Aile şirketleri olan Raytaş Demiryolu Taşımacılığı firmalarında hizmet verdiğini dile getiren Genel Müdür Onur Keleş, “1998 yılında Konya’nın Sarayönü ilçesinde dünyaya geldim. İlkokul ve lise hayatımı Konya’da geçirdim. Üniversite dönemimin 1.5 yılını İstanbul’da okudum. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünde eğitim gördüm. Daha sonra Konya Karatay Üniversitesi’ne geçiş yaptım. Eğitimi burada tamamladıktan sonra iş hayatına atıldım. Meslek hayatıma 2021 yılında aile şirketimiz olan Raytaş Demiryolları’nda başlangıç yaptım. 1.5 yıldır buradayım” ifadelerini kullandı.
İHRACATÇI VE İTHALATÇI FİRMALARA HİZMET
Konya’daki ithalatçı ve ihracatçı firmalara hizmet verdiklerini kaydeden Onur Keleş, “Raytaş Demiryolları, aile şirketimiz olan Keleş Vinç’in bir iştiraki olarak yoluna devam ediyor. 2000 yılında ailemiz tarafından vinç kiralama üzerine kurulan Keleş Vinç, 2007 yılında da vinç imalatına başladı. 2016 yılında ise Raytaş Demiryolları’nı kurduk. O zamandan bu yana faaliyet göstermekteyiz. Raytaş olarak; Lojistik alanında Konya, Mersin ve İskenderun arasında demiryolu taşımacılığı yapıyoruz. Mersin’den ve İskenderun’dan demiryoluyla getirdiğimiz boş konteynırların Konya’daki ihracatçı ve ithalatçı firmalarda dolumunu yapıp, tekrar limanlara teslimini gerçekleştiriyoruz” dedi.
‘YÜKLERİ SAHAMIZDA DEPOLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’
Onur Keleş, “Şu anda sadece ray taşımacılığı yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda karayolu taşımacılığı da yapmayı planlıyoruz. Daha sonraki yıllarda Konya’da depo açıp şehrimizdeki ihracatçı firmaların yükünü sahamızda depolamayı düşünüyoruz. Günümüzde ihracatçı firmalar, yer sıkıntısı olduğu için ürettikleri ürünleri depolamada büyük sıkıntılar yaşıyorlar, yer bulamıyorlar. Sirkülasyonu çok hızlı sağlamaları gerekiyor. TCDD’de yeterli vagon olmadığı için depolarında çok mal kaldığı oluyor. Bu ihtiyaçlarını gidermek için önümüzdeki yıllarda depo tarzında bir yer yapmayı planlıyor” şeklinde konuştu.
15 KİŞİLİK EKİPLE HİZMET
Raytaş olarak şu anda 15 kişilik ekiple hizmet verdiklerini kaydeden Onur Keleş, “Yerimiz Konya’da Kayacık Lojistik Merkezi’nde bulunuyor. Burası 1 buçuk milyon metrekare alandan oluşuyor. Bunun 250 bin metrekaresi sadece depolama alanı. Burada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın binasında hizmet veriyoruz. İlerleyen yıllarda zaten kendi yerimize geçiş yapmayı düşünüyoruz. Şu anda 15 kişilik ekiple hizmet veriyoruz. 5 kişilik yönetim kadromuz bulunuyor. Konya’da ağırlıklı olarak otomotiv sektörleriyle çalışıyoruz. Gıda, plastik, geri dönüşüm vb. sektörlerinin taşımacılığını yapıyoruz” dedi.
‘TCDD İLE ORGANİZE ÇALIŞIYORUZ’
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’yla organize çalıştıklarını belirten Onur Keleş, “Konya, ihracatı ve ithalatı gün geçtikçe artmakta olduğu için TCDD ile organize şekilde çalışıyoruz. Kendimize ait 10 adet vagonumuz bulunuyor. Bu vagon sayılarını TCDD bazı zamanlarda karşılayamadığı için ihracatçı ve ithalatçı firmalarla problemler yaşıyoruz. İlerleyen zamanlardaki hedeflerimizde vagon sayısını artırmak gibi bir projemiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde vagon sayımızı artıracağız” ifadelerini kullandı.
‘DÖKME YÜKLERİ ÇEKMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ’
Onur Keleş, “Konya’da Kayacık Lojistik Merkezi yeni kurulduğu için buraya ciddi miktarda büyük yatırımlar yapıldı. Sadece konteynır bazlı limanlara taşıma yapmak belki burası için yeterli kalmayabilir. Önümüzdeki günlerde burada artık dökme yükler, tankların taşımasını yapmayı da düşünüyoruz. İlerleyen dönemlerde TCDD’nin vagon durumuna göre buraya dökme yükleri çekmeyi de düşünüyoruz. Lojistik işlemlerinin yüzde 95’i bu alanda döner. Bazı durumlarda vagon yetersizliği olduğu zaman müşterilerimizi mahcup etmemek için direkt Mersin’den veya İskenderun’dan karayolu hizmeti verdiğimiz de oluyor. Konya’daki ithalat ve ihracat yükleriyle hizmet veriyoruz. Önümüzdeki dönemde dökme yüklere girdiğimizde Türkiye çapında hizmet vereceğiz. Daha sonra da yurtdışına demiryolu taşımacılığı gelecekteki planlarımız arasında bulunuyor” dedi.
KONYA’DA ZİRVEDE YER ALIYOR
Raytaş’ın Konya’da bu alanda zirvede yer aldığını belirten Onur Keleş, “Konya’da lojistik alanında en büyük sıkıntımız vagon yetersizliğidir. Müşterilerimiz de biz de ihracat mallarında vagon yetersizliğinden dolayı problem yaşıyoruz. TCDD’nin karayollarına göre dezavantajı, konteynırların 3 günlük bir operasyon sürecinde limana ulaşmasını sağlıyoruz. Bazı durumlarda tabi yollarda oluşan aksaklıklar, kazalar vs. olduğu zaman yüklerimizde bekleme söz konusu oluyor. Böylelikle de gecikme yaşıyoruz. Bu gibi durumlarda ise mağdur olduğumuz zaman rakamlar bize yansıyor. Cezai yaptırımlarla karşılaşıyoruz. Tüm bunlara rağmen, Konya’da bu işi yapan 3 firma bulunuyor ve firmamız zirvede yer alıyor” diyerek sözlerini noktaladı.
• HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ