Geçtiğimiz haftanın en önemli gündemi 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü idi. Forum metaverse ise 2.sıradaki gündemdi. Geçtiğimiz hafta seferberlik haftasıydı kısaca. Cumhurbaşkanı Erdoğan, forum metaverse etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Dijital dünyanın ne kadar kötü bir görünüme sahip olduğunun kullanıcılar tarafından bilindiğinin altını çizen Erdoğan, dijital dünyadaki sorunların çözümü için de ülkelerin tamamının uzlaşmayla kabul edip arkasında duracağı bir dijital hukuk düzenini önerdi. Erdoğan, Türkiye’yi dijital üretimde öne çıkartacak yatırımcılara, girişimcilere, gençlere ihtiyaçlarının bulunduğunu söyleyerek, “Önümüzdeki dönemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan ediyorum” dedi. Şöyle devam etti: Bu teknolojileri geliştiren şirketler, vadettikleri yeni dijital dünyayı, önce kendi ülkelerinin vatandaşları, hatta onların da belirli bir kesimi için erişilebilir kılacak, zamanla da yaygınlaştıracaklardır. Fakat gerçek şu ki dünya, dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru doludizgin gidiyor.
*Yatırımcılara, girişimcilere, gençlere ihtiyaç var kilit cümle. 3 Aşamada neler olmuş bakalım. Fiziksel evrenin ötesinde yeni bir evrenden bahsimiz. Meta evren ötesi. NFT’ler var, oyun dünyası çok gelişti, metaverse’ün temeli biraz da oyun dünyası. Alfa kuşağı bu yenidünyanın içinde yaşıyor. Bütün bunlar birleşti ve yeni bir dünya yaratıldı. Fiziksel evrenin adeta paraleli gibi, bu kendi ekosistemini oluşturuyor.
**Girişimciler açısından bu dünya neler vaat ediyor. Girişimciler için önemli bir fırsat yaratıyor. Dijital dönüşüm içindeyiz şirketler tarafından düşündüğümüzde. Metaverse’in öncesinde zaten bu haraketlilik çok önemliydi. Şimdi bir başka boyut kazanmış oldu. Pek çok marka pek çok ürün için yeni büyüme alanı olma potansiyeli var. Tüm bunlar da salgın dönemi içinde doğmuş gibi oldu. Oyun, blockchain, bunlar son 10 yılımızın önemli gelişmeleri. Dijital dönüşüm trendi içinde yer alamayan şirketlerin gelecekteki yaşamlarının çok sıkıntılı olacak. Bu zihniyeti herkesin kazanması gerekiyor, çünkü insan davranışları değişiyor. Ticaret tabii hiç bitmiyor ama teknoloji ile şekil değiştiriyor.
***Yatırımcılar için 2021 rekorlar yılı oldu. Yatırımlar 2020 yılına göre 10 katına çıktı. Türkiye’de 1 milyar 552 milyar $ yatırım yapıldı. Getir tek başına 983 milyon $ yatırım aldı. Dream Games 205 milyon $ yatırım aldı. Unicorn’lar oldu ve Decacorn’lar geldi. Türkiye Avrupa’da ilk 10’da yer aldı. Oyun zaten 10 yıldır hızlı büyüyordu çok sürpriz değil ama lojistik, e-ticaret inanılmaz bir çıkış yakaladı. Canlılık 2022’de devam eder. Ekosisteme giren fon büyüdü. Dünyanın pek çok yerinden gelip yatırım yapan var. İstanbul 21. Sıradaydı, 13. Sıraya geldi. İstanbul girişimin kalbi oldu. Hem şirketler hem kurumlar, yöneticiler bir araya gelip buraya yatırım yapmak isteyen iş insanları, kurumsal hayatta liderler, mentorluk mekanizması çok arttı. Girişim ekosistemi büyük bir ivme kazandı. 2022’de bu canlılık artarak devam eder.
****Gençler bakımından dünyada 228 ülke arasında, yaşlılık sıralamasında Türkiye 94. sırada. Gençler teknoloji ile arası iyi olsa da internet hızında ve dolar bazlı teknolojide en dezavantajlı ülke konumunda. Kuryelik gibi hızlı olan sektörlerde varlar. Hindistanlı gençler gibi olmaları gerekirdi. 20 Yıllık hint yazılımı şu an dünyayı domine ediyor.
*****Sonuç olarak; Hepimizin, özellikle gençlerin, zaman harcadığımız şeylerde ölçülü olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Gençler için teknoloji eğlencedir, arkadaşlarıyla aileleriyle bağlantı yoludur. Bazı gençler, sosyal medyada arkadaşlarıyla bağlantı kurarak veya oyunlar oynarken diğer oyuncularla zaman harcayarak bunu yapacaktır. Kimse kimseye akıl vermesin. Gençlere nasıl bir altyapı sağladık ki, ne istiyoruz.