Davos ve Yengeç Sepeti

Necmettin Şimşek
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlediği forumun bu yıl 50.’si yapılıyor. 22-25 Ocak arasında birçok devlet lideri ve önemli ekonomik figürün katılımıyla gerçekleşiyor.
 
3 Ana konu bu yıl konuşulacak. Temel konu dijital para ve teknoloji.
 
Dijital ekonominin geleceğini şekillendirme. Konuşmacılar arasında geçtiğimiz aylarda bitcoin sahibi olduğunu itiraf eden PayPal CEO’su Daniel Schulman var.
 
Doların hâkimiyetine meydan okumak. Konuşmacılar arasında ünlü ekonomist Gita Gopinath bulunuyor.
 
Güvenilir ve itimat edilen bir dijital para oluşturma. En dikkat çekici tartışmalar muhtemelen bu panelde yapılacak. Konuşmacılar arasında Facebook Calibra Başkanı, MIT Dijital Para Girişimi Direktörü, Dünya Ekonomik Forumu Blockchain ve Dağıtık Defter Teknolojileri Başkanı ile Uluslararası Ödemeler Bankası Başkanı var.
 
*** Yengeç sepeti
 
Tek yengeç kapaksız bir kovadan rahatlıkla çıkabilirken sayı arttıkça kaçış imkânsızlaşır. Çünkü birbirlerini yukarı itmek yerine, aşağı çekerek engellerler. Sonunda kimse kazanamaz. Bu sosyal psikolojide bağlamda Yengeç Sepeti Sendromu (Crap Mentality) olarak tanımlanır.
 
Kıskançlık ve hatalı hırsın ortaya çıkardığı birlik olamama sonucundaki kötü son; bir hezimet.
 
Yengeçlerin tamamında “ben başaramıyorsam sen de başarma(!)” anlayışı hâkim. Bundan ötürü kıskaçlar yardım için değil, engel için kıvrılmış.
 
Kendimizi yükseltmek için bir başkasının başarısını düşüremeyiz, ayağından tutup aşağı çekemeyiz. O zaman başarı olmaz o. Sahip olduğunuzu sandığınız başarı sizin olmaz. Bir başkasının neleri başardığını bir kenara bırakın ve siz neleri başarabilirsiniz, bunun cevabını arayın. Çünkü gerçek başarı orada saklı. Kendinizi geçmek adına verdiğiniz savaşı eninde sonunda kazanırsınız ve bunun verdiği haz bambaşkadır. Diğerleriyle değil kendiniz ile ilgilenin.
 
 Sonuç olarak;
 
Dünyanın En Değerli 500 Markası araştırmasında açıklanan markalar arasında ilk sırayı Amazon geçen yılki değerini (151milyar$-188milyar$) %25 artırarak korumaya devam etti.
 
Listede hiçbir Türk markası yok. Brand Finance Turkey100 raporunun verilerine göre Türkiye’nin en iyi 100 markasının toplamı bir starbucks etmiyor. Türkiye’nin en değerli 100 markasının toplam marka değeri sadece 27,5 milyar $.
 
En değerli markalar listesinde en yüksek paya sahip iş kolu yüzde 23,5 ile teknoloji oldu. Bankacılık %14,3, Telekom %9,3, otomobil %6,6, perakende sektörü %6, petrol-gaz sektörü %4,7 pay alırken diğer sektörler %35,6 pay aldılar.
 
Ülke bazında bakıldığında en değerli 500 marka listesinde 205 markasıyla boy gösteren ABD zirvede yer aldı. En değerli 500 markanın toplam marka değerinin % 45,4’ünü oluşturan ABD’yi 70 markayla Çin (% 18,9), 36 markayla Japonya ( % 6,8), 21 markayla Almanya (% 5,9), 32 markayla Fransa (% 4,4), 20 markayla Birleşik Krallık (% 2,7), 7 markayla Güney Kore (% 2,4), 17 markayla Kanada (% 1,8) izledi.
 
Geçtiğimiz yıla kıyasla marka değerini en çok artıran marka Tesla oldu. Marka değerini %64,9 artıran Tesla’yı %58 artışla Instagram, %42,8 ile Mitsubishi Group, %40 ile HCA ve %39,6 ile Lidl izledi.
 
Özellikle Tesla yatırımları ile en değerli otomotiv markası oldu. Tasarımlarını bile açık kod olarak yayınlıyor. Kimseden bilgi kıskanmıyor. Sepette olduğu halde hiçbir rakibini kötülemiyor.