Her yaştan yabancı uyruklu vatandaşa Türkçe öğrenme imkanı sağlayan Başarının Adresi Dershanesi, aynı zamanda yabancı uyruklu vatandaşların YÖS ile üniversiteye yerleşmesine de yardımcı oluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Faysal Muhammed, kursa olan ilginin çok fazla olduğunu dile getirerek şunları söyledi; “10 yıl önce Türkiye ye geldim. 7 yıldır Konya’da yaşıyorum. Konya’ya geldiğim ilk zamanlar bir dershane açmaya kararı verdim. Ancak o zamanın şartları bu hayalim için elverişli değildi. 2020 yılında üniversite eğitimim devam ederken kursumuzu açtım ve dil üzerinde çalışmalar yapmaya başladım. Öncelikle Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler için Türkçe eğitim programı başlattım. Türkçe öğrenmek isteyen yetişkin öğrenciler için programın kapsamını genişlettim. Tabi ki yabancı öğrenci oldukları için Türkçe dilinin tanıtımını çok iyi bir şekilde yapmam lazımdı ve bir dil bir insan anlayışıyla yola çıktım ve çalışmalarımı hızlandırdım. Dün hayal olan her şeyi bugün gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. YÖS'den Yabancılara Türkçe kursumuza İngilizce kursumuza ilgi çok fazla. Öğrencilerimizin başarısı bizim umudumuz, heyecanımız. Elhamdülillah bugünler için şükrediyorum.”
‘KAÇ DİL BİLİRSENİZ O KADAR İNSANSINIZDIR’
Yabancı dil öğrenmenin öneminden bahseden Muhammed, “Türkçe öğrenmek çok zor. Ama aynı zamanda çok ilginç. Bir söz vardır “Kaç dil bilirseniz, o kadar çok insansınızdır.” Bunun anlamı, yabancı bir dil öğrenmeye başladığında kendini açarsın, kendini keşfetmeye başlarsın. Türkçe öğrenmeye başladıktan sonra, Türkiye’yi ve Türk kültürünü ne kadar çok sevdiğimi anladım. Her yeni bir Türkçe kelimeyle Türkiye hakkında daha önce fark etmediğim ilginç şeyler öğreniyorum. Öğrendikçe de bu kültüre ve ülkeye olan sevgim artıyor. Ayrıca şunu söylemek istiyorum, bir dil öğrenmeye başladığında artık kendini yabancı hissetmiyorsun.
Öğrenciler Türkçe öğrenmeye başladığından bu yana artık kendilerini yabancı hissetmiyorlar. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında çalışan akademisyenler tarafından birçok araştırma yapılmış fakat alanda nitelikli öğretim elemanı eksikliği nedeniyle bu araştırmaların etkisi çok fazla görülmemiştir. Ayrıca alanda çalışan akademisyenlerle bu işi üstlenen ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyon eksikliği de göze çarpmaktadır. Çok uzun bir geçmişe sahip olmayan bu alanda birçok sorun yaşanmaktadır. Ancak alanda gösterilen gayret ve adımlar süreci güzel yerlere taşıyacaktır. Ben bu konuda ümitliyim ki kurumumuzda genç ve dinamik kadromuz bu ümidimizi artırıyor.” şeklinde konuştu.
‘BİRÇOK BÖLÜM TERCİH EDİLEBİLİR’
YÖS sınavı ile birçok bölümün tercih edilebileceği vurgusunu yapan Muhammed, “Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) isminden de anlaşılacağı gibi, Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’de ki Devlet üniversitelerinden kabul almak ve okumak için girmeleri gerektiği sınavdır. Türkiye’deki bazı devlet ve özel üniversiteleri YÖS Sınavı ile yabancı uyruklu öğrenci alımı yapmaktadırlar. YÖS sınav soruları diğer üniversite giriş sınavlarından farklılıklar göstermektedir. Bunun yanında Yabancı Öğrencilerin YÖS Sınavına girebilmeleri için belirli YÖS Şartları ve koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. YÖS kabul eden üniversiteler kontenjanları kendileri açıklamaktadır. YÖS sınav sonuçları ise üniversiteler tarafından açıklanmaktadır. YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenciler Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, Eczacılık, Psikoloji, öğretmenlik gibi daha birçok bölümü tercih edebilirler.” diye konuştu.
‘ÜNİVERSİTELERİN TEMSİLCİLİĞİNİ YAPTIK’
Üniversitelerle protokol imzalayarak temsilcilik yaptıklarını söyleyen Muhammed, “Üniversitelerimizle protokoller imzaladık. O üniversitelerin YÖS sınavlarının bir kısmını başarının adresi olarak temsilciliğini yaparak Konya'da yapmaya başladık. Lübnan’dan Güney Kore'ye Fas'tan Suriye'ye Tıp'ta, mühendislikte okuyan öğrencilerimiz ile gurur duyuyoruz.
Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye ile uyum sorununu gidermek için bu eğitimler önemlidir. 16 ile 40 yaş Suriyeliye aynı sıralarda oturup Türkçe eğitim alıyorlar. Suriyeli birçok eğitimci mühendis avukat kursumuzda Türkçe öğreniyorlar bu da gösteriyor ki Suriyeliler açısından Türkçe çok önemli. Alanında uzman hocalarımızla bunu birlikte başarıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
•BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ