Yeni eğitim/öğretim yılı Eylül ayının girmesi ile başlamış oldu. Okullar, okul ile ilgili ticari ortamlar/mekanlar hareketlendi.
İlkokullarda ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerine “okula uyum” özel programının uygulanmaya başlandığından, ilkokullarımız bugün çocuk sesleri ile cıvıl cıvıl hale geldi.
Çocukların yeni bir ortama girmeleri, yeni yüzlerle tanışma heyecanı , öğretmenleri, velileri de etkiler. Okullar, sokaklar ve caddeler de hareketlendi. Daha doğrusu, hareketliliğe çocuklar neşe kattı.
Evlerimizde, iş yerlerimizde, sokaklarımızda ve okullarımızda çocuk sesleri, cıvıltısı olmasa (Allah korusun) mutlu bir hayat olabilir mi?
Her ortamın süsü ve bereketi, gelecekte ülke emanetinin yüklenicileri, Allah(c.c) vergisi, göz nuru, zenginlik kaynağı çocuklarımızı ihmal etmeden, yarınlar için yetiştirmek zorundayız.
Eğitim işlevinde her fert, kurum ve kuruluşlar, devlet , her kesim kendi görev alanı içinde sorumlu. Devletin varlık ve bekası için sorumluluğun en fazlası ve önemli bir bölümü de elbette ki devletin.
Devlet ;eğitim/öğretim faaliyetlerinin yapılabilmesi için her türlü çalışmaların başında olur ve organize eder. Sağlıklı bir işleyiş için gerekenleri gerçekleştirir.
Eğitim/öğretim faaliyetlerinin paydaşları –aile,okul,çevre,öğretmen- karşılıklı iş bölümü, sağlıklı iletişim sayesinde arzu edilen sonuç elde edilir.
Son dönemlerde eğitim sistemindeki değişiklikleri aktif/pasif etkileşim şeklinde her kesim takip ediyor. Elbette ki amaç; en iyi sisteme kavuşmak/kavuşturmak.
Arzu edilen odur ki, sorunsuz, verimli güzel bir eğitim yılı geçirmek. Eğitimin paydaşları, kendilerine düşen işleri zamanında ve gereği gibi yaparsa, yapıyorsa sorun olmayacağı aşikâr.
Okullarımız hazır. Öğretmenlerimiz hazır. Çocuklarımız heyecanlı. Anne ve babalar; sizler de hazır mısınız?
Eğitimin ailede başladığını asla unutmayalım. “İşe nasıl başlarsanız, öyle bitirirsiniz.” Gerçeğini unutmadan, eğitim yılımıza en iyi dilek ve duygularımızla başlamış olalım.
Eğitim işinde ailenin öneminden hareketle, bazı önerirlimiz olacaktır:
-Çocuğun okul heyecanına sizler de ortak olun. Heyecanlarını önemseyin.
-Okul hazırlıklarını dayatma ile değil, anlayışla, gereği gibi, çocukların masum isteklerini göz önüne alarak yapın.
-Çocuklarla doğru ve gerçekçi iletişim kurmaya, onların güvenlerini sarsmamaya çalışın.
-Çocukların olumlu davranışlarını geliştirmeye yardım ederek, olumsuzlarını ortadan kaldırmaya zemin hazırlayın.
-Çocuklara, çalışabilecekleri rahat ortamlar hazırlamaya gayret edelim.
-Çocukların çalışma planlarında payınız olmalı. Motive etmek, gayretlendirmek için yanlarında olduğunuzu hissettirmelisiniz.
-Okulu, öğretmenleri, arkadaşlarını önemseyin.
-Okulun, sınıfın, çocuğunuzun faaliyetlerine istekle katılarak, gelecekte ki çalışmalarında unutmayacağı desteği şimdiden vermeye çalışın.
Yeni eğitim/öğretim yılının hayırlı olması, ortak dilek ve duamız olsun.