Elektrikli araçlar tedirgin ediyor!

Elektrikli araçların genellikle ikinci araç olarak tercih edildiğini ifade eden Başkan Abdullah Acıbadem, vatandaşların şarj konusunda tedirginlik yaşadığını belirtti. Özellikle kış günlerinde kardan dolayı mahsur kalan vatandaşlar ısınma ihtiyacını da karşılayamıyorlar.

Elektrikli araçlar her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Kullanıcısına birçok avantaj sağlayan elektrikli araçlar, şarj istasyonlarının yetersizliğiyle dezavantajı beraberinde getiriyor. Elektrikli araçların evdeki ikinci araç olarak tercih edildiğini ifade eden Konya Oto Galericiler ve Lastikçiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, vatandaşların tedirginlik yaşadığını ifade etti.

Abdullah Acıbadem

‘KISA MESAFEDE TERCİH EDİLİYOR’

Elektrikli araçların daha çok kısa mesafede tercih edildiğini ifade eden Acıbadem, “Bazı vatandaşlar elektrikli araç alma noktasında tedirginlik yaşıyor. Genellikle evinde birkaç arabası olan vatandaşlar ek olarak elektrikli aracı tercih ediyor. Özellikle uzun yolda elektrikli araç kullanmak istemiyorlar.

Yolda kalma ihtimali var. Yolda kalınca maalesef yapacak hiçbir şey yok. Araç çekiciyle en yakın şarj istasyonuna götürülüyor. Ancak şehir içi, kısa mesafelerde tercih ediliyor. Ev ve iş yerinde şarj kiti olan, kısa mesafe araç kullanan kişiler için ideal.” şeklinde konuştu.

‘MAĞDURİYET YAŞANIYOR’

Şarj istasyonu yetersizliğinden dolayı mağduriyetler yaşandığını belirten Acıbadem, “Elektrikli araba aslında bizim hayatımıza yerli aracımız TOGG ile birlikte girdi. Avrupa’da AVM’lerde, otellerin parkalarında ve birçok yerde şarj istasyonu var. Ama bizim ülkemizde hızlı şarj daha yayılmadı. Şu anda her yerde akaryakıt istasyonu var ama elektrikli araçlar için şarj istasyonu yok. Yaz sezonunda 500 kilometre menzili olan bir araç, kışın bu oranı yüzde 25 düşüş gösteriyor. Örneğin kar yağdığında araçlar mahsur kalıyor. Beklerken mecburen kaloriferi çalıştırıyorsunuz ama bittiği an mağdur oluyorsunuz. Şarj bittiği anda hiçbir şey yapamazsınız. Zaten bu araçlar akıllı cihaz olarak satılıyor.” ifadelerine yer verdi.

‘KURTARICIYLA GÖTÜRÜLÜYOR’

Aracın istenmeyen bir yerde şarjı bittiği takdirde çözümün ancak kurtarıcı ile götürülmesi olduğunu dile getiren Acıbadem, “Elektrikli araçlardaki bataryaların 10 yıl garantisi oluyor. Vatandaşların tedirgin olduğu bir nokta da bu. 10 yıl sonra cep telefonu gibi araba da bozulabilir şeklinde düşünüyorlar. Elektrikli araçların kurtarıcıyla götürüldüğünü çok duyuyoruz.

Çevremizde de buna şahit oluyoruz. Şarj istasyonları yaygınlaşınca ya da menzili bin kilometre üzerine çıkabilen araçlar çoğaldığında ilgi artacak. Tabi ki bu da bir süreç. Ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşması 3-5 yılı bulur. Talep ilerleyen dönemde yoğunlaşacak.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri