Eğitim sistemi iflas etti! İşsiz çok, eleman yok!

Üniversitelerde ikinci öğretim programlarının kapatılmasının yanında bazı bölümlerde kontenjan azaltıldı. Türkiye’de ihtiyaçtan daha fazla üniversite mezunu olduğunu söyleyen Başkan Ali Köç, genç işsizlik rakamlarının artarken, kalifiye eleman sorunun büyüdüğünü belirtti.

Açıklanan karara göre üniversitelerde ikinci öğretim programları kapatıldı. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimler bölümlerinde ise kontenjanlar azaltıldı. Eğitim alanında atılan adımın olumlu yönde olduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, ihtiyaçtan daha fazla üniversite mezunu olduğunu söyledi.

Ali Köç

‘İHTİYACIMIZDAN FAZLA MEZUN VAR’

İhtiyaçtan daha fazla üniversite mezunu bulunduğunu söyleyen Köç, “Üniversitelerdeki kontenjanların bu kadar hızlı arttırılması, ara eleman ihtiyacında soruna yol açtı. Yetişmiş kalifiye elemanımız yok. Bu eğitim sistemi içerisinde yetişmiyor. Ciddi bir sorun. Eğitim sisteminin yeniden kurgulanması gerekiyor. İhtiyacımızdan fazla üniversite mezunu buluyor. Kamunun hepsini istihdam etme şansı da yok. Örneğin 800 bin civarında eğitim fakültesi mezunu, atama bekleyen öğretmenimiz var. Ama hepsinin atanabilme şansı yok. Bu yüzden farklı alanlara yönelmek zorunda kalıyorlar. 16 yıl eğitim alınan alanda maalesef istihdam edilemiyor. Asıl problemimiz bu.” diye aktardı.

‘İŞSİZLİK ARTIYOR, ELEMAN SIKINTISI YAŞANIYOR’

Bir yandan üniversite mezunu genç işsizlik rakamları artarken, diğer yandan kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Köç, “6 yaşını doldurduktan sonra çocuklarımızı alıyoruz 22 yaşına kadar okullarda tutuyoruz. Bunu yaparken farklı alanlarda yetiştirmek için tedbirler almıyoruz. Daha sonrasında ise maalesef belli bir alanda yetişmemiş, mesleki tecrübeye sahip olmayan insanlar olarak sokağa bırakıyoruz. O vakitten sonra da çırak eğitimi verme gibi bir şans kalmıyor. Bir taraftan genç işsizliğimiz sürekli artarken bir taraftan da kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bunun çözümlerinden biri üniversite sayılarının azaltılmasından geçiyor. Çoğaltılması bir hataydı.” ifadelerine yer verdi.

‘SİSTEM İFLAS ETMİŞ VAZİYETTE’

Eğitim sistemindeki sorunlardan bahseden Köç, “İstihdam sağlanamıyor. İhtiyaç olan alanlarda ise açık var. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Eğitim sistemi bu hale gelirken zorunlu 12 yıl eğitim getirildi, sınıfta kalma kaldırıldı, isteyen istediği okula gidecek şeklinde karar verildi. Şu an ise maalesef bu sistem iflas etmiş vaziyette. Ciddi anlamda yetişmiş eleman açığımız var. Bu açık geçici sığınmacılarla karşılanıyor. Bu ülkenin geleceği açısından baktığımız zaman çok büyük problem haline geldi. Çünkü o sektörler ilerleyen dönemlerde başkalarının elinde olacak. Kendi ülkemizde başkalarının iş yerinde bizim çocuklarımız çalışmak zorunda kalacak.” şeklinde konuştu.

‘İŞ KAPISI OLARAK GÖRÜLMEMELİ’

Üniversitenin iş kapısı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Köç, “Mesleki eğitime yönlenmek lazım. Üniversiteyi okumak isteyen mutlaka okumalı ama üniversite sayılarının azaltılması lazım. Eğitim fakültelerinde ihtiyaç oranında planlama yapılıp, yetişmiş, kalifiye öğretmen yetiştirilmesi lazım. Yoksa sonuçsuz bir durum haline geliyor. Köklü bir değişiklik yapılması lazım. Bu atılan önemli bir adımdı. Herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil. Ülkemizde üniversite bir iş kapısı olarak görülüyor. İnsanlar kendi alanında yetiştikten sonra okumak istiyorsa eğer üniversiteye gitmeli. İş kapısı olarak görülmemeli.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri