Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB binasında "KOBİ Gelişim Destek Programı'nın (KOBİGEL) sonuçlarını açıkladı. Bakan Varank, deprem felaketinin 14 milyon insanı etkilediğini belirterek, "Yaşanan felaketler sonrasında hükümet olarak en önemli ve en öncelikli gündemimiz, depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik devlet-millet el ele gerekli adımları atmaktır. Yaraların sarılmasının ve deprem bölgesinin ayağa kaldırılmasının yolu da bölgedeki üretimin ve ticaretin tekrar canlandırılmasından geçiyor. Bunun için öncelikli olarak sahaya inerek depremden etkilenen işletmelerimizin ihtiyaçlarını ortaya koyduk. Vakit kaybetmeden bu ihtiyaçlara yönelik acil ve kapsamlı destek programları ihdas ettik" ifadelerini kullandı.
'GÖZ BOYAYICI VAATLER ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞIYORLAR'
HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun afet bölgesi ile ilgili farklı açıklamaları olduğunu söyleyen Varank, "Bir tanesi şöyle; "Teşvikler verip, insanların afet bölgesinde yatırım yapmasını sağlayacağız." Bakınız, biz zaten depremde yıkıma uğrayan ilçeleri, "Cazibe Merkezleri Programı" kapsamına alıp en üst teşviklerden yararlandıracağımızı ilan etmiştik. İşte muhalefetin en büyük problemi bu. Aynısını Amerika'dan ithal danışmanlarıyla hazırladıkları sözüm ona vizyon belgelerinde de yaptılar. Mevcut durumu araştırmadan, göz boyayıcı vaatler ortaya koymaya çalışıyorlar" diye konuştu.
Deprem bölgesinde iş gücünün tekrar çalışmaya başlayabilmesi için çalışanların barınma ihtiyaçlarının giderilmesinin önemine dikkat çeken Varank, bu kapsamda çalışanlarının barınma sorununu çözmek için konteyner satın alacak KOBİ'lere, konteyner başına 30 bin liraya kadar destek sağlama kararı aldıklarını söyledi.
'DİJİTALLEŞME ÇAĞRILARINA ÇIKIYORUZ'
Dijital dönüşüm ve verimliliğin rekabetçilikteki önemine işaret eden Varank, "Maalesef dönüşmekten kaçınanlar ya da değişime ayak uyduramayanlar, zamanla geride kalacak ve rekabet güçlerini kaybedecek. Bu manada biz KOBİGEL yani; KOBİ Gelişim Destek Programı başlığı altında 2019 yılından bu yana‚ imalat sanayisinde dijitalleşme çağrılarına çıkıyoruz. KOSGEB'in bu desteği sayesinde imalatçı KOBİ'lerin üretim süreçlerini dijitalleştirmelerine, verimliliklerini artırmalarına, üretim kalitelerini yükseltmelerine ve en önemlisi saniyede kullanılabilecek dijital teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. 2022 yılının sonunda, bu desteğimizin kapsamını verimlilik ve rekabetçilik başlıkları ile genişletmiş ve destek limitlerini arttırmıştık. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan destek üst limitini, dijitalleşme başlığında 2 milyon liraya çıkardık. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine vereceğimiz desteği de 1,5 milyon lira olarak belirledik" dedi.
'2 MİLYAR 42 MİLYON LİRA DESTEK VERECEĞİZ'
KOBİGEL destek programına 6 bine yakın başvuru geldiğini bildiren Varank, "Bu esasında KOBİ'lerimizin dünyayla rekabet edebilmek için neler yapmaları gerektiği hususunda farkındalıklarının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Artık doğru zamanda doğru teknolojilere yatırım yapan bir Türkiye var. Dijitalleşme başlığında toplamda 311 işletmemizin projeleri için 340 milyon liralık destek sağlayacağız. Verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip 1374 projenin desteklenmesine karar verdik. Yani toplamda 1685 imalatçı KOBİ'ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Varank, KOBİGEL kapsamında son 3 yılda 935 projenin desteklenmeye hak kazandığını, bu rakamları da daha yukarılara çıkarmak için çalışmaların devam edeceğini ve KOBİ'lere desteklerin sürdürüleceğini söyledi.
Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Bakan Varank, yerli otomobil Togg ile ilgili soru üzerine, "İlk siparişi Emine Hanım'la beraber veren Sayın Cumhurbaşkanımıza pazartesi günü aracını teslim edeceğiz. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'den randevumuzu aldık. İnşallah ikinci aracı da Sayın Aliyev'e teslim etmeyi planlıyoruz. Bundan sonra şirket planlamalarına göre de diğer araçların teslimatlarına başlayacak" dedi.