Konya’da faaliyet gösteren STK’lar adına Hikmet İlim ve Sanat Derneği tarafından hazırlanan Balkan projemizle ilgili kamuoyu bilgilendirme toplantımızı nihayet dün yaptık. Mayıs ayı başından beri mutfak çalışmalarını yürüttüğümüz projemizin artık topluma açılma zamanı gelmişti.
Projemiz Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın finansal desteği ile uygulanıyor. Proje ortağımız maddi ve manevi katkılar sağlayan Selçuklu Belediyesi. Belediyemiz Balkanlarda yapmış olduğu hizmetlere bir halka olması bakımından bu projeye her açıdan destek sağlıyor.
Başkan Uğur İbrahim Altay bu konularda çok duyarlı. ‘Gönül coğrafyamız’ olan topraklarda da hizmet yürütmek istiyor. Bu vesileyle Filistin, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Tunus gibi kardeş ülkelere kültür ve tarih değerlerimizi taşıma adına çok gayret sarf ediyor. Kendisi Türk Dünyası Belediyeler Birliği yönetiminde de yer alıyor.
Teşekkürü hak eden bir belediyemiz…
Proje sadece HİSDER’e ait değil, Konya merkezli 126 STK’nın sahipliğinde yürütülmüyor, aynı zamanda Konya’nın ve Türkiye’nin. Projenin resmi adı Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi. İsim özel. Konya’yı daha fazla ilgilendiriyor. Zira Balkanlara Anadolu’dan göç eden insanlar bu adla anılıyor: Fatihin evlatları.
Bugün Fatihin Torunları oralarda ve bizi temsilen bulunuyorlar. Bin yıl önce Orta Asya’dan göç ederek bu topraklara yerleşen insanların az daha ileriye gidenleri Balkanlarda yaşıyorlar. Hasbelkader geri kalanlarsa bizler oluyoruz.
Altı Balkan ülkesinde faaliyet gösteren Müslüman STK’larla Konya’daki ve Türkiye’de faaliyet sürdürenler işbirliği zemininde ortak hareket etme kültürüne sahip olacaklar. Kosova, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Sırbistan proje faaliyet alanımız. Buralarda o kadar çok ve ihtiyaç içinde Müslüman var ki, her biri ayrı ilgi ve alaka bekliyor.
Yönlerini bize doğru dönmüş, Türkiye’den gelecek güçlü sese ve mesaja yoğunlaşmış durumdalar. Bizlerse enerjimizi topraklamakla ve tüketmekle meşgulüz. Yoktan bir tedhiş dönemi başlatılıyor. Yoktan huzursuzluk çıkarılıyor.
Ben bunlara takılmama taraftarıyım. Terörü reddederken bize dayatılmaya çalışılan gündeme ve yapay tartışmalara takılıp, kalmamalıyız. Kalıcı olan dostluklar ve kardeş coğrafyalar. Bunu yaparken tabii ki ‘yurtta huzur, dünyada huzur’ istiyoruz.
Bu uğurda ne gerekiyorsa yaparız. Başkalarının bize kıyak yapması, lütfetmesine ihtiyacımız yok. Tarihin hiçbir döneminde başkalarından medet ummayan bir milletin torunlarıyız.
Projemiz bir yıl devam edecek. Konya’da ve Saraybosna’da yapılacak zirve toplantılarının yanında bölgeyle ilgili pek çok araştırma ve etüt yapılacak.
Bu sayede Balkan STK’larının kapasiteleri gelişecek, yaptıkları faaliyetleri daha sağlıklı bir şekilde yürütecekler.
Basın toplantımıza katılan Mehir Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Ribat Vakfı, Memur-sen, SADAV, Asder, TİMAV, Yazarlar Birliği gibi kuruluşlara teşekkür ediyoruz.
Bundan sonraki dönemlerde bu kuruluşlarımızla çok yakın çalışacağız. Medyanın da desteğiyle çalışmalarımızla çok faydalı neticeler alacağımızı düşünüyoruz. Yerel ve ulusal medya konuya duyarlı. İnşallah proje dönemi boyunca destekleri de sürecek.
Konya bu noktada Türkiye’deki diğer STK’lara örnek oluşturan bir şehir. UFUK TURU Toplantıları marka artık. 12.si de bu yıl başarıyla gerçekleştirildi.
Başka şehirler Konya’ya yönelmiş durumdalar. Takip ediyorlar. İyi örneklerimizi yaygınlaştırmak adına bunu yapmak durumundayız.
Evlad-ı Fatih Kardeşlik Köprüsü Projemiz bütün bunlara vesile olacak. Son günlerin gündem maddelerine takılıp, kalmadan kardeş coğrafyalara yöneleceğiz. Türkiye ile ilgili söyleyecek çok sözümüz var. Her yer ve şartta söylemeye devam edeceğiz.