En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Masadaki en güçlü formül...

En düşük emekli maaşına yönelik düzenleme, bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacak vergi paketi içerisinde yer alacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığında artış düzenlemesine ilişkin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile AK Parti Genel Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Efkan Ala'nın da katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Ortaya birkaç alternatifin çıktığını söyleyen Güler, "Bunun bütçe dengeleri çok önemli. Bütçe karşılığı ve sürdürülebilirlik çok önemli" dedi.

"Birkaç alternatif var"

En düşük emekli maaşının şu anda 10 bin TL'ye tamamlandığını hatırlatan Güler, "Bu nasıl bir rakama tamamlanabilir, birkaç alternatif var. Onlar üzerinde de bir rapor çıkarttık. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz edeceğiz. Meclis Başkanlığımıza sunacağımız vergi düzenlemelerine ilişkin kanun teklifimiz içerisinde vermeyi düşünüyoruz" dedi.

Güler, henüz bir rakamın ortada olmadığını, rakamın netleşeceğini de söyledi.

İşte konuşulan formüler!

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Milliyet'e açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz ise emekli maaşlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Haziran ayı enflasyon verisi 1,64 olarak belirlendikten sonra 2024 ilk yarıyılının enflasyonu %24,73 olarak netleşmiş oldu.

SSS, Bağkur emeklilerimize belirlenen %24,73’lük enflasyon farkının maaşlara yansıyacağını söyleyebiliriz. Gelen enflasyon farkları kök aylıklara yansıdığı için 8.017,32 TL altındaki maaşlara %24,73 eklendiği zaman emekli maaşları taban aylık olan 10.000 TL kısmını geçemediğinden dolayı hükümet kanadı, ekonomi ekibi bir araya gelerek bir çalışma yapıldığını duyurdu. En düşük emekli maaşı için konuşulan formüller ise şu şekilde:

-10.000 TL olan taban aylığı 11.500 , 12.000, 12.500, 13.000 TL’ye yükseltmek. Bu ihtimallerde ise bütçeye olası etki analizi ve kaç emekli sayısını etkilediği ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir.

En güçlü olasılık hangisi?

Kamuoyuna yansıyan haberler dolayısıyla en çok 12.000 TL veya 12.500 TL arasında bir rakam belirleneceğini düşünüyorum. Ama enflasyon oranının %24,73 olmasından dolayı minimum %25 oranında taban aylığa zam yapılması gerekliliği kanaatindeyim.

Yasal süreç nasıl işleyecek?

Taban maaş artışı, seyyanen zam gibi ek ödemeler mutlaka Meclis sürecinden geçmelidir. Şu an Meclis’te bir torba yasa mevcut, buraya önerge şeklinde bir eklenti gerekmektedir. Meclis’te plan ve bütçe görüşmeleri sonrası Meclis Genel Kurulu’na gelip onaylandıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanının imzalamasıyla birlikte Resmi Gazete’de yayımlanınca düzenleme resmen yürürlüğe girecektir.

Zamlı maaşlar bu aya yetişir mi?

Sayın Abdullah Güler bununla ilgili Kabine toplantısını işaret etmişti. Kabine toplantısının muhtemel olarak bugün olması planlanıyor. Emeklilerle alakalı bir gelişme olursa Meclis sürecine girilmesi lazım. Ayın 17’sinde Meclis’e sevk edilecektir. Meclis sürecinden dolayı ödemelerin bu aya yetişmesi zor gözüküyor. Bu hafta ilgili madde Meclis sürecinden geçer ve yasalaşırsa ayın son haftasında hesaplara ek ödeme olarak yatabilir.

Ekonomi Haberleri