Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça Gazeteciler Günü’müzü kutlamak için dün ziyaretimize geldi. Aslında birkaç gündür çevremden o kadar çok ekmek zammı ve gramaj ile alakalı şikayet duyuyordum ki bu konuda haber yapma fikrim vardı.
Başkan Honça’yı gazetemize kadar gelmiş bulunca hem kendi aklımdaki hem de vatandaşlardan duyduğum soruları kendisine sormak istedim. Çünkü ne zam ile ilgili ne de gramajın düşürülmesi ile ilgili Fırıncılar Odası’ndan bir açıklama gelmedi. Haliyle vatandaşta sosyal medyadan ve gazetecilerden bir açıklama duymak istiyordu.
Aslında ben ilk olarak zamla birlikte neden gramajın da düşürüldüğünü sordum. Çünkü insanlar en çok buna takılmış vaziyetteler. Vatandaş gramajın düşürülmesi konusunda kendilerini kandırılmış gibi hissediyor. Bunu Honça’ya sorduğumda ; “Devletin genel politikası çerçevesinde ekmek israfı yılda 215 milyonu buldu. Günlük 4-5 milyon ekmek israf ediliyor. Bunun azaltılması ve taze ekmek üretilmesi için gramajın düşürdük.” dedi.
Biz ekmeği çok tüketen bir toplumuz. Özele indirgersek ekmek Konya’nın vazgeçilmez yiyeceğidir. Biliyorsunuz ki ekmeksiz öğünümüz geçmez. Bu sebeple akaryakıta ya da başka bir ürüne yapılan zam ekmeğe yapılan kadar ses getirmez. Bu yüzden zam insanları çok şaşırttı ve sinirlendirdi. Bende bazı fırınlarda başlayan ve tüm Konya’ya yayılacak olan zammın neden olduğunu sordum. Başkan; “Konya Fırıncılar Odası iki yıldır ekmeğe zam yapmıyor. Zaten şu an ki fiyat ortalaması Türkiye ortalamasının yüzde 25 daha altında. Geçtiğimiz yıllarda enflasyonla mücadeleye en büyük destek Konya’dan geldi. Bu sebeple Fırıncılar Odası’da ekmeğe zam yapmadı. Yani biz artışı hem geçen yıl hem bu yıl azar azar yapmış olsaydık belki de bu kadar göz önünde olmazdı.” diye açıkladı.
Başkan Türkiye’deki buğdayın yetmemesi sonucu yapılan un ithali sonucu unun fiyatının arttığını söyledi. Hatta; “Bunun yansımaları gerek doğal gaz gerek asgari ücret gerek işçilik maliyetleri arttı. Bundan dolayı da normalin üstünde bir artış olduğu için ve artık fırıncı esnafı ekmek yapamayacağı için bu artışı maalesef ki yapmak zorunda kaldık.” diye de ekledi.
Ayrıca bu kararın sadece Konya’nın inisiyatifinden geçmediğini Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Belediyenin Komisyonu, Ticaret Odası ve Esnaf Odası’nın Komisyonları ile birlikte alındığını söyledi. Karar önce Fırıncılar Odası Federasyonu ile Ankara’ya sonra da Ticaret Bakanlığı’na gönderiliyor ve gelen onay ile yürürlüğe giriyormuş.
Bu açıklamalar sizi ne kadar tatmin eder bilmiyorum. Ama ben sizin kafanıza takılan soruların hepsini sormaya çalıştım. Hatta sizin sosyal medyadan ve şahsıma yaptığınız hayıflanmalarınızı da bir bir dile getirdim. Hepsini burada aktaramıyorum tabi ki…
Ama bence bu konularda Fırıncılar Odası basına açıklamalarda bulunmalı ve en azından halkın kafasındaki soru işaretlerini gidermeli… Hiç olmazsa sosyal medyadan yapılan küçük açıklamalar bile halk nezdinde etkili oluyor.