.

Çalışanınız, aldığı ikramiye ile önemli bir açığını kapatacaktır ama kendisine yapılan iltifat, uzun süre zihninde yer etmeyecektir.

İkinci bir iltifat şekli, fikrin sahibi çalışanınızı önemli bir toplantıda hazır bulundurmak ve fikrinden dolayı kendisine teşekkür etmektir.

Toplantı anında, çalışanınız durumdan memnun olacak, toplantıya katılanlarla sınırlı olarak fikrin sahibinden kişiler haberdar olacaklardır.

Bu iltifat da, uzun süreli bir hatırlanma kabiliyeti göstermeyecektir.

Köşemiz birçok alternatife yer verecek kadar cömert olmadığı için, son alternatife geçelim.

İşletmeler, önemli başarılarının belgelerini ve sertifikalarını genellikle herkesin rahatlıkla görebileceği yerlere asarlar ve bunları ürün ve hizmet tanıtımlarında mutlaka kullanırlar.

İşletme ile bir şekilde irtibat kuran birçok kişi, bu belgeleri görür, okur, fark eder ve haberdar olur içerikten.

İltifatın güzeli, an ile sınırlı olmayandır.

İltifatın güzeli, insan ile sınırlı olmayandır.

İltifatın güzeli, zaman ile sınırlı olmayandır.

İltifatın güzeli, mekan ile sınırlı olmayandır.

İltifatın güzeli, imkan ile sınırlı olmayandır.

İltifatın güzeli, iltifata sebep olan başarının ulaştığı her kişiye ve her mekana ulaşandır.

Bu nasıl bir iltifatmış yahu mu diyorsunuz?

Merakınızda haklısınız!

Belgeler ve sertifikalar için yaptığımızı hatırlayalım.

İşletmeyi bir adım öne çıkaran davranışın fikir babası çalışanın fikrini, ismini ve resmini bir belge olarak hazırlayıp işletmelerin belgelerinin bulunduğu yere astığınızı düşünün. Böylelikle iltifatı, an ile, insan ile, zaman ile ve imkan ile sınırlı olmaktan kurtarmış olursunuz.

Bu işin maliyeti 10 TL bile değildir. (7,5 TL)

İşletmenin bu tavrı diğer çalışanlar için önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır ve bedenlerinin yanı sıra fikirlerini de işletme için kullanma kapısını aralamış olacaksınız. İltifatı, kişisellikten kurtardığınızı da fark edin.

Fikrin sahibinin ürün ya da hizmetinin tanıtıldığı mekan ve ortamlarda, mutlaka fikir babasına işâret eden tanıtıcı bilgilere, iletişim için kullandığınız kanalda yer verdiğiniz zaman, ürün ya da hizmetin ulaştığı her yere, çalışanınıza yaptığınız iltifat da ulaşacaktır.

Böylelikle iltifatı mekan ile sınırlı olmaktan da kurtarmış olacaksınız.

Siz, işletmenizi bir adım öne çıkaran davranışınızın fikir babası olan çalışanınıza böyle bir iltifatla karşılık vermeniz durumunda, inanın hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz.

Aksine, çalışanınızı ve diğer çalışanlarınızı kazanmış olacaksınız.

Kazandığınız her çalışanınızın birer fikir deposu olduğunu unutmayın. Size düşen, bu deponun kapısının nasıl açıldığını bilmektir ki, fikir babası iltifatı, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Bu arada, samimiyet ve ciddiyetin maya olduğunu, iş hayatını düzenleyen hükümlerin de dikkate alınması gerektiğini unutmayalım efendim.