Ergenlik çağındaki çocuklarınızın size patronun kim olduğunu göstermeye çalıştıklarını düşünebilirsiniz. Ama asıl kontrol psikolojik uyku yapısında olabilir. Ergenlik dönemindeki uyku düzenindeki değişimle de alakalı olabilir. Çocuğunuzun da bunu düzenlemede gücü yoktur. Bu dönemde ağrıların, bedenin vücut saati, gün boyunca bedensel fonksiyonlarının 24 ile 26 saatlik bir sisteme özgü olduğu, özgürce çalışmanın izin verildiğine yönelik bir çalışma olabilir. Uyku da bu fonksiyonlardan biridir.
Ergenlik dönemindeki çocuklar beden saatlerinde bir değişim yaşarlar. Vücut saati ileri alınır. Bunun ilk belirtileri daha geç yatıp daha geç kalkması gibi…
Alışkanlıklarınızı değiştirerek sabah 4’de kalkarsanız daha ağır hareket ettiğinizi de fark edeceksiniz. Tipik bir ergen bedeninde saat henüz 4’dür. Ergenlik çağındaki çocuklar sürekli jedluck gibi dönemleri yaşar. Yani vücudun saatinin değişme sendromu gibi.
Çocuğunuzun ders programı; beden saatine göre ayarlanmalıdır. İstediği mesleğe yönelik anlatımlar yapın. Bu nedenle erken saatte uyanmış ve etkili çalışmaya başlamış olacaktır.
Çocuğunuzun geç saatlere kadar ayakta kalmasına kaygılanmayın. Ona yat diyerek çocuğunuzla inatlaşmayın. Çünkü bu çocuğunuzu isyan etmeye sürükler.
İsyan ettiğini değil de beden saatinin henüz yatağa gitme vaktinin geldiğine işaret vermediğini düşünebilirsiniz. Bu şekilde daha ılımlı olur. Ne kadar şikayet ederseniz edin o kadar çok sizinle inatlaşır. Çocuğunuzun beden saatinin sözünü dinleyeceksiniz.
Çocuklarınız isteklerinizi yerine getirmeye çalışsa da bedenine galip gelecektir aslında. Yani siz sadece üzüldüğünüzle kalacaksınız. Çocuğunuzun gittiği okulun sistemi buna uygun değilse ders saati programına hazırlayacak şekilde hazırlanmasına ya da kendisinin ders programı hazırlamasına kadar yardımcı olmalısınız ki bunu okuldaki rehberlik uzmanlarından destek alarak yapmanızı öneririm.