Klişe olsa da dönemsel olarak değişimin başladığını belirtmek için herkes tarafından kullanılır. Yeni bir buluş için kullanılınca merak uyandırır. Denenir ve benimsenir. İşyerleri kapalı olan veya mücbir sebepten dolayı ticareti yavaşlayan firmalar e-ticareti keşfediyor.
Daha önce internet ortamında alışveriş yapmamış kişilerin bile e-ticareti keşfettiler. Müşteri alışkanlıklarının farkına varan marka ve firmaların alışılmışın dışına çıkarak, internet sitelerinde farklı ürünler satmaya başladılar.
***Akıllı firmalar, internetle birlikte krizi fırsata çeviriyor
Tüm dünya sürecinin geçmesine göre plan yapıyor. Haliyle bu süreçte firmalar da çeşitli arayışlara girecek. Bundan sonraki süreçte dijital dünyada, daha birçok yenilik ve şaşıracağımız hamleler gelecek.
Dünyadaki ticaretin gerçek paradan sanal paraya geçmesi için çok önemli bir dönem yaşıyoruz. Kimse paraya dokunmak istemiyor. Devletler açısından gerçek paranın maliyeti fazla. Kişiler açısından da mikropların ve hastalıkların çok hızlı yayılmasına sebep olan bir araç.
Bu dönemde kredi kartı kullanımının çok üst seviyelere çıktığına, birçok insanın maaşını eline almadan kredi kartı ve dijital bankacılıkla harcanıyor.
Blockchain teknolojisiyle birlikte sanal paralara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Türkiye'nin de bu süreci hızlı bir şekilde atlatıp bundan sonraki risklere göre kriz yöntemleri oluşturması gerekiyor. Sanal paraya yakın zamanda geçeceğiz.
Firmalar e-ticaret sektöründe ne kadar esnek ise ve ne kadar hızlı cevap verebiliyorsa tercih edilmesi o kadar kolay olacaktır. Markaların pazaryeri yani marketplace iş modellerine girmesinin dünyada örnekleri çokça bulunuyor. Tedarik zincirinin genişletilmesi ve tüketicilere daha geniş ürün gamının sunulması, bu yeni iş modelleri ile artık mümkün. Bu tarz değişim ve dönüşümlerin salgın sonrasında da hızla devam edecek.
***Artık hiçbir şey aynı olamayacak
Firmanın internet üzerinden de müşterilerine bilgi sunduğu sürekli açık bir şubesi oluşur. Veri aktarılmasında zamandan tasarruf gerçekleşir. Daha fazla ürün seçeneği sunulur. Müşteri açısından internet ortamında birden fazla alışveriş yapabileceği ortam olduğundan rekabet nedeniyle düşük fiyata ürün alabilir. Stok, maliyet bilgileri elektronik ortamda olduğu için tedarikçi firma stok yapmak durumunda kalmaz ve stokta ne kadar ürünü olduğunu ve bu ürünlerden kaç tane sattığını bilir. Tedarikçinin büyük bir ofise ihtiyaç duymadan internet üzerinden sanal alışveriş merkezini oluşturmasına olanak sağlar.
Müşteri tarafından ise evden çıkmadan hızlı bir şekilde alışveriş yapmasını sağlar. Ürün fiyatı araştırmasında oluşacak ulaşım masrafı ortadan kalkar. Daha fazla ürün çeşidi görerek seçme imkânı bulur. İhtiyaçlarına uygun ürünü bulmak daha kolaydır. Ürün hakkında ürünü kullananlar tarafından yapılan yorumlar sayesinde ürün hakkında daha net bilgilere sahip olur.
Satıcı tarafından ise ürünlerini satabileceği yeni bir pazar oluşur. Ürünleri hakkındaki bilgileri detaylı olarak sunabileceği bir platforma sahip olur. Stok ürün bulundurmayarak talebe göre satış yapabilir. İletişime harcadığı para yönünden kâra geçer. Her an yeni müşteri bulma imkânı yüksektir. Reklam masraflarını azaltarak daha fazla müşteriye sahip olabilir.
Sonuç olarak;
Ticaret, süreç sonunda çeşitlenecek, rekabet artacak. Altyapısı geniş olan ve müşteri potansiyeli büyük firmalar önde devam edecekler.
İnsan için güven en zor yakalanan bir özellik olduğu gibi firmalar için de en önemli özelliktir.
Ne satarsanız veya ne hizmet verirseniz verin fayda maliyet oranına bakılması şu an popüler fakat ilerleyen zamanda güvenilir firma olmak en önemlisi olacak.
Güven duyulması için eskisi gibi olmaması için bazen günlük faydalardan bile vaz geçmek gerekir.