Türkiye’de eğitim sistemi bir sürü çarpıklık ve yanlışlıklarla dolu. Birçok genç üniversite bitirip iş bulamıyor. Buna rağmen yeni üniversiteler açılmaya devam ediyor ve her yıl işsizler ordusuna yeni neferler katılıyor.
Üniversitelerden mezun olan gençlere iş bulamadığımız gibi öğrenim dönemlerinde devletten aldıkları katkı ve öğrenim kredilerini geri istiyoruz. İş bulmuş bulamamış kimsenin umurunda değil.
Bu gibi birçok sıkıntı var ancak bir tanesi beni bu yazıyı yamaya itti.
Yıllarca dirsek çürütüp üniversitelerden aldığımız diplomalar iş bulmaya yaramadığı gibi çoğu zaman geçerliliği de olmuyor.
Şöyle ki üniversitelerde en az iki dönem bilgisayar eğitimi verilmesine rağmen, üniversiteden mezun olduktan sonra bir işe girebilmek için sizden bilgisayar kursu sertifikası isteniyor.
Böyle bir saçmalık da anca Türkiye’de olurdu zaten…
Üniversitelere bilgisayar eğitimi ile ilgili dersler neden koyuluyor?
Bu arkadaşlar mezun olduklarında bilgisayar kullanma yeterliliğine sahip olsunlar ve kendilerine iş bulabilsinler diye değil mi?
En azından böyle öyle zannediyordum.
Peki, üniversiteden mezun olduktan sonra zorunlu tutulan bu eğitimin amacı nedir?
Diyelim ki bu belgeyi almak istediniz. Önünüzde üç seçenek var. İlki KOMEK, ikincisi Halk Eğitim Merkezileri, üçüncüsü de bu eğitimi veren özel kurslar…
Eğer kayıt tarihlerini kaçırdıysanız KOMEK ve Halk Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırabilmenizin imkânı yok. Bu nedenle de eğer hedeflediğiniz işe başvuruda bulunabilmek için cebinizden para verip özel bir kursa gitmeniz gerekiyor.
Yani daha işe bile başvurmadan zarardasınız.
Hâlihazırda üniversitelerimizde verilen eğitimin kalitesi tartışılırken bir de üstüne verilen eğitimlerin diplomayı aldıktan sonra geçersiz olması nereden bakarsanız bakın tam anlamıyla bir fiyasko değil de nedir?
Üniversitede bu dersler sadece haftalık ders programını doldurmak için mi konuluyor?
Bu eğitim sitemimizdeki çarpıklıkların sadece bir tanesi.
Bu ülkenin gençlerine acıyın biraz.
El insaf…