Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini yasal düzenlemelerle güçlendirmek ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla vergi paketi hazırladı. Hazırlanan vergi paketine göre, hizmet işletmelerinde yoklamalarla günlük hasılat tespit edilecek ve buna göre yıllık hasılatın kontrolü gerçekleştirilecek. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, kayıt dışılıkla mücadele çalışmaları vergi incelemeleri ve saha denetimleriyle aralıksız sürdürülüyor.
Bakanlık, şimdi de bu mücadeleye vergi mevzuatında yapılmasını önerdiği değişiklikle yasal destek verilmesini amaçlıyor. Bu kapsamda bir vergi paketi hazırlayan Bakanlık, yasal düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadelede gönüllü uyumu artırmayı öngörüyor. Yapılması planlanan düzenleme ile; günlük hasılat tespitleri, yıllık hasılatın hesabında dikkate alınacak, gelir ve kurumlar vergisinde tevkifat kapsamı genişletilecek, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırılacak, kayıt dışı çalışanlara artırımlı vergi ziyaı cezası gelecek, elden kira ödemelerine ceza verilecek. Pek çok başlıkta yapılacak düzenleme ile kayıtdışılığın önüne geçilecek.
‘YAPICI ÖNLEMLER ALINMALI’
Vergide adaletin sağlanmasının şart olduğunu ve enflasyonun kalıcı olarak düşmesi için yapıcı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Öcal ise konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi için yapıcı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Öcal, “Açıklanan enflasyon oranı yüzde 75 civarında. Dünya ortalamasının çok üzerinde olan bir enflasyon. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 3, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 6. Yani Türkiye’de fiyat istikrarı yok. Dünya ortalamasının çok üzerindeyiz. Elbette düşüşe geçecek ama önemli olan bu düşüşün kalıcı olması. Yapıcı önlemler alınmazsa enflasyonu kalıcı olarak düşüremeyiz. Orta ve uzun vadede ekonomi gerçeklerine göre karar alınması gerekiyor. Tasarruf tedbirleri ise maalesef şu anda Türkiye’nin sorunlarını çözmez.” şeklinde konuştu.
‘KEYFİ ARTIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ’
Keyfi fiyat artışı yapan firmaların önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Öcal, “Keyfi fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerekiyor. Fiyat arttırılıyor ama artması için bir sebep yok. Kayıt dışı üretimlerin önüne geçilmeli. Neredeyse şu anda yüzde 50’si kayıt dışı. Bu da büyük bir vergi kaybı demek. Tekelleşme sorunu da çözülmeli. Birkaç büyük firma, tüm piyasayı etkileyebiliyor. Diğer küçük firmalar hem eziliyor hem de bunun karşısında mücadele edemiyor. Bunun yanında zaten turizm, inşaat, tekstil, ayakkabı gibi sektörler bir ülke ekonomisini yükseltecek lokomotif görev görmezler. Ülke ekonomisinin çıkış yolu üretim, imalat sektörüdür.” diye aktardı.
‘ADALETSİZ BİR SİSTEM’
Vergi adaletsizliğinden bahseden Öcal, “Vergi adaleti, gelişmekte olan ülkelerde dolaylı oran yüzde 70, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 30’dur. Biz de yüzde 70 civarında. Dolaylı vergi yani örneğin bir ekmek aldığında içerisinde vergisini de ödemendir. Gelirle herhangi bir bağlantısı yoktur. Dolaylı vergi, adaletsiz bir sistemdir. Herkesin geliri farklı ama verdiği vergi oranı aynı. Diğer yandan firmalar, her türlü masrafı üretimle alakalıymış gibi gösterip masraftan düşürüyor. Vergi ise neredeyse yok.” sözlerine yer verdi.
‘GELİRE BAĞLI VERGİ SİSTEMİ GELMELİ’
Türkiye’de uygulanan dolaylı vergi sisteminin kaldırılarak yerine gelire bağlı vergi sisteminin getirilmesi gerektiğinin altını çizen Öcal, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Dolaylı vergi oranının kaldırılarak gelire bağlı vergi oranının sağlanması gerekiyor. Vergi adaleti sağlanmalı. Tabana yayılmalı. Şu anda biz bunu sürekli derslerimizde teorik olarak anlatıyoruz. Ama maalesef uygulamaya geçilemiyor. Umarım ülkemizdeki vergi adaletsizliği bir an önce çözülür.