Ramazan’ın bir başka manası var. On bir ayın Sultanı derler. Müslüman’ın evine ağız tadı getiren bir yolcu gibidir. Yolu aylar öncesinden gözlenirde gözlenir.Ramazan geldi mi o ülkeye, şehrine,camilere, gönüllere, dillere de bereketini sürükler gelir.
***
O eski ramazanlar nerede der büyüklerimiz sık sık duyarız bu cümleleri. Ramazana modern telaşlar içerisinde yakalanıyoruz artık kuşak olarak, Ramazan geliyor bizi bilgisayar terimi ile yeniden başlatıyor, virüslerimizden arındırıyor. Sonra kaldığımız yerden malesef devam eder oluyoruz.
***
Peygamberimiz (sav) orucun çerçevesini bize en iyi şekilde çiziyor aslında .Kişilik olarak orucu yaşamıyorsak, diliniz oruç tutmuyorsa,özünüz oruç tutmuyorsa, Allahü Teala’nın sizi aç kalmasına hiçte ihtiyacı yok diyor.Kendimize hedefler koymalıyız bu ayda, Ramazan sonrası yeni bir kişilikle doğmalıyım, kalp kırmamalıyım 30 günlük fırsat ömrüme verilmiş bir hediye olmalı diye düşünmeliyiz.
***
Ramazan ayında yoğun bir ibadet temposu yaşanır.Namaz, oruç, Kuran-ı Kerim…Ramazan ayı cömert olmayı gerektirir.Cehennemin kapılarının sıkı sıkıya kapanmasının adeta zincir vurulmasının sebebi de budur. “Kim Allah’ın kullarına cömert davranırsa Allah da ona cömert davranır” buyurulur.
***
Namaz yolun yarısına kadar götürür, oruç Sultanın kapısının eşiğine götürür, sadaka da o kulu elinden tutar, sultanın huzuruna çıkarır.Geçmiş dönemin bilge insanlarına şu soruyu sormuşlar.
Oruç neden farz kılındı? Onlar da şöyle cevap vermişler hiç tereddüt etmeden “Zengin açlığın tadına varsın ve açları unutamasın”. Zira Efendimiz (sav) Ramazanı da betimlerken “Ramazan yardımlaşma ayıdır ” buyurmuştur.Demek ki israfın kat kat arttığı süslü iftar sofralarımızın, davetlerimizin baş tacı asıl misafirleri fakirler olmalıdır. Yardımlaşmanın bir diğer adı da Ramazandır .
***
Ramazan cennetten bir iklimdir, Allah müminlere bu rahmet ikliminden son zerresine kadar faydalanmayı nasip etsin.
El açalım ki yollarımız açılsın…