Dünya, enerji konusunda büyük bir yol kat etmiş durumda. Özellikle Almanya, Rusya, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler, bu konuda büyük atılımlar gerçekleştirdiler.
Hızlı bir şekilde gelişen dünya, yeni kaynaklar bulma ya da yeni kaynaklar oluşturma konusunda zamana karşı yarışmaktadırlar.
Teknolojinin de gelişmesiyle, yeni kaynaklar elde etmek için yarışa giren ülkeler, özellikle nükleer enerji konusunda hızla ilerliyorlar.
Türkiye’ye bakacak olursak, enerji noktasında halen söz sahibi olacak konuma gelmiş değiliz.
Söz sahibi olmak bir tarafa, enerji konusunda saymış olduğum diğer ülkelere oranla, henüz büyük bir yol kat ettiğimiz söylenemez.
Selçuk Üniversitesi’nde ‘Enerjide Dışa Bağımlılığın Azaltılması ve Nükleer Enerjinin Yeri’ konulu bir konferans verildi. Konferansta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Tuncay Belen, Türkiye’nin enerji konusundaki yerini ve yapması gerekenleri anlatmış. Tabi bu anlatılanlar çok önemli bilgiler. Mesela Dünya, enerji kullanımının % 13,5’ini nükleer enerjiden karşılarken, Türkiye enerjide %72 oranında dışa bağımlıymış. Bu rakam günümüz dünyasında, çok ürkütücü ve olmaması gereken bir rakam.
Türkiye’nin bu dışa bağımlılığı azaltması için nükleer enerji konusunda adımlar atması gerekiyor.
Bu noktada Türkiye’de son yıllarda enerjiye dair yeni adımlar atılıyor. Özellikle nükleer enerji konusunda bir takım girişimlerde bulunulmaya çalışılıyor. Tabi bu girişimlerin acilen somutlaştırılarak, çalışmaların sonuçlandırılması gerekiyor. Enerji konusunda zamana karşı yarışıyoruz. Geçen her gün, bu konuda Türkiye’nin kaybetmesine neden oluyor. Türkiye değişti ve değişmeye devam ediyor diyoruz ya, bu değişimi nükleer enerji noktasında da hissedilir derecede görebilmeliyiz.
BU KAFAYLA ENERJİDE BAŞARI OLUR MU?
Türkiye’de yaşanan bu değişim için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Kimin elinden ne gelirse. Ancak görüyoruz ki Türkiye’de halen çeşitli konularda ‘dar’ kalıyoruz. Önümüze dikilmiş bazı duvarlar halen yıkılmış değil. Herkes üzerine düşeni yapmalı dedik ya, mesela Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Tuncay Belen gelmiş enerji konusunda bir konferans vermiş, öğrencileri aydınlatmış. Ne kadar güzel. Gerçekten takdire şayan. Bu noktada biz de gazeteci olarak üzerimize düşeni yapalım dedik, konuyu Tuncay Bey’e özel bir soralım, kafamızdaki soru işaretlerini giderelim, vatandaşta da soru işareti kalmasın istedik. Neticede bizim işimiz bu: Araştırmak, sormak, bilgi almak ve vatandaşa duyurmak. Ancak ne yazık ki sorularımıza cevap alamadık. Bakanlık müsteşarlığından izinsiz bilgi verilmiyormuş! E siz işinizi yapıyorsunuz, takdir de ediyoruz fakat bırakın biz de işimizi yapalım. Hani şeffaf Türkiye? Soracaklarımız devlet sırrı değil ya. Durum böyleyken, “Enerji konusunda adımlar atmaya çalışan bir ülke başarılı olur mu?” diye sormadan edemiyor insan. Sevgi, saygı ve dua ile…