Sağlık alanında çalışmanın en önemli etkilerinden birisi de insana sunulanın kısacası sahip olunanın kıymetini daha iyi öğretmesidir. Hele ki bahşedilenler arasında en önemli hazinenin sağlıklı bir beden olduğunu en iyi hastanelerde fark edersiniz.
Sizin için sıradan olan yürümek, konuşmak, yemek yiyebilmek bir başkası için hayatta en çok sahip olmak istediği şey, en büyük hayali olabilir.
Sağlığına önem vermek, sahip olunan bedeninin kıymetini bilmek ve akabinde yaşam kalitesini yükseltemeye çalışmak için hastanede görev yapmanız gerekmiyor elbette.
Bilinçli her yurttaş bu konuda oldukça hassas olmalıdır. Çünkü vaktiyle yaptığınız küçük yanlışlıklar ve zararlı alışkanlıklar ileri ki dönemlerde telafi edilmeyecek sağlık sorunlarıyla karşınıza çıkabilir.
Aktardıklarımın en açık örneğini de akciğer hastalıklarında görüyoruz. Başta KOAH olmak üzere bu tür rahatsızlıkların insanı ne hale getirebildiğine kamu spotlarında da şahit olmuştuk.
Vaktiyle “Aman bana bir şey olmaz” deyip sıranın kendisine asla gelmeyeceğini düşünenlerin, daha sonrasında yalnızca nefes alabilmek için neler yaşadığını hazırlanan reklamlarda izledik. Bu filmler yaşam kaynağımız olan nefesin ne denli önemli olduğunu toplumumuza hatırlatmıştı.
Son yıllarda sigaranın yanı sıra, hava kirliliği başta olmak üzere birçok etmenle birlikte adeta “zehir soluduğumuz” günümüzde akciğer hastalıkları kronikleşip daha çocuk yaşlarda görülebiliyorken, nefes alabilmenin önemini daha iyi kavramamız gerekmez mi?.
İnsanoğlu nefesin önemini anlamaya çalışadursun gelişen tıp ve şartlar da bu tür rahatsızlığı olanlara yeni tedaviler sunuyor.
Bu yöntemlerin en önemlilerinden olan Pulmoner Rehabilitasyonda, tek hayalleri rahatça nefes almak olan kişilerin yeni umudu. Beyhekim Devlet Hastanemizde de yakında hizmet vermeye başlayacak olan bu uygulamayla, şehrimizdeki akciğer hastalarına daha rahat nefes aldıracağız. İleriki yıllarda daha da önem kazanacağını inandığım Pulmoner Rehabilitasyon hakkında bilgiyi ise Beyhekim Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktorlarımızdan Uzm. Dr. Selim Kahraman Hocam paylaşacak.
Değerli bilgilerini bizlere sunan hocama teşekkür edip sözü ona bırakıyorum.
Hayırlı İşlerinizde Başarılar Dilerim.
“Solunumsal problemleri olan hastalarımız nefes darlığı korkusuyla fiziksel aktivitelerini azaltırlar. Bu durumla birlikte dayanıklılık ve güç azalır. Böylesi durumlarda çok kolay yorulduğunuzu ve sıklıkla tükendiğinizi hissedersiniz .
Pulmoner Rehabilitasyon dediğimiz yöntemde bu gerçekle ortaya çıkmıştır ve oluşan kısır döngünün kırılmasında size yardımcı olacaktır.
Diğer adıyla solunum rehabilitasyonu olan bu yöntem, kronik akciğer hastalığı olan kişilerde hastalığın yol açtığı engelliliğin azaltılması ve fonksiyonel kapasiteyi arttırmak için uygulanan ilaç dışı tedavilerin tamamını kapsar.
Hastaların hareketlilik düzeyleri arttıran bu tedavi de hastalar solumayı, öksürmeyi öğreniyor ve böylelikle solunum sıkıntısı atakları azaltılıyor.
Bu metodun temeli olan egzersiz eğitimi, bireysel ihtiyaca göre birebir veya grup içinde uygulanır. Yürüme, bisiklete binme gibi aerobik egzersizleri ve güçlendirme egzersizlerini içerir. Ayrıca, solunum egzersizleri, gevşeme ve günlük aktiviteler sırasında enerji kullanma teknikleri ve nefes darlığını azaltma yöntemleri öğretilir.
Pulmoner rehabilitasyon nefes darlığınızla başa çıkabilmeyi, aynı zamanda daha güçlü ve sağlıklı hissetmenizi sağlar. Bu program ayrıca solunum problemlerinizden kaynaklanan yakınmaları azaltmak, günlük yaşam aktivitelerinizi yapabilir hale gelmenizde yardımcı olmak, egzersiz kapasitenizi artırmak, endişe ve korkularınızla başa çıkmanıza yardımcı olmak gibi pek çok özel amacıda içerir.
En sık olarak kronik akciğer hastalığı yani KOAH olanlar rehabilitasyon programına alınmakla birlikte astım, kistik fibrozis, bronşektazi ve diğer bir çok akciğer hastalığı bu programa dahil edilebilmektedir.
Pulmoner rehabilitasyon nasıl yapılacağına gelecek olursak da göğüs hastalıkları tarafından değerlendirilen ve pulmoner rehabilitasyon endikasyonu konulan hastaya ilk olarak solunum fonksiyon testi ve egzersiz testi yapılır. Hastaya deneyimli bir fizyoterapist tarafından çeşitli fiziksel terapi yöntemleri (bronşiyal hijyen, etkili öksürme, bronşiyal drenaj, postüral drenaj) uygulanır ve solunum teknikleri, gevşeme teknikleri öğretilir.
Yeni geliştirilen cihazlar ile eskiden fizyoterapist tarafından yapılan ve uzun zaman alan işlemler artık bilgisayar kontrollü cihazlar ile son derece etkili ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır.
Program kapsamında: Kişiye özel egzersiz programı, akciğer sağlığı, hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hasta ve aile eğitimi, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, beslenme danışmanlığı tedavisi verilmektedir.
Böyle bir tedavi almak içinde ilk adım olarak en yakın pulmoner rehabilitasyon programı uygulayan merkeze ulaşmak gerekmektedir. Bunun için aile hekimi veya sağlık kuruluşundan pulmoner rehabilitasyon programı olan merkezler öğrenilebilir.
Tüm bu süreç daha rahat nefes alabilmek kısacası daha rahat yaşayabilmek içindir. Hayat boyu sağlıklı soluk alıp verebilmek için daha rahatsızlık başınıza gelmeden önleminizi alın . Düzenli nefes egzersizleri, sağlıklı ve hareketli bir yaşamla akciğer hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu unutmayın.”